Τη διαβεβαίωση, ότι δε θα υπάρξουν αλλαγές στους συντελεστές ΦΠΑ στον τουρισμό αυτή τη σαιζόν, επανέλαβε η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά από το βήμα της 23ης τακτικής γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), που έλαβε χώρα στο Μέγαρο Μουσικής.

Απευθυνόμενη στους επαγγελματίες του κλάδου, η Έλενα Κουντουρά σημείωσε ότι η κυβέρνηση εργάζεται προς την κατεύθυνση της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου, με στόχο την καθιέρωση της Ελλάδας σε κορυφαίο τουριστικό προορισμό παγκοσμίως.

Στην πρώτη γραμμή του μετώπου για την υποστήριξη της χώρας βρίσκεται ο Τουρισμός ανάφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης. «Είναι καθήκον όλων των κοινωνικών εταίρων αυτή τη στιγμή να υποστηρίξουμε την Κυβέρνηση. Η συνένωση και η συνεργασία όλων των παραγωγικών δυνάμεων και η υποστήριξη της δημοκρατίας μας είναι οι μόνες έννοιες που θα πρέπει να διαφυλάξουμε. Και θα πρέπει να το κάνουμε τώρα. Δεν πρέπει να χαθεί ούτε μια ώρα παραπάνω», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην αύξηση του ΦΠΑ που, αν τελικά εφαρμοστεί σε ποσοστά πέραν του ανώτερου ορίου των ανταγωνιστών μας, θα είναι καταδικαστική απόφαση για τον ελληνικό τουρισμό, σημείωσε ο Ανδρέας Ανδρεάδης», ενώ πρόσθεσε ότι «Θα δούμε άμεσα εκατομμύρια τουριστών να επιλέγουν χώρες με ανταγωνιστικότερο προϊόν και θα δούμε δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας να χάνονται και επιχειρήσεις να βάζουν λουκέτα. Ήδη η παρατεταμένη αβεβαιότητα που επικρατεί, φέρνει μειωμένες κρατήσεις και αρνητικά πρόσημα στα νούμερα του τουρισμού, για πρώτη φορά μετά από 2 χρόνια συνεχόμενης ανόδου», ανάφερε χαρακτηριστικά.

Σε αυτό το σημείο, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ επικρότησε την ψυχραιμία και την ωριμότητα που δείχνει ο τουριστικός τομέας σχετικά με τα σενάρια αύξησης του ΦΠΑ στο βασικό τουριστικό πακέτο και την ομόφωνη απόφαση να προτείνει ο κλάδος ενιαίο συντελεστή, άσχετα με τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι επιμέρους κλάδοι και τον συντελεστή που έχουν.

Ο Ανδρέας Ανδρεάδης τέλος, στάθηκε στην καταπολέμηση της παράνομης λειτουργίας καταλυμάτων, που όπως είπε, ξεκινά άμεσα. Ο ΣΕΤΕ σε συνεργασία με εξωτερικό, ουδέτερο συνεργάτη, προχωρά από την 1η Ιουνίου σε καταγραφή των παράνομων καταλυμάτων σε ολόκληρη την Ελλάδα με στόχο να παραδοθούν, στις αρμόδιες αρχές, φάκελοι με όλα τα στοιχεία, επεσήμανε.

«Δίνουμε το παράδειγμα σε όλους. Η φοροδιαφυγή και η παρανομία κάθε είδους δεν είναι αποδεκτή από κανέναν μας. Κάνουμε εμείς το πρώτο βήμα για να αποδείξουμε ότι δεν σταματάμε ασκώντας μόνο κριτική στην Κυβέρνηση ότι δεν κινητοποιεί τους ελεγκτικούς και φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς. Θα καλύψουμε όλη την επικράτεια και θα ζητήσουμε την τιμωρία όλων όσοι όχι μόνο παρανομούν, αλλά και δυσφημίζουν τους επιχειρηματίες του τουρισμού, μικρούς και μεγάλους, που καθημερινά πασχίζουν για να είναι κύριοι της εργασίας τους, κύριοι στις υποχρεώσεις τους. Αυτοί πρέπει να προστατευθούν. Αυτοί πρέπει να αναδειχθούν. Δεν γίνεται οι νόμιμοι να πληρώνουν και τα δικά τους και των άλλων. Αυτό τελειώνει την 1η Ιουνίου», δήλωσε χαρακτηριστικά.