«Υπερήφανη σήμερα εδώ στην Τανάγρα η πατρίδα μας υποδέχεται τα νέα αποκτήματα της πολεμικής μας αεροπορίας. Τα πρώτα 6 υπερσύγχρονα Rafale που είναι και τα πρώτα μαχητικά που εντάσσονται στη δυναμή της» επισήμανε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην τελετή παραλαβής των πρώτων έξι μαχητικών αεροσκαφών Rafale από τη Γαλλία, στις εγκαταστάσεις της 114 ΠΜ στην Τανάγρα.

Μίλησε για «έναν πολλαπλασιαστή ισχύος που αναβαθμίζει τη δύναμή μας. Ένα σαφές δείγμα της Ελλάδος που αλλάζει και ακμάζει σε όλα τα πεδία».

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι: Τα νέα αεροσκάφη είναι εδώ 16 μόλις μήνες μετά την παραγγελία τους. Τα πληρώματα έχουν ήδη ολοκληρώσει έναν πρώτο κύκλο εκπαίδευσης έχοντας μάθει πολλά από τα μυστικά τους.

Όπως τόνισε: «Οι “ριπές του ανέμου” είναι έτοιμες να φρουρήσουν τα σύνορά της. Η απόκτηση των νέων μαχητικών συνδέεται ασφαλώς με την ανανέωση της πολεμικής μας αεροπορίας, η οποία ήταν κατεπείγουσα απαντά βεβαίως και στις ανάγκες θωράκισής μας. Γενιες ολόκληρες χειριστών και τεχνικών έχουν εξοικειωθεί με τα χαρακτηριστικά της».

Πρόσθεσε δε: «Πρόκειται και για μια γεωστρατηγική εξέλιξη πρώτης γραμμής. Προσδίδει στην ευελιξία της ελληνικής μας διπλωματίας και σφραγίζει την αμυντική συμπαράταξη Ελλάδος και Γαλλίας δίνοντας νέα πνοή. Τα νέα ραφάλ είναι έτοιμα να απογειωθούν για ένα καλύτερο, πιο ειρηνικό αύριο για όλη την περιοχή».

Κοινή επιχειρησιακή φιλοσοφία. Στην Καλαμάτα εγκαινιάζεται το νέο διεθνές κέντρο εκπαίδευσης. Ο στρατός ξηράς θα έχει προμηθευτεί σύγχρονα πυρομαχικά για τα άρματα μάχης.

Επένδυση στην άμυνα, σημαίνει επένδυση στους ανθρώπους που την υπηρετούν. Θέλω να ανακοινώσω μία σοβαρή ανταπόδοση της πατρίδας

Στο εξής τα πτητικά και καταδυτικά επιδόματα απαλλάσσονται από κάθε φόρο. Το μέτρο αυτό αφορά τις ένοπλες δυνάμεις αλλά και ελληνική αστυνομία και λιμενικό. Είναι η ελάχιστη έκφραση ευγνωμοσύνης της πολιτείας για εκείνους που αγρυπνούν για να προκόβει η Ελλάδα με ειρήνη και ασφάλεια. Πληρώματα ΕΚΑΒ που δίνουν τη μάχη της υγείας. Μία ανακούφιση σύμφωνα με τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας.

Αναποκρινόμενοι στα ζητούμενα της συγκυρίας αλλά και προβλέποντας τα μελλοντικά. Αξίζουν συγχαρητήρια στο υπουργείο Άμυνας και σε όσους εργάστηκαν δυναμικά για να το πετύχουν. Η αμυντική πολιτική είναι μέρος της εθνικής πολιτικής.

Μήνυμα στην Τουρκία

Για την Ελλάδα κάθε ενίσχυση της άμυνάς της αποτελεί προβολή Ειρήνης. Δεν έχει θέση η παραχάραξη της ιστορίας πολύ περισσότερο όταν εκπέμπεται από γειτονικά κράτη. Το μήνυμα των καιρών πρέπει να είναι η αλήθεια πάντα με βάση τη διεθνή νομιμότητα και το δίκαιο της θάλασσας. Με την ίδια αποφασιστικότητα που η χώρα κλείνει την πόρτα σε κάθε απειλή, κρατά ανοιχτό και το παράθυρο του διαλόγου. Σε ένα συμβολικό παιχνίδι της ιστορίας τα νέα μαχητικά θα ενταχθούν στη μοίρα Γεράκι, όπως ο Γέραξ βαφτίστηκε από το Βενιζέλο σε ένα από τα πρώτα μαχητικά.

Γάλλος πρέσβης στην Αθήνα Πατρίκ Μεζονάβ

«Ευχαριστούμε που εμπιστευτήκατε τη γαλλική αεροδιαστημική βιομηχανία. Ένα νέο κεφάλαιο ξεκινάει σήμερα για ελληνική πολεμική αεροπορία αλλά και για τη συνεργασία Γαλλίας – Ελλάδος. Είναι μία πολύ σημαντική στιγμή για την Ελλάδα, αν κρίνει κανείς τη θέρμη με την οποία υποδέχθηκε το ελληνικό κοινό εδώ στην Τανάγρα. Οι ελληνικές αρχές εργάστηκαν εντατικά, με ταχύτητα για να διευκολύνουν τη σημερινή άφιξη. Θα έλεγα σε χρόνο ρεκόρ. 16 μήνες μόνο από τις τελευταίες διευθετήσεις, κάτι που δεν έχει προηγούμενο. Αποτυπώνονται οι εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών που μας επιτρέπουν να καλύψουμε τις ανάγκες της πολεμικής αεροπορίας. Έχουμε ένα κοινό όραμα για το μέλλον της Ευρώπης. Η υπογραφή πέρσι της πρώτης αμυντικής συμφωνίας συνέπεσε με τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Η Γαλλία συμπαραστέκεται στην Ελλάδα, όπως έδειξαν και τα γεγονότα του καλοκαιριού του 2020. Αυτή η στρατηγική συνεργασία καταδεικνύει και την απόφαση των δύο χωρών να υποστηρίξουν η μία την άλλη στο δρόμο της ελευθερίας και της δικαιοσύνης».