Εντάσεις κόντρες και ευρηματικοί χαρακτηρισμοί συνόδευσαν την συζήτηση για το «σκίσιμο των μνημονίων» μεταξύ του αντιπροέδρου της Βουλής και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Μπαλάφα, της βουλευτή του ΚΚΕ Λιάνας Κανέλλη και της Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας στην εκπομπή Online, με τους δημοσιογράφους Νίκο Ευαγγελάτο και Όλγα Τρέμη. Ο κ. Μπαλάφας αναφερόμενος στη μέχρι τώρα διαπραγμάτευση χαρακτήρισε το «Eurogroup σκληρούς διαπραγματευτές του κερατά» ενώ υποστήριξε πως πλέον δεν έχουμε μνημόνιο. Σε απάντησή της η κ. Κανέλλη υποστήριξε με θέρμη πως μνημόνιο υπάρχει και μάλιστα εξαιτίας του θα έρθουν νέα φορολογικά μέτρα, σε αντίθετη περίπτωση δήλωσε πως «θα κάνει στριπτίζ στη βουλή».

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση των δημοσιογράφων σχετικά με τις πρωινές ραδιοφωνικές δηλώσεις του κ Μπαλάφα κατά τις οποίες ανέφερε «εμείς, από την πρώτη στιγμή, στα προεκλογικά μας προγράμματα, στις προγραμματικές μας δηλώσεις, δεν είπαμε ποτέ για σκίσιμο μνημονίων με ένα νόμο» ο αντιπρόεδρος υποστηρίζοντας εκ νέου την άποψή αυτή ανέφερε πως υπάρχει περίπτωση να μην υλοποιηθούν όλα όσα υποσχέθηκαν προεκλογικά.

Υποστηρίζοντας μάλιστα στη συνέχεια πως «μνημόνιο σήμερα δεν υπάρχει» πυροδότησε την συζήτηση και προκάλεσε τις αντιδράσεις των λοιπών παρευρισκομένων. Απευθυνόμενος στους υπόλοιπους βουλευτές και δημοσιογράφους είπε πως ακολουθούν την ερμηνεία του κ. Σόιμπλε για τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων και συμπλήρωσε «Ξεκινήσαμε αυτή τη διαπραγμάτευση θέτοντας κόκκινες γραμμές, συζητήσαμε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την βελτίωση της φοροεισπρακτικής ικανότητας του κράτους και πολλά άλλα. Το μνημόνιο όπως το ξέραμε δεν υπάρχει. Παράταση του μνημονίου δεν υπάρχει, υπήρξε παράταση της δανειακής σύμβασης. Εμείς διαπραγματευόμαστε για να επιτύχουμε μια λύση μέσα στην ευρωζώνη χωρίς όμως σκληρά υφεσιακά μνημονιακά μέτρα. Αν ήμασταν διατεθειμένοι να τα ανεχτούμε, δεν υπήρχε λόγος να διαπραγματευόμαστε, θα είχαμε πάρει το ραβασάκι όπως έκαναν κι οι προηγούμενοι».

Αναφερόμενος στην ανακοίνωση του Eurogroup χαρακτήρισε τα μέλη του «σκληρούς διαπραγματευτές του κερατά» ενώ συμπλήρωσε πως «η επιτυχία της 20ης Φλεβάρη ήταν ότι οι δανειστές έλεγαν πως πρέπει να δούμε την αξιολόγηση με βάση τα όσα είχαν συμφωνηθεί τα προηγούμενα χρόνια ενώ εμείς διευκρινίζαμε πως πρέπει να την δούμε διαφορετικά έχοντας στα χέρια μας νέα λαϊκή εντολή. Αυτό που μας απασχολεί σήμερα είναι να μην γονατίσει η Ελλάδα αλλά ταυτόχρονα να μην οδηγηθεί και σε ρήξη. Συζητάμε μια σειρά ζητούμενα, τα οποία βελτιώνουν την δημόσια διοίκηση, ζητήματα φορολογικής εισπρακτικής και άλλα. Εμείς δηλαδή στο ζήτημα της διαπραγματεύσεως δείξαμε σύνεση και αποφασιστικότητα. Φυσικά και υπάρχουν δεσμεύσεις με τους δανειστές τις οποίες είμαστε υποχρεωμένοι να σεβαστούμε αλλά θα σεβαστούμε και την λαϊκή εντολή που πήραμε στις 25 Γενάρη. Ανησυχία σίγουρα υπάρχει».

Δεν παρέλειψε να αναφέρει πως ανησυχία σίγουρα υπάρχει ενώ σε ερώτηση για το τι θα γίνει με τον ΦΠΑ ο αντιπρόεδρος δεν έδωσε κάποια σαφή αφού όπως υπογράμμισε «η συζήτηση για το ΦΠΑ είναι ένα από τα αγκάθια που συζητούνται και δεν μπορώ να ξέρω που θα κάτσει η μπίλια. Εμείς λέμε το Α εκείνοι το Β. Όμως δεν θα υπάρξει αύξηση φόρων και παρόμοια τέτοια ζητήματα. Δεν θα υπάρξει χειροτέρευση στα ζητήματα που αποτελούν κόκκινες γραμμές για εμάς».

Στην προσπάθεια της να επιστήσει την προσοχή του αντιπροέδρου ο οποίος αναμετέδιδε διαστρεβλωμένα τα λεγόμενά της η κ. Κανέλλη με καυστική διάθεση ανέφερε «this is not maximou, this is Liana» και συνέχισε λέγοντας πως «αύριο η ημερομηνία ξημερώνει 14, είναι Μάιος μήνας, επίκεινται εξετάσεις στα πανεπιστήμια, επίκεινται ένα έκτακτο Eurogroup, που μπορεί να υπάρξει ή και να μην υπάρξει, έχουμε μια τετράμηνη παράταση της συμφωνίας, αλλά παρόλα αυτά αν κάνουμε ένα γκάλοπ και ρωτήσουμε τι είναι η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος κανείς δεν θα ξέρει να μας απαντήσει». Συμπλήρωσε μάλιστα πως έρχονται μέτρα, πως υπάρχει μνημόνιο παρόλο που ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριζε πως θα το σκίσει και πως αναμένουμε ένα νέο φορολογικό πρόγραμμα στη Βουλή. «Φορολογικό πρόγραμμα χωρίς νέα μέτρα δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής. Αν καταφέρουν και φέρουν πρόγραμμα φορολογικό χωρίς μέτρα εγώ μπορεί και να κάνω στριπτίζ στο βήμα της βουλής, με πρόεδρο τη Ζωή Κωνσταντοπούλου» είπε χαρακτηριστικά.

Από μεριά της η κ. Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, χαρακτήρισε τη μέχρι τώρα διαπραγμάτευση και τις δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ «τζάμπα μαγκιές» ενώ συμπλήρωσε «θέλατε να το σκίσετε αλλά τώρα προσγειωθήκατε στην πραγματικότητα. Ο κ. Σαμαράς σε μια ομιλία του είχε πει ότι υπάρχει μια μόνο πολιτική για να σκίζουμε το μνημόνιο, το να εφαρμόζεις μια πολιτική που θα το καταργήσει στο μέλλον». Ανέφερε μάλιστα πως «είναι η μέρα που γυρνάμε στην ύφεση κι εμείς συζητάμε το παράλληλο σύμπαν στο οποίο θέλει να ζει ο κ. Μπαλάφας, όταν συζητάμε να αυξηθεί ο ΦΠΑ όταν μία στις 3 επιχειρήσεις είναι έτοιμη να κλείσει, όταν κλείνουν 59 επιχειρήσεις την ημέρα, δεν υπάρχει χώρος για δημιουργική ασάφεια. Αν είχαμε δεχτεί το mail Χαρδούβελη θα είχαμε βγει τώρα στις αγορές».