Την παράταση όλων των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας του κορονοϊού εισηγήθηκε η επιτροπή των ειδικών για μια ακόμη εβδομάδα και η κυβέρνηση έκανε δεκτή την πρόταση.

Συγκεκριμένα το υπουργείο Υγείας εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Σήμερα, Τετάρτη 12/1, συνεδρίασε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, προκειμένου να εξετάσει τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας.

Αποφασίστηκε τα μέτρα που ισχύουν, να παραταθούν για μια εβδομάδα».

Αυτό σημαίνει ότι τα μέτρα που έχουν ισχύ μέχρι τις 16 Ιανουαρίου θα παραταθούν μέχρι τις 23 του μήνα, ενώ στη συνέχεια θα γίνει νέα αξιολόγηση της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας.

Ποια μέτρα ισχύουν τώρα

Θυμίζουμε πως τα μέτρα που ισχύουν έως τις 16 Ιανουαρίου – και παίρνουν παράταση έως τις 23/1- είναι:

  • Τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης θα λειτουργούν έως τις 12 τα μεσάνυχτα χωρίς μουσική, 6 άτομα ανά τραπέζι, όχι όρθιοι και μετρική απόσταση στα τραπεζοκαθίσματα.
  • Η χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95) ή διπλής στα σούπερ μάρκετ, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και όπου υπάρχει συνωστισμός, όπως και από τους εργαζόμενους στην εστίαση, είναι υποχρεωτική.
  • Εφαρμογή τηλεργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έως 50% και κυλιόμενο ωράριο, ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε υπηρεσίας.
  • Επισκεπτήριο μόνο με PCR test 48 ωρών σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και νοσοκομεία, ενώ στα νοσηλευτικά ιδρύματα απαγορεύεται η είσοδος σε ιατρικούς επισκέπτες.
  • Στα γήπεδα η πληρότητα εμβολιασμένων θεατών θα είναι έως το 10% της χωρητικότητας τους, με πλαφόν θεατών τα 1.000 άτομα.