Μηνύματα προς όλες τις πλευρές και μέσα στην κυβέρνηση, που τον επικρίνουν για την δήλωση- προειδοποίησή του οτι Βούλγαρος πατέρας της μικρής Αννυ, που κρατείται για την φρικτή δολοφονία της θα βρει βίαιο θάνατο στις φυλακές, έστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, σε συνέντευξη τύπου που έδωσε.

Χωρίς να αναφέρει πρόσωπα, ο κ. Πανούσης έκανε λόγο για τον «τρελό του χωριού»,που δεν εκλογικεύεται,«επαγγελματίες υπερασπιστες δικαιωμάτων»,ενώ τόνισε οτι δεν διορίστηκε στη θέση του αναπληρωτή υπουργού μέσω ΑΣΕΠ και ότι έχει τη στήριξη «της κοινωνίας, της λογικής,της επιστήμης και του Πρωθυπουργού» και απέναντί του έχει τους φανατικούς, στους οποίους αφιερώνει τα πεπραγμένα των 100 ημερών του στο υπουργείο.
«Ελπίζω πολύ γρήγορα να βρουν ένα καταλληλότερο άνθρωπο που ξέρει καλύτερα την επιστήμη και τον δέχεται καλύτερα η κοινωνία να μας δείξουν τι ξέρουν», τόνισε ο κ. Πανούσης.

Ο αναπληρωτής υπουργός δήλωσε ότι δέχεται λιντσάρισμα και ότι «αυτό θα τελειώσει», ενώ «δεν προκειται να αυτολογοκριθώ ποτέ», γιατί αυτό «δεν βοηθάει κανέναν και δεν είναι έτσι ο νέος πολιτικός άνθρωπος».

Ο κ. Πανούσης συγκεκριμένα ανέφερε:

«Δεν θα χαρακτηρίσω ποτέ κανέναν αρνητικά παρά τα όσα δέχομαι όχι ως διαφορετική προσέγγιση σε σχέση με το μέλλον μου, την καρατόμησή μου, την ανικανότητά μου κ.α. τέτοια χαριτωμένα. Όμως θέλω να εξηγηθώ ενώπιων όλων σας. Δεν πρόκειται να αυτολογοκριθώ ποτέ. Δεν βολεύει κανέναν, δεν βοηθάει κανέναν. Γιατί δεν είναι κατά τη γνώμη μου ο νέος πολιτικός άνθρωπος. Θεωρώ αδιανόητο για ένα άνθρωπο υπεύθυνο, είτε είναι πανεπιστημιακός είτε είναι πολιτικός, είτε είναι και τα δυο, να γνωρίζει και να μη μιλάει. Αυτό είναι ανευθυνότητα. Ιδίως ένα εγκληματολόγος πρέπει να προλαβαίνει».

Ο κ. Πανούσης υπογράμμισε ακόμη, ότι αυτοί που τον επικρίνουν ρωτούν την γνώμη του σε θέματα όπως το πανεπιστημιακό άσυλο, τις φυλακες κ.λ.π. «Τι έγινε ξαφνικά και η γνώμη μου ενοχλεί; Αν έχει κάποιος αντίθετη γνώμη να το συζητήσω. Αλλά το να λέει σε ένα άνθρωπο θα περιορίζει την ελευθερία του λόγου, θεωρώ ότι είναι πολύ παλιά άποψη», είπε.

Στη συνέχεια έθεσε κάποια ερωτήματα με αιχμές για το σωφρονιστικό σύστημα, λέγοντας:

«Θα ήθελα να μάθω από πολλούς θεωρητικούς σε αυτά τα εγκλήματα ποια είναι ακριβώς η λειτουργία της τιμής; Παραδείγματος χάριν, σε ένα χρονικό διάστημα να βάλουμε ένα βραχιολάκι να βγει έξω; Κάνουμε μια τροπολογία. Τι ακριβώς σκεφτόμαστε; Θα έχουμε συνεχή απομόνωση; Έτσι θα δημιουργήσουμε άνθρωπο; Ιδίως αυτούς που σφάχτηκαν μέσα στις φυλακές και 21 τραυματίστηκαν από ποιες αξίες της δικαιοσύνης προστατεύτηκαν; Και γιατί δεν παραιτήθηκε κανένας όταν σκοτώνονται άνθρωποι μέσα στις φυλακές; Πώς λειτουργεί το κράτος αυτή τη στιγμή στις φυλακές; Ποιος ελέγχει τις φυλακές; Αυτό είναι το πολιτικό ερώτημα. Κι όχι ότι προέτρεψα σε λιντσάρισμα. Που ήταν η κοινωνία και η Πολιτεία σε όλα αυτά; Που είναι όταν άνθρωποι σαπίζουν στις φυλακές σε συνθήκες που τις ξέρετε; Που είναι ο σεβασμός της Πολιτείας όταν ακυρώνει τις αξίες της Δικαιοσύνης με νόμους; Το τελευταίο που θα πω για να έρθουμε και στα δικά μας, είναι το ζήτημα των επαγγελματιών υπερασπιστών των Δικαιωμάτων. Αυτό είναι πάρα πολύ καλό και πολύ ευαίσθητο. Αρκεί να αντιλαμβάνονται ότι δικαιώματα έχουν και άλλοι. Και κυρίως το δικαίωμα στη διαφωνία. Είδατε τι έγινε εναντίον μου αυτές τις ημέρες κι εγώ δεν αντιδρώ. Αλλά αυτοί με λιντσάρουν με τον τρόπο τους. Αυτό θα τελειώσει».

Σε ερώτηση αν αυτά σχετίζονται με κάποια κόντρα μεταξύ του ίδιου και του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Παρασκευόπουλου, ο οποίος σχολιασε αρνητικά την δήλωση του για τον Βούλγαρο παιδοκτόνο, ο κ. Πανούσης απάντησε:«Δεν έχω καμία κόντρα με τον κ. Παρασκευόπουλο, απλώς διαφωνούμε…».

Σε άλλη ερώτηση, τι εννοούσε όταν είπε πως θα τελείωσει αυτό που γίνεται σε βάρος του, ο κ. Πανούσης απάντησε:
«Τον τρελό του χωριού, όπου κι αν κατοικοεδρεύει, δεν μπορείς να τον εκλογικεύσεις. Είναι ο τρελός του χωριού. Τι να κάνουμε; Όταν όμως αυτό φέρνει πολιτική διάσταση θα πρέπει να λυθεί με κάποιο τρόπο. Στις δημοκρατίες και στις κυβερνήσεις αυτός ο τρόπος είναι γνωστός. Ο τρόπος είναι απλός. Όπως έχω πει και την άλλη φορά είναι δυο κόμματα τα οποία είναι στη κυβέρνηση. Αν τα δυο κόμματα θεωρούν ότι η πολιτική – όχι οι άνθρωποι – η ασκούμενη πολιτική είναι λαθεμένη, δεν είναι σωστή, υπάρχουν καλύτερες προτάσεις. Δεν είμαι ούτε επαγγελματίας, ούτε μονιμάς, ούτε έχω μπει με το ΑΣΕΠ, οποιαδήποτε στιγμή είναι αυτονόητο ότι όταν είσαι βουλευτής από την στιγμή που ορίζεσαι υπουργός έχεις καταθέσει συμβολικά την παραίτησή σου. ‘Αρα αυτό πρέπει να λυθεί. Αυτό ισχύει για όλους. ‘Αρα, αυτό θα λυθεί πολιτικά. Δεν μπορεί να λυθεί αλλιώς. Κατά τα άλλα, ο τρελός του χωριού είναι ο τρελός του χωριού, δεν μπορείς να κάνεις τίποτα».