«Καταγράφουμε τα προβλήματα που απασχολούν αγρότες, κτηνοτρόφους, αλιείς, για να έχουμε μέσα από τις υπηρεσίες μας μια πρώτη εικόνα και σε συνεργασία με περιφερειάρχη, αντιπεριφερειάρχες, και δημάρχους να κάνουμε μια συνολική εκτίμηση το τι πρέπει από δω και πέρα να διορθώσουμε και πώς πρέπει να προχωρήσει η αγροτική μας πολιτική» δήλωσε σήμερα από το Ηράκλειο ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Σγουρίδης στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην Κρήτη.

Σε συνάντηση που είχε, στα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης, με τον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, τους αντιπεριφερειάρχες Ευριπίδη Κουκιαδάκη και Θεανώ Βρέντζου και υπηρεσιακούς παράγοντες εξετάσθηκε όλο το φάσμα των αγροτικών και κτηνοτροφικών θεμάτων.

«Τα προβλήματα είναι πολλά, η Κρήτη είναι ένα νησί παραγωγικό, αλλά όμως θέματα όπως βοσκοτόπων δακοκτονίας εφαρμογής της ΚΑΠ υπάρχουν και αυτά συζητάμε σήμερα εδώ στην Περιφέρεια», δήλωσε ο κ. Σγουρίδης.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για τα βοσκοτόπια είπε ότι «θα δώσουμε λύση μέχρι τις 15 Μαΐου οπωσδήποτε, οι κτηνοτρόφοι θα κάνουν τις σχετικές δηλώσεις του ΟΣΔΕ».

Αναφερόμενος στο θέμα της αντιμετώπισης του καταρροϊκού πυρετού, ο υφυπουργός είπε πως «θα πρέπει ήδη να προχωρήσουμε σε ψεκασμούς σε σκιερά μέρη, σε συνεργασία με τις Περιφέρειες, και οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι, για να μπορέσουμε να περιορίσουμε τις εστίες» και προσέθεσε: «Το θέμα του εμβολίου έχει διχάσει τους κτηνιάτρους. Εφ’ όσον είναι το στέλεχος 4 τέτοια εμβόλια θα τα έχουμε σε 4 μήνες. Δεν θα πετάξουμε χρήματα πριν καταλήξουμε σε ποιο στέλεχος θα πρέπει να γίνει ο εμβολιασμός».

Επίσης για την τη μειωμένη χρηματοδότηση του προγράμματος δακοκτονίας σημείωσε μεταξύ άλλων ότι: «Η οικονομική κατάσταση της χώρας δεν είναι αυτή που θα θέλαμε να είναι, πιστεύω όμως ότι και με αυτά τα χρήματα εφ’ όσον στον κατάλληλο χρόνο γίνουν οι ψεκασμοί, θα υπάρχει αποτέλεσμα» συμπληρώνοντας πως οι ψεκασμοί πρέπει να γίνονται στην ώρα τους».

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης τόνισε ότι ένα από τα βασικά θέματα που έθεσαν στον υφυπουργό είναι η αποκέντρωση των πόρων, ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου. «Εμείς ζητάμε ένα μεγάλο ποσοστό από το αγροτικό ταμείο να το διαχειρίζονται οι Περιφέρειες. Διαφορετικά διαχειρίζονται οι Περιφέρειες τα προγράμματα και διαφορετικά η Αθήνα» , είπε και προσέθεσε: «Πρέπει να το καταλάβουν οι αρμόδιοι, οι υπηρεσίες μας είναι άξιες να διαχειριστούν τις χρηματοδοτήσεις. Η λέξη αποκέντρωση θα πρέπει να γίνει ”σημαία” την επόμενη περίοδο».

Η αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα Θεανώ Βρέντζου -Σκορδαλάκη αναφέρθηκε στα θέματα που συζητήθηκαν -καταρροϊκός πυρετός υποχρηματοδότηση στο πρόγραμμα της δακοκτονίας, διαχείριση των βοσκοτόπων, διάθεση ζωικών προϊόντων μικρών παραγωγών, αλλά και αυτό της έλλειψης προσωπικού των κτηνιατρικών υπηρεσιών της Περιφέρειας, οι οποίες αντιμετωπίζουν σοβαρότατο πρόβλημα στελέχωσης.

Ακόμη, είπε ότι ενημερώθηκε ο υφυπουργός για θέματα αλιείας και συγκεκριμένα για τον αλιευτικό τουρισμό, την αντιμετώπιση εισβολικών ειδών, για την αποζημίωση των αλιέων από φυσικές καταστροφές κ.ά, και ανέφερε ότι ο κ. Σγουρίδης υποσχέθηκε ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν προσλήψεις κτηνιάτρων με δίμηνες η πεντάμηνες συμβάσεις.

Στη σύσκεψη πήραν επίσης μέρος υπηρεσιακά στελέχη των διευθύνσεων Γεωργίας και Κτηνιατρικής.