«Ο προϋπολογισμός συνοψίζει όσα πετύχαμε και αθροίζει όλα όσα διεκδικούμε», είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στον προϋπολογισμό για το 2022. Και σημείωσε ότι ισοδυναμεί με ψήφο εμπιστοσύνης των πολιτών προς την κυβέρνηση. «Ο περσινός προϋπολογισμός προέβλεπε ανάπτυξη της τάξης του 4% και όμως στο εννεάμηνο καταφέραμε την Τρίτη καλύτερη επίδοση στην ευρωζώνη κατά 9,3%. Δική μας αναθεωρημένη εκτίμηση για ανάπτυξη 6,9% ακούγεται εξαιρετικά συντηρητική», τόνισε.

Και πρόσθεσε: «Όσοι μιλούσαν για στασιμότητα και ανεργία διαψεύστηκαν. Μαζί σας κατέρρευσε την πράξη και η αντιπολίτευση της καταστροφής. Η κυβέρνηση δυστυχώς για εσάς έπεσε έξω στους υπολογισμούς της προς τα πάνω όχι προς τα κάτω. Το αναπτυξιακό άλμα δεν προέκυψε τυχαία γιατί μετέτρεψε τις δυσκολίες σε ευκαιρίες. Παρά τι σημαντικές απώλειες που θρηνούμε, είμαστε κάτω από τους μέσους όρους τη ευρωζώνης και έχουμε την 3η καλύτερη οικονομική ανάπτυξη και την μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας σε αντίθεση με την Ισπανία. Εκεί, οι επιλογές του κ. Σάντσεζ και των Ποδέμος δεν κάλυψαν το χαμένο έδαφος», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός συνέχισε κάνοντας την σύγκριση ανάμεσα στις δυο πολιτικές λέγοντας: «Είναι η πορεία δυο οικονομιών. Στην μια κυβερνά ένα κεντροδεξιό κόμμα και στην άλλη η κεντροαριστερά. Η Ισπανία υπολείπεται ακόμα 5 μονάδες. Αυτή είναι η εικόνα της ανεργίας κ. Τσίπρα η Ισπανία ξεκίνησε με ανεργία 15% και σήμερα η Ελλάδα έχει χαμηλότερη ανεργία από την Ισπανία. Οι συγκρίσεις είναι χρήσιμες γιατί καταδεικνύει έμπρακτα το πως ξοδεύονται δημόσιοι πόροι για να στηριχθεί η εργασία. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στηρίχθηκαν από την επιστρεπτέα προκαταβολή. Μιλάμε για γρήγορη αποκλιμάκωση της ανεργίας και το ποσοστό της είναι ακόμα μεγάλο».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην αύξηση το κατώτατου μισθού σημειώνοντας: «Η πρώτη αύξηση του κατώτατου μισθού θα βρει συνέχεια το 2022. Για την ανάπτυξη μιλά το ιστορικό ρεκόρ εξαγωγών, το πλεονασματικό αγροτικό ισοζύγιο αλλά και η συρρίκνωση του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο. Θα επιμείνω στο νόημα των αριθμών. Μέσα στην πανδημία η Ελλάδα πέτυχε μια ποιοτικά διαφορετική ανάπτυξη. Άλλαξε το παραγωγικό μοντέλο με έμφαση στην καινοτομία και την εξωστρέφεια. Το όφελος μπορεί να θολώνεται μέσα στην πανδημία αλλά είναι αλλαγές σημαντικές που λύνουν προβλήματα του χθες».

Λιγότεροι φόροι και εισφορές – Προτιμώ να υπόσχομαι λιγότερα και τα αποτελέσματα να είναι περισσότερα

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι όπως και πέρυσι και πρόπερσι έτσι και φέτος και του χρόνου οι Έλληνες επιβαρύνονται με λιγότερους φόρους και εισφορές. «Όλοι οι Έλληνες πληρώνουν χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ όπως είχαμε δεσμευθεί και χαμηλότερους συντελεστές και ΦΠΑ και συνολικά 57 μειώσεις φόρων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Εμείς, κάνουμε deal με την κοινωνία. Σε αυτή θα απολογηθούμε όταν έρθει η ώρα των εκλογών. Το 2022 θα μας βρει χωρίς εισφορά αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα. Επίσης τα Χριστούγεννα 270.000 αδύναμα νοικοκυριά θα πάρουν διπλάσιο ΚΕΑ. Όπως και οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Είναι μια μικρή ενίσχυση για τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας ότι η Πολιτεία στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της πρέπει να μεριμνά για τους ασθενέστερους. Προτιμώ να υπόσχομαι λιγότερα και τα αποτελέσματα να είναι περισσότερα. Η χώρα θα αναπτύσσεται και οι πολίτες θα ευημερούν. Το εθνικό εισόδημα να αυξάνεται. Δεν θα μένει κανείς πίσω αυτό είναι το στοίχημα για εμάς», τόνισε.

Και πρόσθεσε: «Αυτή είναι η αξιοπιστία που επέτρεψε στην χώρα νωρίτερα από ότι είχαμε προγραμματίσει από τον δανεισμό του ΔΝΤ. Η ίδια αξιοπιστία που θα οδηγήσει την χώρα το 2022 έξω από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Θα βάλει τα θεμέλια για μια διατηρήσιμη ανάπτυξη».