Με αλλαγές και «φρέσκο» αίμα γίνεται η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, η τελευταία για το 2021, καθώς πλέον στην θέση της Άνγκελα Μέρκελ θα είναι ο διάδοχός της στην Καγκελαρία, Όλαφ Σολτς. Η Ελλάδα επίσης πηγαίνει με άλλο αέρα στην Σύνοδο λίγα 24ωρα μετά τα εύσημα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας του κατά τα άλλα «σκληρού» νέου υπουργού οικονομικών, Κριστιάν Λίντνερ.

Η πανδημία πάντως θα είναι το βασικό αντικείμενο της Συνόδου. Στόχος των ηγετών είναι να αντιμετωπιστεί η διστακτικότητα απέναντι στον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού αλλά και η παραπληροφόρηση. Συζήτηση θα γίνει και για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών με πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες να την έχουν ήδη νομοθετήσει. Απόφαση πάντως δεν αναμένεται να ληφθεί καθώς ένα τέτοιο μέτρο είναι εθνική αρμοδιότητα. Αυτό που δεν θέλει κανείς, παρά την εξάπλωση και της μετάλλαξης Όμικρον, είναι μέσα στις γιορτές να περιοριστεί η κινητικότητα αφού θα αποτελούσε πλήγμα για πολλές ευρωπαϊκές οικονομίες.

Στο τραπέζι όμως θα βρεθούν τόσο το ζήτημα της ενέργειας όσο και το μεταναστευτικό. Η ενεργειακή κρίση που δεν έχει υποχωρήσει θα είναι επίσης θέμα συζήτησης με την Ελλάδα να έχει ήδη καταθέσει προτάσεις έτσι ώστε η ΕΕ να μειώσει τον αντίκτυπο από την άνοδο των τιμών της ενέργειας στους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προτείνει την αγορά φυσικού αερίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και τη δυνατότητα να μπορούμε να αυξήσουμε την αποθήκευση φυσικού αερίου έτσι ώστε να έχουμε λιγότερες βραχυπρόθεσμες στρεβλώσεις στην αγορά όταν χρειαζόμαστε περισσότερο φυσικό αέριο.

Για το μεταναστευτικό, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα εξετάσουν όλες τις μεταναστευτικές διαδρομές και θα αξιολογήσουν την επιχειρησιακή εφαρμογή των σχεδίων δράσης με τρίτες χώρες προτεραιότητας καθώς και τη χρηματοδότησή τους.

Ζητούμενο θα είναι επίσης το θέμα της Λευκορωσίας και πως θα δοθεί αποφασιστική απάντηση μετά την υβριδική επίθεση που εξαπέλυσε το καθεστώς. Από τα καυτά θέματα που θα απασχολήσουν τους 27 θα είναι και η ρωσική στρατιωτική συγκέντρωση κατά μήκος των συνόρων με την Ουκρανία..

Η Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου θα είναι αφιερωμένη στη Σύνοδο Κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης.