Σε αλλαγές στο νομοσχέδιο με τίτλο «Μεταρρυθμίσεις στο νομοθετικό πλαίσιο της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών» προχώρησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, μετά την προηγηθείσα συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και την άποψη που εξέφρασε επ’ αυτού, η διοικητική ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ειδικότερα, τα υποχρεωτικά επιμορφωτικά σεμινάρια των εν ενεργεία δικαστών «παραμένουν», ωστόσο, «οι επιμορφούμενοι δεν θα συμπληρώνουν “multiple choice” και δεν θα βαθμολογούνται», είπε ο κ. Τσιάρας. «Θα συμπληρώνουν όμως ένα έντυπο αξιολόγησης του σεμιναρίου, στο οποίο θα περιλαμβάνονται και ερωτήσεις σχετικά με το γνωστικό περιεχόμενο του σεμιναρίου», συμπλήρωσε ο κ. Τσιάρας.

Επίσης, στο άρθρο, που αφορά στην κατάταξη σε διαφορετικές κατηγορίες των εκπαιδευομένων στην Εθνική Σχολική Δικαστικών Λειτουργών (ΕΣΔΛ), «οι εκπαιδευόμενοι στο στάδιο της πρακτικής άσκησης, κατατάσσονται σε 5 αξιολογικές κατηγορίες, χωρίς όμως να υπάρχουν συγκεκριμένες ποσοστώσεις κατάταξης σε κάθε κατηγορία. Έτσι αίρεται η ανησυχία εάν τα δεσμευτικά ποσοστά θα εμπόδιζαν κάποιος από τους εκπαιδευόμενους να ευρίσκονται σε μια άλλη κατηγορία», είπε ο κ. Τσιάρας, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Σας το είχα πει. Ακούμε όλες τις απόψεις. Τα νομοσχέδια διαμορφώνονται και στην πορεία της συζήτησης στο κοινοβούλιο. Από τη στιγμή που υπήρχε και μια άποψη εκφρασμένη από τη διοικητική ολομέλεια του ΣτΕ, εμείς προσχωρούμε σε αυτή την άποψη, και με αυτό τον τρόπο, μπορούμε όλοι μαζί να κάνουμε ένα γενναίο μεταρρυθμιστικό βήμα στο χώρο της δικαστικής εκπαίδευσης» σημείωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Εξάλλου, στο πλαίσιο της β’ ανάγνωσης του νομοσχεδίου για την ΕΣΔΛ ο κ. Τσιάρας ανακοίνωσε ότι το πρωί βρέθηκε στο Σπίτι του Παιδιού στην Αθήνα, «που παραδίδεται πλήρως εξοπλισμένο, και που πλέον βρίσκεται στη διάθεση της ελληνικής Δικαιοσύνης. Είναι ένα γενναίο βήμα, που δείχνει ότι με προγραμματισμό και σοβαρή προσπάθεια, καταφέρνουμε να διασφαλίσουμε τα πραγματικά δικαιώματα παιδιού και να αποφύγουμε τη δευτερογενή θυματοποίηση του παιδιού», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης.