Στις εργασίες της 6ης Υπουργικής Συνάντησης των χωρών που συμμετέχουν στο Φόρουμ της ΝΑ Μεσογείου για το φυσικό αέριο έδωσε το παρών ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας το πρωί της Πέμπτης (25/11).

Παίρνοντας τον λόγο ο Κώστας Σκρέκας υπογράμμισε αναφερόμενος στο East Med Gas Forum: «Είναι ένα φόρουμ που δίνει τη δυνατότητα σε χώρες -που βρέχονται από την Μεσόγειο και αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα, που έχουν να κάνουν με την κλιματική αλλαγή αλλά και με την ενεργειακή επάρκεια σε ό,τι αφορά τη διάθεση του φυσικού αερίου– να συζητούν και να βρίσκουν τρόπους, έτσι ώστε να κάνουμε τις κοινωνίες μας πιο ανθεκτικές, πιο βιώσιμες, πιο ανταγωνιστικές απέναντι βέβαια στις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης».

«Σήμερα η Ελλάδα θα ενισχύσει περαιτέρω τη συνεργασία της με την Αίγυπτο με την υπογραφή διμερούς μνημονίου για τη διερεύνηση δυνατότητας κατασκευής ενός απευθείας υποθαλάσσιου φυσικού αγωγού Αιγύπτου – Ελλάδος» είπε όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Κώστας Σκρέκας

«Κοινό μνημόνιο συνεργασίας με την Αίγυπτο»

Ο κ. Σκρέκας εξήγησε ότι με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Τάρεκ Ελ Μόλα, θα υπογραφεί «κοινό μνημόνιο συνεργασίας με την Αίγυπτο, όπου θα περιλαμβάνονται θέματα συνεργασίας που έχουν να κάνουν με τη διερεύνηση δυνατότητας κατασκευής ενός απευθείας υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου Αιγύπτου – Ελλάδος, τη δυνατότητα μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου από Αίγυπτο στην Ελλάδα, και βέβαια τη δυνατότητα να συνεργαστούμε σε θέματα έρευνας και ανάπτυξης πεδίων φυσικού αερίου. Το μνημόνιο συνεργασίας που θα συνυπογράψουμε με τον καλό συνάδελφο Τάρεκ Ελ Μόλλα ενδυναμώνει ακόμη περισσότερο τη στρατηγική σχέση Ελλάδος και Αιγύπτου, η οποία έχει ξεκινήσει, έχει αναπτυχθεί και ήδη αποδίδει καρπούς».

Όπως μάλιστα επεσήμανε ο υπουργός, «αυτό είναι σε συνέχεια των συναντήσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αιγυπτίου Προέδρου Άμπντελ Φατάχ αλ Σίσι. Είχαμε έρθει στην Αίγυπτο πριν από μερικούς μήνες. Και εκεί είχαν τεθεί οι βάσεις αυτής της σπουδαίας και σημαντικής στρατηγικής συνεργασίας σε ό,τι αφορά τον τομέα της ενέργειας. Και έτσι ερχόμαστε σήμερα -μετά την προηγούμενη συνάντηση που είχαμε κάνει με τον ομόλογό μου, τον Υπουργό Ηλεκτρικής Ενέργειας για τη διερεύνηση της δυνατότητας κατασκευής μιας υποθαλάσσιας ηλεκτρικής διασύνδεσης Αιγύπτου – Ελλάδας- σε ένα επόμενο στάδιο, σε μία επόμενη φάση, και συζητάμε τη δυνατότητα της άμεσης συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου και στον τομέα του φυσικού αερίου».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.