Πέντε νέα μέτρα, ένα εκ των οποίων  σφίγγει και άλλο τον κλοιό για τους ανεμβολίαστους περιελάμβανε το μήνυμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στον ελληνικό λαό για τον κορονοϊό ενόψει των Χριστουγέννων.

Ο ορίζοντας όπως τόνισε ο πρωθυπουργός αφορά στο επόμενο δίμηνο για να έχουμε όπως είπε φέτος καλύτερα Χριστούγεννα από πέρυσι.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ακόμα ότι ειδικά για την ισχύ των πιστοποιητικών, με επιστολή του προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα εισηγηθεί και η Ψηφιακή Ευρωπαϊκή Βεβαίωση να είναι έγκυρη μόνον αν αναγράφει και την τρίτη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό μετά το εξάμηνο, ώστε να αποφύγουμε κάθε ρωγμή στο τείχος ανοσίας που έχει ήδη χτιστεί στην ήπειρό μας.

Στον παρακάτω πίνακα θα δείτε τον πίνακα με όσα θα ισχύουν από τη Δευτέρα (22/11) σχετικά με την πρόσβαση σε συγκεκριμένες δραστηριότητες.

Τι θα ισχύει από Δευτέρα

Όλα τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ένα από τα πέντε μέτρα που ξεχώρισαν είναι αυτό το οποίο προβλέπει περαιτέρω αποκλεισμό των ανεμβολίαστων από τους κλειστούς χώρους.

Έτσι: Από την επόμενη Δευτέρα όλοι οι ενήλικες ανεμβολίαστοι πολίτες, πέραν της εστίασης, δεν θα εισέρχονται και σε άλλες κλειστές αίθουσες. Ούτε και με την επίδειξη τεστ. Σε σινεμά, θέατρα, μουσεία ή γυμναστήρια, για παράδειγμα. Είναι μία άμεση ενέργεια προστασίας και, ασφαλώς, μία έμμεση προτροπή να εμβολιαστούν.

Όσον αφορά τις λειτουργίες στις εκκλησίες, οι πιστοί που δεν θα έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό εργαστηριακό τεστ. Αυτό, άλλωστε, προβλέπει και η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου την οποία καλούνται τώρα να επιτηρούν οι φορείς της αλλά και, δειγματοληπτικά, η Πολιτεία.

Επίσης, ένα νέο μέτρο το οποίο δεν ίσχυε μέχρι σήμερα αφορά την τρίτη δόση του εμβολίου, την λεγόμενη και αναμνηστική. Έτσι, όπως είπε ο πρωθυπουργός, το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους άνω των 60 ετών παύει να ισχύει επτά μήνες από την έκδοσή του. Θα δοθεί, δηλαδή, ένας μήνας περιθώριο για τον εμβολιασμό τους με την 3η δόση μετά την πάροδο του εξαμήνου. Και αυτό γιατί τα ιατρικά δεδομένα δείχνουν ότι, με τον καιρό, μειώνεται η άμυνα του εμβολίου.

Το τρίτο μέτρο που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός αφορά στην προσπάθεια αποφυγής συνωστισμού στα μέσα μαζικής μεταφοράς τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης. Έτσι, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα επεκτείνεται το κυλιόμενο ωράριο. Σε αυτό το μέτρο θα υπάρχουν ειδικές πρόνοιες για εργαζόμενους με παιδιά στο σχολείο.

Τέταρτο μέτρο είναι η συνέχιση των ελέγχων αλλά με πιο εντατικούς ρυθμούς. Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι «Δεν υπάρχουν «κορόιδα» και «έξυπνοι» σε μία εθνική μάχη. Και σε αυτήν πρέπει να μπουν πιο αποφασιστικά όλοι, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες τους: το κράτος, η αυτοδιοίκηση, οι επιστημονικοί φορείς αλλά και οι επιμέρους επαγγελματικές ενώσεις».

Τέλος, ως πέμπτο μέτρο ανακοινώθηκε η περεταίρω ενίσχυση του ΕΣΥ. Στις περιοχές μεγάλης πίεσης επιτάσσονται και οι υπηρεσίες ιδιωτών γιατρών και σήμερα υπογράφηκε από τον ίδιο η σχετική διάταξη. Επίσης, γίνονται προσλήψεις στη θέση ανεμβολίαστων υγειονομικών που παραμένουν σε αναστολή.

Μήνυμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους πολίτες για την πανδημία

Το μήνυμα στην αντιπολίτευση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε άλλο σημείο του μηνύματός του και απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση τους κάλεσε να σταματήσουν να προσπαθούν να αποκομίσουν πρόσκαιρα οφέλη, κομματικοποιώντας το ανθρώπινο δράμα. «Σήμερα χρειαζόμαστε όσο ποτέ καθαρό μυαλό και ενότητα. Όχι εργαλειοποίηση του πόνου και διγλωσσία, αλλά συγκεκριμένες και ρεαλιστικές προτάσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στους εμβολιασμούς ο πρωθυπουργός, σημείωσε ότι τις τελευταίες εβδομάδες κλείστηκαν πάνω από 350.000 ραντεβού για πρώτο εμβολιασμό. Και οι μισοί από όσους πολίτες έχουν ήδη εμβολιαστεί και έχουν τη δυνατότητα να κάνουν την τρίτη δόση, την έκαναν ή την έχουν προγραμματίσει.

Κλείνοντας κάλεσε τους πολίτες να γυρίσουν την πλάτη στον φόβο και σε κάθε τσαρλατάνο που, για τη δική του δημοσιότητα και προβολή, εμπορεύεται την άγνοια.