Ξεκάθαρος ότι δεν πρόκειται να γίνει lockdown εμφανίστηκε για ακόμα μια φορά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Ο κ. Οικονόμου τόνισε ακόμα ότι αν δεν ανταποκριθούν οι ιδιώτες γιατροί στην έκκληση για την ενίσχυση του ΕΣΥ τότε η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην διαδικασία επίταξης στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

«Μέχρι το τέλος της εβδομάδας συνεχίζεται η επικοινωνία με τους ιατρικούς συλλόγους έτσι ώστε να ενισχυθεί το ΕΣΥ με ιδιώτες γιατρούς. Θέλω όμως να ξεκαθαρίσω ότι αν δεν καλυφθούν οι ανάγκες, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα ενεργοποιηθεί η επίταξη των υπηρεσιών των ιδιωτών γιατρών για το ΕΣΥ», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν άφησε περιθώριο για νέα μέτρα λέγοντας ότι η βασική, η ασφαλέστερη, η αποδοτικότερη οδός περιορισμού των κρουσμάτων αλλά και των συνεπειών της ασθένειας είναι όπως έχουν καταλήξει όλοι οι αρμόδιοι επιστήμονες, ο εμβολιασμός.

«Η κυβέρνησή μας με γνώμονα την υγειονομική ασφάλεια αλλά και το δημόσιο συμφέρον έχει καταλήξει σε συγκεκριμένες στρατηγικές επιλογές: Πρώτα απ’ όλα έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι δεν θα υπάρξει άλλο lockdown στη χώρα και ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί δεν θα υποστούν ξανά σημαντικούς περιορισμούς. Ταυτόχρονα εφαρμόζονται σε συνεννόηση με τους ειδικούς μια σειρά από μέτρα και βρίσκεται σε εξέλιξη ένα εκτεταμένο σχέδιο ελέγχου της τήρησης εφαρμογής των μέτρων. Ταυτόχρονα με ιδιαίτερη έμφαση συνεχίζεται η προσπάθεια για επέκταση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού και την επιτάχυνση των ρυθμών για την τρίτη, τη λεγόμενη αναμνηστική δόση».

Εμβόλιο κατά του κορονοϊού

Ο δεύτερος μεγαλύτερος ρυθμός ανάπτυξης στην ευρωζώνη

Αναφερόμενος στις φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2021, 2022 και 2023 για τις χώρες της ευρωζώνης και της ΕΕ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε: «Για τη χώρα μας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ρυθμούς ανάπτυξης για το 2021, 7,1% που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ρυθμός ανάπτυξης στην ευρωζώνη, με μέσο όρο 5% και σημαντικά αυξημένος από τις καλοκαιρινές της προβλέψεις». Και συνέχισε: «Για το 2022 προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας 5,1% σημαντικά υψηλότερος από τον μέσο όρο που είναι στο 4,3% και για το 2023 προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 3,6% επίσης αυξημένος με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που θα είναι στο 2,4% για την ευρωζώνη».

Όπως μάλιστα επεσήμανε: «ταυτόχρονα οι προβλέψεις δείχνουν ότι η χώρα μας θα έχει τον χαμηλότερο πληθωρισμό στην ευρωζώνη ενώ θα συνεχιστεί η αποκλιμάκωση της ανεργίας. Οι προβλέψεις αυτές επιβεβαιώνουν τη δυναμική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, δικαιώνουν τη μεταρρυθμιστική μας πολιτική, επιβεβαιώνουν για μια ακόμα φορά ότι η Ελλάδα αλλάζει επίπεδο, με μια πολιτική που αποδίδει αποτελέσματα και που διαμορφώνει σταθερές βάσεις προκοπής και ευημερίας για όλους τους Έλληνες».

Στις 15 Δεκεμβρίου η καταβολή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έδωσε και ημερομηνία για την καταβολή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος υπενθυμίζοντας ότι θα είναι διπλάσιο σε σχέση με πέρυσι και πως θα πιστωθεί στις 15 Δεκεμβρίου.