Ξεκάθαρος ήταν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην Κ.Ο. του κόμματός του ότι δεν θα υπάρξει νέο lockdown και μάλιστα τόνισε περιέγραψε τους 4 άξονες πάνω στους οποίους κινείται η κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην έξαρση της πανδημίας όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη. «Ένα ισχυρό κύμα με πενταψήφιους αριθμούς κρουσμάτων σε πολλές χώρες και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είμαστε αντιμέτωποι με ένα κύμα που χτυπάει όλη την Ευρώπη και με απώλειες. Το εμβόλιο που έχουμε στην διάθεσή μας κάνει την διαφορά και αποτρέπει την ευθεία αντιστοίχιση των πολλών κρουσμάτων με τις βαριές νοσηλείες. Δίνει περιθώρια αναδιάταξης των δυνάμεων στο ΕΣΥ. Επιτρέπει στους Έλληνες που έχουν εμβολιαστεί να κινούνται πιο ελεύθερα», τόνισε.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε τους 4 άξονες πάνω στους οποίους κινείται η κυβέρνηση

  1. Δεν θα υπάρξει lockdown στην χώρα
  2. Όσοι έχουν θωρακιστεί δεν θα υποστούν σημαντικούς περιορισμούς. Οι ανεμβολίαστοι πρέπει να προστατεύονται με πολλά τεστ. Χρήσιμο εργαλείο τα τεστ για να έχουμε επιδημιολογική εικόνα της χώρας.
  3. Τρίτη επιλογή η διαρκής ενίσχυση του ΕΣΥ, ειδικά στις περιφέρειες. «Θα κάνουμε», τόνισε, «ό,τι χρειαστεί, για να προσθέσουμε ανθρώπινους πόρους στο σύστημα υγείας της χώρας. Εφόσον χρειαστεί θα επιτάξουμε και υπηρεσίες και προσωπικό και ο υπουργός Υγείας έχει την εξουσιοδότηση από μένα για να καλυφθούν τα κενά.
  4. Τέταρτη επιλογή είναι η συνέχιση της προσπάθειας της ενίσχυσης των εμβολιασμών. Η προσπάθεια θα λήξει με τον εμβολιασμό. Στην τελευταία έξαρση του ιού απαντάμε με ένα κύμα εμβολιασμών.

Ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι έχουμε μπροστά μας δύσκολες εβδομάδες αλλά υπάρχει και η αισιόδοξη πλευρά. «Κλείστηκαν 200.000 για την πρώτη δόση και 300.000 για την αναμνηστική. Πρέπει να συνεχίσουμε έτσι και τότε θα διευρύνουμε το τείχος ανοσίας και θα κλείσουμε τις όποιες ρωγμές. Τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν πόσο απαραίτητη είναι η αναμνηστική δόση ειδικά σε πολίτες 3ης ηλικίας», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην συνάντηση που είχε με τον εμπορικό κόσμο, σημείωσε ότι είδε στήριξη των μέτρων και τόνισε ότι «τα μέτρα έχουν επίπτωση αλλά είναι απείρως καλύτερα από τα lockdown και τα κλειστά καταστήματα».

Και συνέχισε: «Τα μέτρα που λαμβάνουμε είναι πιο αυστηρά σε σχέση με άλλες χώρες». Κάλεσε εεπίσης τους βουλευτές να μεταφέρουν στις περιφέρειές τους ότι η πανδημία χτυπάει πρωτίστως τους ανεμβολίαστους. «Κάθε μέρα χάνονται δεκάδες ζωές αχρείαστα», σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμα ότι «η λύση είναι μπροστά μας και στα χέρια μας. Στα χέρια του καταστηματάρχη που πρέπει να προστατεύσει τους υπαλλήλους και τους πελάτες, του δημάρχου αλλά και του ιερέα που πρέπει να διδάξει την πίστη στην ζωή».

Δείτε την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη:

Απολογισμός του κυβερνητικού έργου

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «σπάνια κυβέρνηση έπρεπε να αναμετρηθεί με τόσο πολλαπλά στοιχήματα. Από την πρόκληση να μεταρρυθμιστεί η χώρα και να αντιμετωπίσει φυσικές καταστροφές έως τις επιβουλές της Τουρκίας» για να συμπληρώσει με νόημα: «και όμως τα καταφέραμε όλοι μαζί. Σήμερα οι πολίτες πληρώνουν λιγότερους φόρους, λιγότερο ΕΝΦΙΑ, λιγότερες ασφαλιστικές εισφορές. Έστω και οριακά αυξάνεται ο κατώτατος μισθός και θα υπάρξει και νέα αύξηση του εντός του 2022. Κατά την διάρκεια της πανδημίας το κράτος ανέλαβε το κόστος όλων όσοι δεν δούλευαν. Άνοιξε τα ταμεία του και έτσι οικονομία, κοινωνία και ΕΣΥ έμειναν όρθια. Η χώρα μας σήμερα αποτελεί προορισμό ξένων επενδύσεων, που αυξάνουν τον δημόσιο πλούτο, κρατούν στην χώρα μας και επαναπατρίζουν επιστήμονες που έφυγαν στα χρόνια της κρίσης. Είναι σημαντικό όταν διαπιστώνουμε τα πρώτα βήματα αναστροφής του brain drain, που τόσο πλήγωσε την χώρα μας. Κολοσσοί όπως η Pfizer, η Microsoft είναι εδώ, αυτή η ανάπτυξη οδηγεί ήδη σε απτά αποτελέσματα: 2 δισ. ευρώ θα φέρει στα ταμεία του Κράτους η παραχώρηση της Εγνατίας. Μία κουβέντα για την ΔΕΗ. Όσοι διαχειρίστηκαν το χαρτοφυλάκιο γνωρίζουν την κατάσταση, που παραλάβαμε την ΔΕΗ, η αγορά έχει σχεδόν προεξοφλήσει την χρεοκοπία της, σήμερα άντλησε 1, 35 δισ. ευρώ και η μετοχή της είναι στα 9 ευρώ. Η ΔΕΗ είναι ισχυρή για να γίνει εθνικός και βαλκανικός πρωταγωνιστής στην πράσινη μετάβαση. Ναι η Ελλάδα αλλάζει, το φωνάζει το Ελληνικό, ο ΒΟΑΚ, η εκτίναξη των υποδομών συνεχίζεται» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδος της Νέας Δημοκρατίας στη Βουλή.

«Η οικονομία μας αναπτύσσεται με πολύ γρηγορότερους ρυθμούς, από αυτούς, που αρχικώς είχαμε εκτιμήσει», τόνισε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Δεν θα εκπλαγώ εάν το 6,1% του ρυθμού ανάπτυξης αναθεωρηθεί προς τα πάνω» είπε και συμπλήρωσε: «Το σημαντικότερο όμως είναι η μείωση της ανεργίας. Για εμάς η μείωση των ανισοτήτων είναι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα και θα επιμείνουμε στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η προσέλκυση επενδύσεων γιατί αυτές μειώνουν τις ανισότητες».

Η Ελλάδα πραγματικά γύρισε σελίδα

«Ως κυβέρνηση συμφωνήσαμε να θέσουμε τον πήχη ψηλά με αποτέλεσμα να συγκρινόμαστε με τον εαυτό μας» υπογράμμισε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδος της Νέας Δημοκρατίας στη Βουλή.

«Αυτός ο γρήγορος πολιτικός μεταβολισμός δεν πρέπει να ισχύσει στο επίπεδο των εθνικών επιλογών, γιατί εδώ η Ελλάδα πραγματικά γύρισε σελίδα» είπε και συμπλήρωσε «Από παρατηρητής της Μεσογείου έγινε κόμβος ισχύος της, τα τελευταία δύο χρόνια. Δεν θα αναφερθώ στο πράσινο πιστοποιητικό και στη συμβολή μας στην ίδρυση του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά θα πω ότι αυτή η κυβέρνηση καθιέρωσε τα εθνικά σύνορα ως ευρωπαϊκά με την εισαγωγή του δόγματος της ασφάλειας και του ανθρωπισμού στο μεταναστευτικό».

Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Ο Έλληνας πολίτης νιώθει ισότιμος ως πολίτης του κόσμου, γιατί η χώρα μας έχει ανακτήσει το κύρος της διεθνώς. Η συμφωνία με τη Γαλλία αναβαθμίζει την αποτρεπτική ισχύ της χώρας μας».

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι τους χωρίζει αξιακό και πολιτικό χάσμα. «Είναι το κόμμα του ψέματος που λέει όχι σε όλα και εξελίσσεται σε εθνικό σαμποτέρ. Είναι ο σχηματισμός που καταψήφισε την συμφωνία με την Γαλλία, που απέρριψε όλα τα μέτρα ανακούφισης των πολιτών που δοκιμάστηκαν από φυσικές καταστροφές αλλά και στην κοινωνία ο ΣΥΡΙΖΑ τηρεί την ίδια υπονομευτική πρακτική. Ζήτησε να ανοίξουν τα σχολεία όταν έκλειναν και να κλείσουν όταν άνοιγαν. Αναλάμβανε την ευθύνη για τις διαδηλώσεις και μετά την αποποιούνταν. Ο κ. Τσίπρας δεν έβαλε πλάτη στην πανδημία αλλά μόνο τρικλοποδιές και παγίδες έβαζε και βάζει. Δεν είχα πρόθεση να αναφερθώ στον ίδιο αλλά δεν μπορούσα να μην απαντήσω σε όσα είπε χθες κατά την δήθεν αιφνιδιαστική επίσκεψή του στο Ιπποκράτειο μετά από μια εφημερία και σε φάση καταπόνησης του προσωπικού. Δεν ρώτησε όμως πόσες ΜΕΘ είχε όταν παρέδωσε την εξουσία. Είχε 8 και τώρα έχει 30», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Και συνέχισε: «Αναφέρθηκε στο νοσοκομείο Παπανικολάου χωρίς να το επισκεφθεί κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δήθεν φτιάχτηκαν μονάδες που είναι ανενεργές. Δεν είπε την αλήθεια ότι τα κρεβάτια αυτά αξιοποιούνται για non covid. Και δεν μας είπε πόσα κρεβάτια είχε το 2019 και πόσα σήμερα. Είκοσι κρεβάτια παρέδωσε και 46 έχει σήμερα».

«Ο κ. Τσίπρας λειτουργεί ως πλανόδιος μεταπράτης του ανθρώπινου πόνου σε όλα τα επίπεδα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τον κατηγόρησε ότι φλερτάρει με τους αντιεμβολιαστές.

Άνοιγμα στην Κ.Ο.

Τέλος, κάλεσε τους βουλευτές του να γίνουν οι αγγελιοφόροι της Ελλάδας που αλλάζει και να μεταφέρουν στο πρωθυπουργικό γραφείο τα θέλω και τα πρέπει των πολιτών. Γνωρίζετε ότι θεωρώ όλους σας άξιους συμπαραστάτες. Η πόρτα μου και το γραφείο μου είναι πάντα ανοικτό και οι εντολές στους υπουργούς είναι να έχουν γόνιμη συνεργασία με τους βουλευτές.