Μετά από ένα διήμερο εκτόνωσης σε εσωκομματικό επίπεδο, με την Αριστερή Πλατφόρμα να υποβάλλει τις διαφωνίες της για τη συμφωνία με τους δανειστές και τους χειρισμούς του Μεγάρου Μαξίμου και με την προεδρική πλευρά να επικρατεί το βράδυ της Κυριακής, η κυβέρνηση υπερκέρασε τις εσωκομματικές αντιδράσεις με επικοδομητικό διάλογο που σε ορισμένες περιπτώσεις άγγιξε και τη σύγκρουση και προχωρά άμεσα στην διακυβέρνηση σε μία εβδομάδα φωτιά που κατατίθενται τα πέντε πρώτα νομοσχέδια με άρωμα… Θεσσαλονίκης.

Στόχος της κυβέρνησης και του Μεγάρου Μαξίμου είναι με την κατάθεση των πέντε επίμαχων νομοσχεδίων, τα οποία θα ξεκινήσουν από σήμερα με αυτό για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, σε μία κίνηση υψηλού συμβολισμού να ξεκινήσει σταδιακά το ξήλωμα των μνημονιακών επιπτώσεων «μετά από πέντε χρόνια καταστροφικής πολιτικής» όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά κύκλοι της κυβέρνησης.

Τα πέντε πρώτα νομοσχέδια που θα καταθέσει αυτή την εβδομάδα η κυβέρνηση θα αποτελέσουν ουσιαστικά ένα πρώτο τεστ με τους δανειστές, καθώς ήδη έχουν εκφραστεί αντιδράσεις από το εξωτερικό για το περιεχόμενό τους, αλλά και τχόν δημοσιονομικό κόστος. Αν και από το Μαξίμου διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι πρωταρχικός τους στόχος είναι η διατήρηση των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, ήδη ο επικεφαλής του Euroworking Group, Τομάς Βίζερ χαρακτήρισε «ατυχή επιλογή» τη ρύθμιση για τις 100 δόσεις. Υπενθυμίζεται ότι στο mail Βαρουφάκη τονιζόταν ότι η κυβέρνηση δεν θα προβεί σε μονομερείς ενέργειες με δημοσιονομικό κόστος.

Στα… highlights του καυτού εσωκομματικού διημέρου έμεινε η έντονη δυσφορία του πρωθυπουργού για την αντίθεση βουλευτών για το θέμα των βουλευτικών αυτοκινήτων. Ο κ. Τσίπρας έστειλε ένα σαφές και αυστηρό μήνυμα με αποδέκτες τόσο τα μέλη της ΚΟ του όσο και την κοινωνία, σημειώνοντας ότι «δεν θα γίνουμε σαν τους άλλους».

«Επώδυνος συμβιβασμός» και διαφωνίες της Αριστερής Πλατφόρμας

Στο κείμενο της απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής καταγράφεται η δυσχερής θέση στην οποία βρέθηκε η κυβέρνηση, αλλά και η στόχευσή της για την επόμενη ημέρα της διακυβέρνησης τόσο σε εσωτερικό όσο και σε διεθνές επίπεδο διαπραγμάτευσης με τους εταίρους.

«Δεν έχουμε την πρόθεση να κρύψουμε τα προβλήματα,τις δυσκολίες, τις όποιες υποχωρήσεις αποτέλεσμα των υπαρκτών συσχετισμών. Έγινε ένας συμβιβασμός, δύσκολος, σε ορισμένες περιπτώσεις επώδυνος, αλλά σήμερα από καλύτερες θέσεις, με καλύτερες προϋποθέσεις, μπορούμε να διεκδικήσουμε και να εφαρμόσουμε την άλλη πολιτική που υποσχεθήκαμε και επιδιώκουμε».

Παράλληλα σημειώνεται στην απόφαση ότι στόχος είναι «να επιδιώξουμε, με καλή προετοιμασία και αξιοποιώντας όλες τις εσωτερικές και διεθνείς δυνατότητες, μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία για την οριστική αποδέσμευση της χώρας από την ασφυκτική και εξευτελιστική επιτροπεία».

Η τροπολογία την οποία κατέθεσε η Αριστερή Πλατφόρμα για τη διαφωνία της με τη συμφωνία του Eurogroup απορρίφθηκε με 92 ψήφους, ενώ έλαβε 68 υπέρ και 5 λευκά.

Σε αυτήν αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Εκφράζουμε τη διαφωνία μας με τη συμφωνία και τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που συνομολογήθηκαν στο Eurogroup. Και τα δύο κείμενα αντιπροσωπεύουν έναν μη επιθυμητό συμβιβασμό για τη χώρα μας και κινούνται σε κατευθύνσεις και προσανατολισμούς που βρίσκονται σε απόσταση, και σε βασικά τους σημεία σε διάσταση ή και αντίθεση, με τις προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο «προεδρικός» νέος γραμματέας της ΚΕ

Ο Τάσος Κορωνάκης, που αποτελούσε πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, εξελέγη νέος γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του Δημήτρη Βίτσα.

Ο Τάσος Κορωνάκης έλαβε 102 ψήφους έναντι 64 του εκλεκτού της αριστερής πλατφόρμας Αλέκου Καλύβη, , στην ψηφοφορία που έγινε το μεσημέρι της Κυριακής.

Στην 11μελη πολιτική γραμματεία του κόμματος, η προεδρική πλειοψηφική πτέρυγα εξέλεξε έξι μέλη, η αριστερή πλατφόρμα τέσσερα και η Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας ένα.

Από την πλειοψηφία εκλέχθηκαν οι Ράνια Σβίγκου , Χριστόφοορος Παπαδόπουλος , ο Νάσος Ηλιόπουλος, Πάνος Λάμπρου, Γιάννης Μπουρνούς και Παναγιώτης Ρήγας .

Από την αριστερή πλατφόρμα εξελέγησαν οι Σόφη Παπαδόγιαννη , Στάθης Λεωτσάκος, Αλέκος Καλύβης και ο Αντώνης Νταβανέλος .

Από την ΚΟΕ εξελέγη ο Ρούντι Ρινάλντι.