Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο για την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης, το οποίο κατατίθεται σήμερα στη Βουλή και χαρακτηρίζεται υψηλού συμβολισμού ως μία τομή με τις μνημονιακές πολιτικής από κύκλους του Μαξίμου.

Το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί το πρώτο από τα πέντε σε μία εβδομάδα με έντονο κοινοβουλευτικό έργο, καθώς θα έρθουν στη Βουλή και τα σχετικά νομοσχέδια για τη διεύρυνση της ρύθμισης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, την απόλυτη προστασία της πρώτης κατοικίας και την επαναλειτουργία της ΕΡΤ.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση

Παροχή δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος έως 300 kWh σε νοικοκυριά που είτε είναι ενταγμένα στο κοινωνικό τιμολόγιο είτε όχι, αλλά και σε νοικοκυριά με κομμένο ρεύμα λόγω οφειλών.

Αναφορικά με τη στέγαση, το μέτρο αφορά 30.000 νοικοκυριά και θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο επιδότησης ενοικίου. Η επιδότηση θα αφορά νέες μισθώσεις αλλά και ανανέωση παλαιότερων και θα ανέρχεται σε 70 ευρώ το μήνα ανά άτομο και 220 ευρώ ανά πολυμελή οικογένεια.

Στο μείζον θέμα της σίτισης θα προβλέπονται εκπτωτικά κουπόνια για 300.000 οικογένειες, τα οποία θα δοθούν με εισοδηματικά κριτήρια και κατόπιν εξέτασης των φορολογικών τους δηλώσεων.