Τα ίχνη του χαμένου CD που περιείχε τη λίστα Λαγκάρντ και έφτασε ως «εμπιστευτικό» στα χέρια του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, τον Οκτώβριο του 2010, θα επιχειρήσουν να ακολουθήσουν και σήμερα οι δικαστές. Δυο στενοί συνεργάτες του κατηγορούμενου πρώην υπουργού καλούνται να καταθέσουν ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου για την τύχη του πρώτου CD που χάθηκε, όπως ισχυρίζεται ο κ. Παπακωνσταντίνου, αφού προηγουμένως είχε γίνει αντιγραφή του σε usb.

Ο Γεώργιος Αγγελόπουλος, εξειδικευμένος συνεργάτης του υπουργείου σε θέματα πληροφορικής και η Σοφία Ρίτσου, ειδική σύμβουλος του κ. Παπακωνσταντίνου επί θεμάτων ληξιπρόθεσμων οφειλών, είναι τα δύο πρόσωπα, που θα κληθούν να φωτίσουν πτυχές της υπόθεσης σήμερα – δεύτερη ημέρα της δίκης – στις 3 το μεσημέρι στην αίθουσα της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου.

Η διαδρομή που ακολούθησε το πολυσυζητημένο CD θεωρείται από το δικαστήριο καθοριστική για την εξέλιξη της υπόθεσης και την απόδειξη της κατηγορίας που φέρει τον κ. Παπακωνσταντίνου να νόθευσε την λίστα Λαγκάρντ αφαιρώντας τα ονόματα συγγενικών του προσώπων.

Για το λόγο αυτό και η διευθύντρια του πολιτικού γραφείου του Γ. Παπακωνσταντίνου Χρυσή Χατζή δέχτηκε, χθες, βροχή ερωτήσεων για το θέμα καθώς ήταν η πρώτη που παρέλαβε το φάκελο με το CD από τον υπάλληλο της πρεσβείας μας στη Γαλλία.

«Σε ποιον το παραδώσατε; Γιατί δεν πρωτοκολλήθηκε; Γιατί χάθηκε;» ρωτούσε και ξαναρωτούσε πρόεδρος και εισαγγελέας την μάρτυρα, με τον πρόεδρο να λέει στην κ. Χατζή: «Είμαι σίγουρος ότι γνωρίζετε περισσότερα από όσα λέτε».

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου φαίνεται, πάντως, πως έχει επιλέξει να κρατήσει χαμηλούς τόνους καθώς χθες πρώτη ημέρα της διαδικασίας περιορίστηκε να δηλώσει αθώος και να αρνηθεί κατηγορηματικά όσα του αποδίδονται. Όλα δείχνουν πως ο άλλοτε πανίσχυρος τσάρος της οικονομίας θα στρέψει τα βέλη του στους διαδόχους του στο υπουργείο Οικονομικών για την ανυπαρξία φορολογικών ελέγχων αλλά και σε βάρος του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη στον οποίο, όπως λέει, είχε δώσει το σύνολο των στοιχείων της λίστας.

Για το λόγο αυτό αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η κατάθεση του Ιωάννη Διώτη την ερχόμενη εβδομάδα.

Πάντως, η διαδικασία κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα ήταν ταχύτατη, καθώς ο πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου Ν. Πάσσος άλλοτε με αυστηρό τόνο και άλλοτε με χιούμορ επέβαλε τους δικούς του ρυθμούς στην εξέλιξη της δίκης, η οποία ενδέχεται να ολοκληρωθεί σε διάστημα περίπου ενός μήνα.