Ηχηρή παρέμβαση κατά της τουρκικής παραβατικότητας και των συνεχών προκλήσεων αναμένεται να κάνει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συμμετέχοντας για δεύτερη μέρα στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών των κρατών – μελών της Ε.Ε. εκθέτοντας στους ομολόγους του όλο το φάσμα των πιέσεων που ασκούνται από την Άγκυρα, καθώς τα τελευταία 24ωρα είναι φανερός ο εκνευρισμός της μετά τη διεύρυνση της αμυντικής συνεργασίας ανάμεσα σε Ελλάδα με Γαλλία και ΗΠΑ και τη διπλωματική απομόνωση που υφίσταται πλέον από την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Είναι χαρακτηριστικό ότι με χθεσινή ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, απειλεί την Κύπρο με επέμβαση της Τουρκίας σε οποιαδήποτε ενέργεια για γεωτρήσεις αλλά ταυτόχρονα κατηγορεί Ελλάδα και Κύπρο για προκλητικές ενέργειες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προαναγγείλει ότι θα τοποθετηθεί εκτενώς για τα ζητήματα της μετανάστευσης, καθώς στην επίσημη ατζέντα των σημερινών διεργασιών βρίσκεται το θέμα της διαχείρισης των προσφυγικών ροών και πρόθεση του πρωθυπουργού είναι να εκθέτει την Τουρκία για τη συμπεριφορά της στο μεταναστευτικό και ειδικά στη μη τήρηση της ευρωτουρκικής συμφωνίας για το κρίσιμο αυτό ζήτημα. Ειδικότερα, θα επαναλάβει ότι η Τουρκία αθετεί τις υποχρεώσεις της, καθώς δεν κάνει πράξη το μέτρο των επαναπροωθήσεων και δεν αντιμετωπίζει ουσιαστικά τα παράνομα κυκλώματα διακινητών μεταναστών στα παράλιά της.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πάγιο αίτημα φύλαξης των συνόρων

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θα υπογραμμίσει στους ευρωπαίους ηγέτες ότι τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά μένοντας πιστός στις πάγιες θέσεις της Ελλάδας για φύλαξη των συνόρων. Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγα 24ωρα μετά την τριμερή Ελλάδας- Κύπρου και Αιγύπτου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εγκαλέσει εκ νέου την Τουρκία σημειώνοντας ότι δεν αντιλαμβάνεται «τα μηνύματα των καιρών» και δεν συμμορφώνεται με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ αναφορικά με το Κυπριακό.

«Να μην μεταφερθεί η ενεργειακή κρίση στα νοικοκυριά»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες

Εν τω μεταξύ, εναλλακτική λύση πρότεινε χθες στους ομολόγους του ο πρωθυπουργός για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης αναδεικνύοντας την Ανατολική Μεσόγειο σε ρόλο-ρυθμιστή στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι τόσο στην ηλεκτρική ενέργεια όσο και στο φυσικό αέριο, η Αίγυπτος, με την οποία η χώρα μας υπέγραψε συμφωνία ηλεκτρικής διασύνδεσης, μπορεί να γίνει η γέφυρα της Αφρικής με την Ευρώπη, καθώς μπορεί να εξάγει ηλεκτρική πράσινη ενέργεια σε χαμηλές τιμές και να τη μεταφέρει μέσω Ελλάδας στην Ευρώπη, αλλά και υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ανέδειξε τη σημασία όχι μόνο των προμηθειών, αλλά και των δυνατοτήτων αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ζητώντας, σε κάθε περίπτωση, «να μελετηθεί η ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας προκειμένου να εξεταστεί τι παρεμβάσεις μπορούν να γίνουν για να μην είμαστε εκτεθειμένοι σε απότομες μεταβολές τιμών». «Πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει απ’ το χέρι μας για να μην μεταφερθεί η κρίση στα νοικοκυριά» κατέληξε.