Ανακοίνωση με την οποία απαντά στα «fakes news της αξιωματικής αντιπολίτευσης για πλημμυρικά φαινόμενα στην Ακρόπολη που προκάλεσε η καταιγίδα “Μπάλος”» εξέδωσε το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, και κατά την «αναφορά της Προϊσταμένης της Διεύθυνσης Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως Βασιλικής Ελευθερίου, και όλων των αρμόδιων Προϊσταμένων των τεχνικών γραφείων και εργαστηρίων της ίδια Υπηρεσίας, δεν σημειώθηκε κανένα πλημμυρικό φαινόμενο στους εργαστηριακούς χώρους της Ακρόπολης.

Αντίστοιχα, σύμφωνα με αναφορά της Προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης των Αθηνών Έλενας Κουντούρη, δεν σημειώθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

Αντίθετα, προκύπτει ότι τα αντιπλημμυρικά έργα και ο αγωγός απορροής λειτούργησαν κανονικά.

Παρά την εξαιρετικά έντονη βροχόπτωση, συγκέντρωση υδάτων σημειώθηκε μόνο σε αβαθείς κοιλότητες του εδάφους.

Όλα αυτά συνέβησαν παρά τη σφοδρότητα του φαινομένου “Μπάλος” σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε κατά τα προηγούμενα χρόνια όταν η Ακρόπολη πλημμύριζε ακόμη και με πολύ μικρότερης έκτασης καιρικά φαινόμενα, όπως τεκμαίρεται από το αντίστοιχο video και τις φωτογραφίες των περιόδων 20132019».

Μεταξύ των φωτογραφιών αυτών συγκαταλέγονται οι ακόλουθες, τις οποίες κοινοποίησε το υπουργείο:

Κοινοποιήθηκε, επίσης, το ακόλουθο βίντεο, το οποίο αφορά, κατά το ΥΠΠΟΑ, σε «πλημμυρικά φαινόμενα» στην Ακρόπολη την περίοδο 2013 – 2019:

Σε αντίστιξη, λοιπόν, με τις παραπάνω εικόνες, οι συνθήκες που επικράτησαν στην Ακρόπολη κατά την τελευταία κακοκαιρία αποτυπώνονται στο παρακάτω υλικό: