Παροδική χαρακτήρισε την αύξηση του πληθωρισμού ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης κατά τη συζήτηση του προσχεδίου του προϋπολογισμού, στην Επιτροπή Οικονομικών εκτιμώντας ότι η κρίση δεν θα διαρκέσει πέραν του Απρίλιου.

Απαντώντας στις παρατηρήσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης σχετικά με την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως είναι μια εξωτερική κρίση επισημαίνοντας ότι ήδη η κυβέρνηση έλαβε μέτρα ύψους 500 εκατ. ευρώ, μέχρι το τέλος του 2021 ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης των μέτρων και το 2022. Όπως είπε «δεν εκτιμάται ότι αυτή η κρίση θα περάσει πέραν του Απριλίου, αλλά θα το δούμε. Και σε κάθε περίπτωση η ΔΕΗ βοηθάει σημαντικά στις απομειώσεις των τιμολογίων, γιατί έχουν αναταχθεί τα οικονομικά της».

Για τον πληθωρισμό, σημείωσε ότι «πράγματι έχουμε μια αύξηση τιμών, που οφείλεται στην διεθνή αλυσίδα προσφοράς, αλλά η δική μας εκτίμηση, όπως και οι μακροοικονομικές εκτιμήσεις του ΔΝΤ και της ΕΕ, είναι πως δεν πρόκειται για μια μόνιμη αύξηση του πληθωρισμού και οι τιμές σταδιακά θα επανέλθουν. Ο πληθωρισμός πρέπει να μετράται πρώτα και μετά να ακολουθούμε πολιτικές, γιατί εάν κάνουμε το αντίστροφο κινδυνεύουμε να δημιουργήσουμε πληθωριστικές προσδοκίες και να μεγαλώσουμε ή να προκαλέσουμε βαθύτερο πρόβλημα από αυτό που υπάρχει».

Φορολογία και ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Θεόδωρος Σκυλακάκης

Ο Θ. Σκυλακάκης αντέκρουσε τη κριτική της αντιπολίτευσης για αύξηση της φορολογίας, λέγοντας πως «σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2019 είχαμε 180 δισ. ευρώ ΑΕΠ και 51 δισ. ευρώ σε φόρους της κεντρικής κυβέρνησης. Το 2022 θα πάμε σε 186 δισ. ευρώ ΑΕΠ και 49,5 δισ. φόρους της κεντρικής κυβέρνησης και με μειωμένες εισφορές κατά 4 μονάδες. Συνεπώς υπάρχει μια τεράστια μείωση της φορολογίας, δεδομένων των συνθηκών και αυτή είναι και μόνιμη»

Για τη μείωση της φορολογίας σημείωσε ότι «αυτή πάντα έχει δύο πτυχές. Η μία είναι καθαρά αναπτυξιακή και αφορά κίνητρα για επενδύσεις και κάλυψη του επενδυτικού κενού που τρώει τα σωθικά της ελληνικής οικονομίας και η δεύτερη, είναι η διευκόλυνση της κοινωνίας και η βελτίωση βιοτικού επιπέδου. Η φορολογική μας πολιτική πρέπει να ακολουθεί την μέση οδό, έτσι ώστε μια χώρα με τεράστιο χρέος να επιτυγχάνει γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης. Ταυτόχρονα όμως, διατηρώντας τα στοιχεία της κοινωνικής δικαιοσύνης. Και αυτό προσπαθούμε και κάνουμε και σύμφωνα με τα ποιοτικά στοιχεία του 2021 το επιτυγχάνουμε»

Σχετικά με την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι «οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έλαβαν την μεγαλύτερη ενίσχυση που έχει λάβει κοινωνική ομάδα από καταβολής του ελληνικού κράτους, καθώς πήραν συνολικά πάνω από 10 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου τα 7 είναι μη επιστρεπτέα, μέσω διαφόρων ενισχύσεων ενώ από το Ταμείο Ανάκαμψης έχει προβλεφθεί να πάει 1,5 δισ. ευρώ αποκλειστικά σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις»

Παράλληλα σημείωσε πως και στη δανειοδότηση υπάρχει πρόσβαση και μάλιστα με πολύ υψηλότερο κίνητρο για την μικρομεσαία επιχείρηση, καθώς εάν ληφθεί ένα δάνειο με 0,35% επιτόκιο, όταν ο δανεισμός είναι με 6%, αυτό είναι μια τεράστια βοήθεια, ειδικά αν μπορεί αυτή να γίνει με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. για την περαιτέρω διευκόλυνση του δανεισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων»