Αγωγή κατά της ΑΔΕΔΥ για τη νέα απεργία των δασκάλων τη Δευτέρα, καταθέτει η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Η αγωγή ζητά να κηρυχθεί παράνομη η νέα αυτή απεργία κατά της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, «πανομοιότυπη της οποίας έχει ήδη κριθεί παράνομη» όπως αναφέρεται στο κείμενο.

«Την περασμένη εβδομάδα το Πρωτοδικείο Αθηνών αποφάσισε ότι η απεργία-αποχή που είχαν κηρύξει οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΠΟΣΕΕΠΕΑ και ΟΙΕΛΕ κατά της αξιολόγησης εκπαιδευτικού έργου ήταν παράνομη. Στη συνέχεια και παρά τη δικαστική αυτή απόφαση, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ζήτησαν από την ΑΔΕΔΥ να κηρύξει νέα, πανομοιότυπη, απεργία- αποχή για να «καλύψει» τους εκπαιδευτικούς (κατά τα λεγόμενα στο εξώδικο της ΑΔΕΔΥ)» αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας.

Η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κατέθεσε αγωγή, η οποία λόγω κατεπείγοντος εκδικάζεται σήμερα, ζητώντας να κηρυχθεί παράνομη η νέα αυτή πανομοιότυπη απεργία-αποχή κατά της αξιολόγησης. Καταγγέλλει ότι πρόκειται για μεθόδευση, καθώς η εν λόγω απεργία-αποχή γίνεται για τους ίδιους ακριβώς λόγους και με τα ίδια ακριβώς αιτήματα που προέβαλαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις εκπαιδευτικών στη δική τους απεργία-αποχή που κρίθηκε παράνομη μόλις πριν 6 ημέρες.

Επιπλέον, τίθεται και πάλι το ζήτημα της εφαρμογής ή μη νόμου ψηφισμένου από τη Βουλή των Ελλήνων, δεδομένου ότι η ΑΔΕΔΥ απεργεί ακριβώς για αυτό, δηλ. για την κατάργηση των ψηφισμένων νομοθετικών διατάξεων για την αξιολόγηση εκπαιδευτικού έργου.

Παράλληλα, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΠΟΣΕΕΠΕΑ και ΟΙΕΛΕ έχουν ασκήσει έφεση στην απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, που έκρινε παράνομη την απεργία-αποχή τους, και το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων άσκησε αντέφεση, ζητώντας την επίσπευση της εκδίκασης της έφεσης, καθώς οι διαδικασίες αξιολόγησης είναι σε εξέλιξη. Τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου θα εκδικαστεί η εν λόγω έφεση.

Το δικαίωμα στην απεργία είναι απολύτως σεβαστό, αρκεί η κινητοποίηση να είναι νόμιμη και να μην επιχειρεί ακύρωση νόμων που έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων.

ΔΟΕ: «Δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα τα στοιχεία που ανακοινώνονται για την αξιολόγηση»

Σε ανακοίνωσή της, η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος τονίζει ότι τα στοιχεία που ανακοινώνονται από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) σχετικά με τις εκθέσεις αποτίμησης του σχολικούς έτους 2020-2021 «δεν αντιστοιχούν με την πραγματικότητα».

Οι εκπαιδευτικές μονάδες που εμφανίζονται στη σχετική πλατφόρμα του ΙΕΠ, όπως υποστηρίζει η ΔΟΕ, «με δεδομένα τα πραγματικά στοιχεία της συντριπτικής συμμετοχής των εκπαιδευτικών στην απεργία-αποχή», είτε αφορούν «ενέργειες μεμονωμένων προσώπων» είτε «κενές» αναρτήσεις που δηλώνουν την αδυναμία των σχολικών μονάδων να παρουσιάσουν έκθεση αποτίμησης λόγω της περυσινής συμμετοχής των συλλόγων διδασκόντων στην απεργία-αποχή.