Στο βήμα της Βουλής βρίσκεται ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης για την ελληνογαλλική συμφωνία.

«Η στρατηγική αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας είναι μια συνθήκη που αναβαθμίζει συνολικά τη συνεργασία μας στο τομέα της άμυνας και της ασφάλειας της χώρας» επισήμανε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «Το ιστορικό αυτό κείμενο τίθεται σήμερα ενώπιον της βουλής καθιστώντας έτσι και τη σημερινή συνεδρίαση ιστορική» και αυτό γιατί επιτυγχάνεται:

  • Θωράκιση της πατρίδα μας στην ταραγμένη Μεσόγειο
  • Το πρώτο τολμηρό βήμα για την αυτονομία της Ευρώπης
  • Θεμελίωση ενός συμμαχικού πόλου ειρήνης με ευρύτερη ακτινοβολία.

Όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός: «Αυτή η πολυπεπίπεδη διάσταση είναι που την κάνει πρωτοπόρα. Για πρώτη φορά προβλέπεται ρητά και κατηγορηματικά ρήτρα στρατιωτικής συνδρομής σε περίπτωση που τρίτος επιτεθεί σε ένα από τα δύο κράτη». Επισήμανε δε ότι «όλοι ξέρουμε ποιος απειλεί ποιον με casus belli στην Aνατολική Mεσόγειο. Ρητή αναφορά στο άρθρο 51 του καταστατικού χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Η χώρα μας διαπραγματευόταν από το 1974 από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή μια τέτοια συμφωνία και τώρα με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας γίνεται πράξη».

O Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «Η νέα αυτή εταιρική σχέση πλαισιώνεται και με την προσθήκη στο στόλο μας τριών υπερσύγχρονων Bellarra. Αποτελούσαν διακαή πόθο του ναυτικού μας. Η Ελλάδα θα διαθέτει ποια σκάφη επιφανείας αντάξια των δυνατοτήτων των καπετάνιων της για τα επόμενα 40 χρόνια. Όλα αυτά δεν υπήρχαν μέχρι χθες, αλλά υπάρχουν τώρα μαζί με τα 24 Rafale της πολεμικής αεροπορίας, τα πρώτα από τα οποία θα φτάσουν πριν το τέλος του έτους».

Πρόσθεσε δε ότι «για αυτή την κυβέρνηση άμυνα και διπλωματία είναι δύο όψεις της εθνικής ασπίδας. Σαφής είναι και ο ευρωατλαντικός χαρακτήρας αυτής της σχέσης. Αποκτά νέο περιεχόμενο η προάσπιση των ευρωπαϊκών συμφερόντων στη Μεσόγειο, ενώ οικοδομείται και η κοινή διαλειτουργική μας άμυνα».

Μητσοτάκης: Από το όχι στις γραβάτες, πήγατε στο όχι στις φρεγάτες – Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται στη βουλή ως εθνική εξαίρεση

Σε ευθεία επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε από το βήμα της βουλής ο πρωθυπουργός μιλώντας για τη στρατηγική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας. O Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για μία ασπίδα προστασίας της ακεραιότητας της Ελλάδας απέναντι σε απευθείας απειλές και αποτελεί τον πρόλογο της κοινής άμυνας και της ευρωπαϊκής αυτονομίας. Απευθυνόμενος ευθέως στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα τόνισε ότι «όποιος αμφισβητεί σήμερα την προμήθεια των νέων σκαφών ναυαγεί ο ίδιος στα απόνερα των δικών του αντιφάσεων», καλώντας τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να αναθεωρήσουν τη στάση τους στην ονομαστική ψηφοφορία, ιδιαίτερα σε αυτή την χρονική συγκυρία, σημειώνοντας ότι το εθνικό κοινοβούλιο πρέπει να εκπέμψει μήνυμα ενότητας και εθνικής ευθύνης.

«Η Ελλάδα είναι σε νέα ρότα. Δεν απειλεί, ούτε απειλείται αλλά διευρύνει τις συμμαχίες της. Εντάσσει την άμυνά της, τη στρατηγική της αντίληψη και τη γεωπολιτική της θεώρηση. Αυτή είναι η εθνική αντίληψη ενός σύγχρονου κράτους και για αυτό όποιος δεν αντιλαμβάνεται τον προτρεπτικό χαρακτήρα δεν μπορεί να μιλά από τη θέση του επιτιθέμενου» .

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «Αν είναι ιστορική η σημασία της νέας εταιρικής σχέσης Ελλάδας – Γαλλίας ιστορική πρέπει να είναι η υποδοχή της. Κάθε ΟΧΙ που θα ακουστεί σήμερα στη βουλή θα είναι ένα όχι στη δική τους βούληση» και συμπλήρωσε: «Το Παρών σημαίνει απών από το εθνικό μέτωπο, ενώ μας θέλει όλους παρόντες».

Δείτε live την ομιλία Μητσοτάκη στη Βουλή: