Σε πέντε βασικούς άξονες πάνω στους οποίους βασίζεται το πρόγραμμα της κυβέρνησης στάθηκε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας κατά την έναρξη της δεύτερης ημέρας της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων.

Ο κ. Βίτσας σημείωσε ότι στο λεξιλόγιο της κυβέρνησης «δεν υπάρχει η λέξη υποταγή ούτε η λέξη μπλόφα» αλλά «για μας οι λέξεις κλειδιά είναι λαϊκή εντολή, αποφασιστικότητα, νέα συμφωνία, δικαιοσύνη και περηφάνια».

«Τα πέντε τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, ιδιαίτερα και ως πειραματόζωο, αλλά και στην Ευρώπη αντιπαρατίθενται στο πεδίο διεξόδου από την κρίση δυο λογικές, δυο πολιτικές με πολύ πρακτικά αποτελέσματα» ανέφερε ο κ. Βίτσας.

«Η πρώτη που ανασύρει και υλοποιεί το σενάριο SOS των κερδών των λίγων, το σενάριο SOS της διάσωσης του προηγούμενου συστήματος, που βλέπει την διέξοδο μέσα από την ακραία λιτότητα, την διάλυση του κοινωνικού κράτους, την εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών και της δημόσιας περιουσίας, την εσωτερική υποτίμηση.

Η δεύτερη βλέπει τη διέξοδο στη στροφή στην πραγματική οικονομία, στην προσήλωση στην εξυπηρέτηση των βασικών κοινωνικών αναγκών και την προστασία του περιβάλλοντος, στην ενδυνάμωση της κοινωνικής αλληλεγγύης”.

Ως δεύτερο πυλώνα ο κ. Βίτσας αναφέρθηκε στο πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, το οποίο παρουσίασε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με το γραμματέα του κόμματος, τα μέτρα του συγκεκριμένου προγράμματος “ευνοούν την οικονομική επανεκκίνηση, που με τη σειρά της δυναμώνει την εργασία σε ένα πλαίσιο τομών δημοκρατικής και πολιτισμικής αναγέννησης της χώρας. Όλα αυτά σ’ ένα ενιαίο εθνικό και κοινωνικό σχέδιο με σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Με αυτό το σχέδιο λέμε καθαρά με ποιους είμαστε. Με τους φτωχούς, τους άνεργους, τη νέα γενιά, τους αγρότες, τους μικρομεσαίους, τους μικροομολογιούχους».

Παράλληλα, ο κ. Βίτσας πρόσθεσε ότι «αρνούμαστε να παραδώσουμε το σχεδιασμό στα συμφέροντα που έχουν ως στόχο το υπερκέρδος, αρνούμαστε να υποτάξουμε την κοινωνική συνοχή, την οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη στους σχεδιασμούς του «τριγώνου της αμαρτίας» που προσπαθεί να επωφεληθεί από την συνάντηση της παγκόσμιας κρίσης με την ελληνική κρίση που το ίδιο δημιούργησε.

«Το κομματικό και πελατειακό κράτος έχουν τελειώσει, το δημόσιο που λειτουργεί υπέρ ιδιωτικών συμφερόντων «μας τελείωσε», στο πάρτι της διαφθοράς και της διαπλοκής τα φώτα έσβησαν. Η πατρίδα μας είναι ένας πλούσιος τόπος που «το τρίγωνο της αμαρτίας» λεηλατεί. Και επειδή πατρίδα είναι πρώτα και κύρια οι άνθρωποι της, λεηλατείται συγχρόνως και η ζωή των ανθρώπων».

Επιπλέον, ο κ. Βίτσας υπογράμμισε ότι «προσβλέπουμε σε μια Ευρώπη της σύγκλισης, της αλληλεγγύης, της Δημοκρατίας, της ειρήνης. Εργαζόμαστε γι’ αυτό. Αντιπαρατάσσουμε ένα εναλλακτικό σχέδιο ριζοσπαστικών αλλαγών και δεν αποφεύγουμε, ούτε φεύγουμε από το πεδίο όπου αντιπαρατίθενται ιδέες, αξίες και πολιτικές. Σεβόμαστε τους κανόνες του πλαισίου που επιχειρούμε να αλλάξουμε.

Την κοινωνική ανάγκη και τη νέα πραγματικότητα, τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που όλο και περισσότερο βλέπουν το αδιέξοδο και ορθώνουν κραυγή ενάντια στην λιτότητα. Αυτή η κραυγή θ’ ακουστεί και την Τετάρτη από ένα ενωμένο λαό αλλά και απ’ όλους και όλες που η καρδιά τους πάλλει στο ρυθμό της αλλαγής. Σε όλη την Ευρώπη, σε όλο τον κόσμο. Και αυτή η κραυγή, αυτή η πολιτική θα σταθεί φραγμός σε σχέδια που βάζουν σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή συνοχή, που υποθάλπουν ακροδεξιές λογικές και πρακτικές και το φασιστικό τέρας».

Κλείνοντας, τόνισε ότι η «κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν ήλθε για να δώσει απλά μια μάχη. Ήλθε για να μείνει. Για να μείνει η αξιοπρέπεια, για να μείνει η Δημοκρατία, για να μείνει η ανάπτυξη στη βάση των κοινωνικών αναγκών, για να μείνει η κοινωνική συνοχή και ενότητα. Η ελπίδα είναι εδώ και το μέλλον δηλώνει την παρουσία του υπερψηφίζοντας τις προγραμματικές δεσμεύσεις και την κυβέρνηση του».