«Όταν ο κ. Βαρουφάκης- και εμείς θεωρούμε ότι είναι σοβαρός ο κ. Βαρουφάκης- μπορεί να είναι τηλεοπτικός, μπορεί να εξυμνεί τον κ. Σόιμπλε -ο πνευματικός ηγέτης της ευρωζώνης τον είπε- έχει μετρήσει ότι στο 100% του μνημονίου το 65% ή το 67%, είναι μέτρα που πρέπει να πάρουμε και αυτά τα μέτρα έχουν κόστος, ποιος θα πληρώσει το κόστος; Θα το πληρώσει ο ελληνικός λαός, όπως πλήρωσε και τα προηγούμενα» επισήμανε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στην εκπομπή «Πρωινό ΑΝΤ1», εκτιμώντας ότι «είμαστε μπροστά σε μια νέα συμφωνία – γέφυρα, μπροστά σε μια άλλη συμφωνία – πρόγραμμα που θα τη βαφτίσουμε κι αυτή κάπως αλλιώς και όχι μνημόνιο».

Ανέφερε ότι μπαίνουμε σε περίοδο ταλαιπωρίας και της νοημοσύνης και της ελληνικής γλώσσας, καθώς, όπως είπε, «βάζεις φαρδιά πλατιά την υπογραφή σου για να συνεχιστούν οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και πανηγυρίζεις ότι είσαι εναντίον των κυρώσεων και ο υπουργός Εξωτερικών λέει «δεν ήμασταν εμείς το κακό παιδί».

Υποστήριξε ότι «φεύγει η τρόικα αλλά οι τρεις θεσμικοί εταίροι θα συνεχίσουν την εποπτεία, την οποία αναγνωρίζει η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου, και θα τους ονομάσουμε αλλιώς». Σε ότι αφορά το πρόγραμμα που θα διαπραγματευτεί η κυβέρνηση εκτίμησε ότι αυτό θα έχει «αυτά που έλεγε η προηγούμενη συγκυβέρνηση δηλαδή μεταρρυθμίσεις, ανταγωνιστικότητα, ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί, πλεόνασμα “ματωμένο”, αλλά δεν θα είναι 4% θα είναι 2%». Πρόσθεσε, επίσης, ότι «αυτό που έταζε η κυβέρνηση προεκλογικά ότι η Ευρώπη αλλάζει, δεν αλλάζει, παραμένει η ΕΕ μια συμμαχία λύκων εχθρική για τα λαϊκά συμφέροντα».

Ερωτηθείς για την τρόικα είπε ότι το ΚΚΕ και προεκλογικά τόνιζε πως το θέμα δεν είναι οι «υπάλληλοι», αλλά οι τρεις θεσμικοί εταίροι που «καθορίζουν γραμμή, παίρνουν μέτρα και σε όλους τους τόνους έλεγαν θα τηρήσετε τις δεσμεύσεις σας».

Επίσης, επισήμανε ότι «δεν είναι μόνο η Μέρκελ» και έθεσε το ρητορικό ερώτημα: «δεν ακούσατε για το γαλλο-γερμανικό άξονα, δεν ακούσατε τον Σούλτς, τον Νταϊσελμπλούμ, τον Γιούνκερ, τον Ομπάμα δεν τον ακούσατε να λέει «βρείτε τα με τους Γερμανούς»;

«’Αρα έχεις να κάνεις με ένα συνολικό πακέτο, βεβαίως η Γερμανία παίζει για τα δικά της συμφέροντα και είναι και η ατμομηχανή, ο ελληνικός λαός όμως δεν θα βρει προκοπή σ’ αυτή τη λυκοσυμμαχία, με τους νέους διαπραγματευτές, με μια διαπραγμάτευση που θα καταλήξει είτε στην πρώτη συμφωνία, τη γέφυρα …» πρόσθεσε ο κ. Σοφιανός.

Το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην ερώτηση αν υπάρχει περίπτωση να δείξει ανοχή το ΚΚΕ, σημείωσε ότι «αυτή τη στιγμή δεν πρέπει να δείξει ανοχή ο ελληνικός λαός, κατά τη γνώμη μας, πρέπει να απαιτήσει να του επιστραφούν τα κλεμμένα».

Πρόσθεσε ότι οι μισθοί και οι συντάξεις παρά τα λεγόμενα περί «τέλους λιτότητας» παραμένουν μισθοί και συντάξεις λιτότητας, ενώ την ίδια στιγμή «τα χρέη στις εφορίες, στις τράπεζες τρέχουν και αποδίδονται κανονικά όλα». «Αυτό που πρέπει να δεις αυτή τη στιγμή, είναι μπροστά σε μια συμφωνία – γέφυρα που θα βασίζεται στο 70% του μνημονίου – το οποίο «είναι καλό και το θέλουμε» με βάση αυτά που ακούμε – η διαγραφή του χρέους έχει φύγει από τη συζήτηση …» πρόσθεσε.

Ο κ. Σοφιανός κατέληξε στην παρέμβασή του με αναφορά στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, λέγοντας ότι «η προπαγάνδα της ΝΔ στη λογική του φόβου και του τρόμου και των παροχών έκρυψε μια αλήθεια, ότι ουσιαστικά αντί για το κοινωνικό μέρισμα των 500 ευρώ θα δοθεί τα Χριστούγεννα η 13η σύνταξη, σε όσους έχουν μικτή σύνταξη έως 700 ευρώ, δηλαδή ένα αντίστοιχο ποσό, αντί για το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, θα δοθούν σε 300 χιλ. οικογένειες 1200 κιλοβατόρες, θα δοθούν συσσίτια, το ΤΑΙΠΕΔ παραμένει, ο κ. Κατρούγκαλος λέει στους δημόσιους υπαλλήλους «μην περιμένετε τίποτα, δεν έχουμε λεφτά», στον ιδιωτικό τομέα ποιος θα πληρώσει 800 χιλ. κόσμου που είναι απλήρωτοι; Αυτά είναι τα δεδομένα των πρώτων 10 ημερών της νέας κυβέρνησης».