Κύριο θέμα της ειδησεογραφίας του ελληνοκυπριακού Τύπου, αλλά και σε ορισμένες τουρκοκυπριακές εφημερίδες είναι η χθεσινή επίσκεψη στην Κύπρο του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και οι θέσεις που παρουσίασε με τις δηλώσεις και την ομιλία του στη Βουλή.

Όλες οι ελληνοκυπριακές εφημερίδες, όπως φαίνεται από τους τίτλους των σχετικών ρεπορτάζ, αποτιμούν θετικά την πρωθυπουργική επίσκεψη.

Αναλυτικά οι τίτλοι είναι:

«Αλήθεια»: Τα βρήκαν σε όλα Αναστασιάδης και Τσίπρας. Επισημαίνεται ότι χάραξαν κοινή γραμμή πλεύσης για επίλυση του Κυπριακού και στροφή προς την ανάπτυξη της οικονομίας.

«Ο Φιλελεύθερος», με τίτλο «Χάραξε γραμμή πλεύσης» αναφέρει πως ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε μηνύματα με πολλούς αποδέκτες από τη Λευκωσία, όπου πραγματοποιεί από χθες την πρώτη του εκτός Ελλάδας επίσκεψη, κατά την οποία τέθηκαν οι κόκκινες γραμμές στο Κυπριακό και αναδείχθηκαν ο γεωπολιτικός ρόλος και η μάχη κατά της κρίσης.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Σας θέλουμε στο πλευρό μας», αναφέρει πως έκκληση στην Κύπρο να στηρίξει την Ελλάδα στην προσπάθεια αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης στη χώρα του, απηύθυνε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και χαρακτηρίζει την επίσκεψή του ως ουσιαστική και μεστή μηνυμάτων.

«Ο ΠΟΛΙΤΗΣ» έχει τίτλο: «Επίσκεψη Τσίπρα με μηνύματα για Κυπριακό-Οικονομία».

Κάπως διαφοροποιημένη είναι η «ΣΗΜΕΡΙΝΗ», η οποία γράφει στο κύριο της θέμα, με τίτλο «Γκρι αποχρώσεις για την οικονομία» πως η πρώτη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Κύπρο είχε αίσιο αποτέλεσμα στα «εύκολα», δηλαδή στο Κυπριακό και στην ΑΟΖ, αλλά τα πράγματα «σκάλωσαν» στα θέματα της οικονομίας.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail», με κύριο τίτλο «Τσίπρας: 40 χρόνια αναμονής πρέπει να τερματιστούν», αναφέρει στο κύριο της θέμα πως ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι υπάρχει η ανάγκη ύστερα από 40 χρόνια να ξεκινήσει μια ουσιαστική προσπάθεια για επανένωση της Κύπρου.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» σχολιάζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν είπε κάτι συγκλονιστικό (να κάνει τις καρδιές να χορέψουν, όπως γράφει χαρακτηριστικά) και προτάσσει τις αναφορές του ότι «η Κύπρος είναι στην καρδιά και στο μυαλό μας» και πως «χωρίς την Ελλάδα και την Κύπρο το νοτιανατολικό άκρο της Ευρώπης θα είναι ανάπηρο». Σημειώνει επίσης την αναφορά του ότι η τρόικα δεν είναι δημοκρατική και η Ευρώπη πρέπει να επιστρέψει σε ατζέντα ανάπτυξης. Τα μηνύματά του προς τους Τουρκοκυπριακή κοινότητα ήταν μηνύματα ενότητας και συνεργασίας, προσθέτει και σημειώνει τη φράση του ότι «η ριζοσπαστικότητα είναι αυτό που θα συνεχίσει την προοπτική και την ασφάλεια».

Η «Χαλκίν Σεσί» γράφει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έστειλε μηνύματα και προς την Τουρκία και προς την Ευρώπη. Προτάσσει την αναφορά του κ. Τσίπρα ότι το «Μπαρμπαρός» πρέπει να αποχωρήσει από την κυπριακή ΑΟΖ. Τονίζει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός συνάντησε Ελληνοκυπριακές και Τουρκοκυπριακές ΜΚΟ μαζί και αυτό συνέβη για πρώτη φορά.

Στήριξη στην ομοσπονδία, αντίδραση στο «Μπαρμπαρός», γράφει η «Χαβαντίς», σημειώνοντας την δήλωση Τσίπρα πως η κίνηση της Τουρκίας να στείλει το «Μπαρμπαρός» στην περιοχή δίνει το μήνυμα της παραβίασης του διεθνούς δικαίου και σαμποτάρει τις συνομιλίες.

Προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης το Κυπριακό, δήλωσε ο Τσίπρας στην κοινή συνέντευξη Τύπου, γράφει η «Κίπρις», σημειώνοντας και την αναφορά του ότι το «Μπαρμπαρός» πρέπει να εγκαταλείψει την κυπριακή ΑΟΖ.