Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αθλητές μέχρι να φθάσουν στο βάθρο του νικητή ανέφεραν οι ολυμπιονίκες μας στους βουλευτές κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε προς τιμήν τους στην Ολομέλεια. Τα μέλη της ολυμπιακής αποστολής που διακρίθηκαν στους Αγώνες του Τόκιο το καλοκαίρι έκαναν λόγο για υποβοήθηση εκ μέρους της πολιτείας στο έργο τους, για κακές συνθήκες προπόνησης και για δυσμενείς προοπτικές εάν δεν αλλάξει κάτι.

«Ο μαζικός αθλητισμός οφείλει να είναι προτεραιότητα για την πολιτεία όπως η υγεία και η εκπαίδευση» τόνισε ο αθλητής της εθνικής ομάδας υδατοσφαίρισης Μάνος Ζερδεβάς προσθέτοντας ότι «η εθνική ομάδα δεν έχει χώρο προπόνησης και φιλοξενείται από συλλόγους. Απαιτείται κατασκευή νέων κολυμβητηρίων ή ανακαίνιση των παλιών όπως αυτό του Ζαππείου. Το πόλο δεν ανήκει στον επαγγελματικό αθλητισμό! Δεν παίρνουμε σύνταξη, ασφάλιση ούτε χρηματικές απολαβές. Θέλουμε να κάνετε έμπρακτη επιβράβευση της διάκρισής μας» όπως είπε. Θυμίζουμε ότι η εθνική ομάδα πόλο έφθασε μέχρι τον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων, κατακτώντας το αργυρό μετάλλιο.

Από την πλευρά του ο ολυμπιονίκης της ενόργανης γυμναστικής Λευτέρης Πετρούνιας έκανε έκκληση σε όλους να στηρίξουν τον αθλητισμό. «Κόβουμε τα χέρια μας, σπάμε τα πόδια μας και ξεπερνάμε τον εαυτό μας καθημερινά. Ο κ. Αυγενάκης έκανε την αρχή με αλλαγές στον αθλητικό νόμο αλλά χρειαζόμαστε ακόμα περισσότερη στήριξη όχι μόνο όταν πλησιάζουμε στους Ολυμπιακούς» είπε, ενώ η αθλήτρια του τζούντο, Ελισάβετ Τελτσίδου επεσήμανε πως «είμαι 25 ετών εν ενεργεία αθλήτρια και δεν έχω επαγγελματική αποκατάσταση. Αυτό δεν βοηθά τους αθλητές να κάνουν πρωταθλητισμό. Είναι αναγκαίες οι αλλαγές στον αθλητισμό, να επανέλθουν τα προνόμια για να επιβραβεύονται! Ακόμα και εγώ που έχω δυνάμεις να συνεχίσω και στους επόμενους Ολυμπιακούς, οι σκέψεις για το μέλλον μου με απομακρύνουν από αυτούς τους στόχους».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τρεις αθλητές μίλησαν από δύο λεπτά ο καθένας ενώ είχαν προηγηθεί τιμητικοί λόγοι από εκπροσώπους όλων των κομμάτων που κράτησαν αρκετή ώρα.

Ο Λευτέρης Πετρούνιας στη Βουλή

«Χαρίσατε στον ελληνικό λαό μεγάλες χαρές»

«Αυτό το καλοκαίρι χαρίσατε στον ελληνικό λαό μεγάλες χαρές και μεγάλες περηφάνιες σε στιγμές και ώρες που είχαμε ανάγκη, εν μέσω πανδημίας και σκληρής κλιματικής κρίσης. Την ώρα που στην Ελλάδα δοκιμάζονταν το περιβάλλον και οι περιουσίες ανθρώπων, εσείς στην Ιαπωνία στέλνατε μήνυμα αντοχής, αισιοδοξίας και επιτυχίας που τόσο χρειαζόταν η χώρα μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, καλωσορίζοντας τους Έλληνες Ολυμπιονίκες αθλητές.

«Η πολιτεία δια του αρμόδιου υπουργού θα βελτιώσει το χρέος της απέναντι σας. Ξέρετε όμως ο καθένας σας, ότι ακόμα και στα ομαδικά αγωνίσματα, η γοητεία, η πρόκληση της άμιλλας είναι μονήρης, μοναχική. Η δημοσιότητα έρχεται μετά την επιτυχία και όχι με την προετοιμασία. Είμαστε δίπλα σας περισσότερο στην επιτυχία και λιγότερο στην προετοιμασία και αυτό βεβαίως πρέπει να το δούμε. Πρέπει να φωταγωγήσουμε αυτή την αθέατη μοναχική πλευρά της επιτυχίας σας, που είναι η προετοιμασία», υπογράμμισε ο κ. Τασούλας και συμπλήρωσε: «Όλη αυτή η επίδοσή σας, η μοναδικότητα της επιτυχίας σας και το μυστικό της επιτυχίας σας ανήκει και αντανακλαστικά ανήκει και σε εμάς. Γι’ αυτή την προσφορά σας ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ και σας ΣΥΓΧΑΙΡΟΥΜΕ, με κεφαλαία γράμματα».

«Σημαντικό επίτευγμα ότι η χώρα μας κατέκτησε τέσσερα μετάλλια»

«Είναι σημαντικό επίτευγμα, ότι η χώρα μας κατέκτησε τέσσερα μετάλλια, δύο χρυσά, ένα ασημένιο και ένα χάλκινο, ενώ 14 αθλητές μας κατετάγησαν στην πρώτη 8άδα», επεσήμανε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Παράλληλα, ζήτησε κομματική συνεννόηση, ώστε να εξασφαλιστούν επαγγελματικά όλοι οι εν ενεργεία αθλητές που αγωνίζονται σε διεθνή αθλήματα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ένας κύκλος έκλεισε ένας άλλος κύκλος άνοιξε. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Θα ήταν ευχής έργο να καινοτομήσουμε, προχωρώντας ένα βήμα παραπάνω και να εξεταστεί, σε συνεννόηση όλων των πολιτικών δυνάμεων, η εξασφάλιση της επαγγελματικής αποκατάστασης όλων όσων βρίσκονται στους στίβους, είναι εν ενεργεία αθλητές και παλεύουν για να χαρίσουν διεθνείς διακρίσεις στη χώρα μας. Αν η πολιτεία εξασφαλίσει την επαγγελματική τους αποκατάσταση, θα τους φύγει ένα μεγάλο άγχος».

Αυγενάκης: Σύντομα θα ξεκινήσει συζήτηση για τις παροχές και τα προνόμια των αθλητών

Οι Ολυμπιονίκες στη Βουλή

Ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης διαβεβαίωσε ότι σύντομα θα ξεκινήσει συζήτηση για τις παροχές και τα προνόμια των αθλητών και δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει την πρόταση του προέδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, χαρακτηρίζοντάς την ενδιαφέρουσα.

«Η παρουσία σας στη Βουλή σήμερα είναι ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης της συμβολής σας στις επιτυχίες της χώρας. Σας συγχαίρω για την κατάκτηση μιας ακόμα χρυσής σελίδας που γράψατε για την Ελλάδα, υψώνοντας το ανάστημά σας και στέλνοντας το μήνυμα μιας ασφαλούς, ισχυρής Ελλάδας που δημιουργεί τις συνθήκες για ένα καλύτερο αύριο», τόνισε ο κ. Αυγενάκης και πρόσθεσε:

«Την επόμενη εβδομάδα θα συζητήσουμε τα προνόμια και τις παροχές που πρέπει η πολιτεία να δώσει βελτιώνοντας τις συνθήκες σας και μέσα από εκεί θα εξετάσουμε και την ενδιαφέρουσα πρόταση του κ. Καπράλου».