Εξαντλητική, δύσκολη αλλά ουσιώδη και ειλικρινή χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τονίζοντας πως «ελπίζει» η Ελλάδα να «μείνει σε Ευρωπαϊκή Πορεία.

Αναλυτκότερα, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό ο κ. Σουλτς τόνισε:

«Για μένα είναι ιδιαίτερη τιμή να είμαι ο πρώτος επίσημος προσκεκλημένος στην Ελλάδα. Είχα προσκληθεί και από προηγούμενες κυβερνήσεις είναι σαφές, όμως, ότι την Κυριακή που μας πέρασε για την δική σας την χώρα προέκυψαν πολλές εξελίξεις και αυτό κάνει αυτή τη συνάντηση ξεχωριστή

Επί δυο ώρες είχαμε μια εξαντλητική συζήτηση όπου φάνηκαν οι δεσμοί που έχει η Ελλάδα με την ΕΕ. Κατά την διάρκεια της θητείας μου σπάνια έχω νιώσει να έχω συζητήσει τόσο ειλικρινά και επί της ουσίας.

Υπάρχει βέβαια αυτό το διπλωματικό… «εποικοδομητικά» που λέμε συνήθως όταν διαφωνούμε αλλά αυτή τη φορά μπορώ να πω πως ο διάλογος ήταν ειλικρινής και εποικοδομητικός! Συμφωνήσαμε σε πολλά. Υπάρχουν αρκετά που χρήζουν περαιτέρω συζήτησης.

Είναι πολύ σημαντικό να συζητάμε μεταξύ μας και όχι ο ένας για τον άλλο. Διαπίστωσα με χαρά κ. Πρωθυπουργές πως είστε και εσείς υπέρ του διαλόγου. Είστε αποφασισμένος να δώσετε αγώνα για τη πάταξη της φοροδιαφυγής και αυτό με ικανοποιεί.

Λέγονται πολλά ως προς το τι θα κάνει ο Τσίπρας. Εγώ κατάλαβα ότι θα δώσει αγώνα κατά της αδικίας και κατά της φοροδιαφυγής.

Οι φτωχοί πλήρωσαν το τίμημα της κρίσης. Οι πλούσιοι πήραν τα λεφτά τους στο εξωτερικό. Αυτό δεν έγινε μόνο στην Ελλάδα. Έγινε σε πολλές χώρες της Ευρώπης και αυτό είμαστε αποφασισμένοι να το πατάξουμε.

Ένα άλλο σημαντικό κομμάτι της κουβέντας μας ήταν θέματα με τη χρηματοδότηση της Ελλάδας. Αυτά, όμως, δεν τα αντιμετωπίζεται με μονομερής αποφάσεις αλλά μαζί με τους εταίρους σας.

Υπάρχει ένας φόβος στην Ευρώπη ότι ο Τσίπρας θα ακολουθήσει μόνος τους το δρόμο. Αυτό δεν ισχύει και αυτό είναι ένα ικανοποιητικό μήνυμα

Θα υπάρχουν διαφωνίες και συγκρούσεις αλλά μπορούμε να στηριχτούμε στο ότι υπάρχει διάθεση για συνεργασία.
Σας είμαι ευγνώμων, κ. Τσίπρα, για το ότι συζητήσαμε σε βάθος. Συζητήσαμε για όλα. Για την κρίση στην Ουκρανία και για πολλά άλλα. Θα δρομολογήσουμε το διάλογο σε όλα τα θέματα. Είμαι ευγνώμων για αυτή την κουραστική συζήτηση.

Ελπίζω η υπέροχη χώρα σας να παραμείνει σε Ευρωπαϊκή πορεία. Η Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως μια χώρα που χάρισε πολλά στη πορεία των αιώνων στην Ευρώπη. Όχι μόνο στα αρχαία χρόνια αλλά και τώρα. Ο αγώνας των Ελλήνων για τη δημοκρατία έχει αναδείξει πολλούς ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους. Πολλοί από αυτούς ανήκουν στο δικό σας κόμμα κάποιοι άλλοι στο δικό μου»