Στη Γαλλία θα βρεθεί την επόμενη εβδομάδα όπως μαθαίνουμε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και μάλιστα ενημέρωσε επ’ αυτού όπως μαθαίνουμε και τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Μανουέλ Μακρόν κατά τη συνάντηση που είχαν προ ημερών οι δύο ηγέτες στην Αθήνα.

Ο κ. Μητσοτάκης θα δώσει το παρών στις 27 του μηνός στην έκθεση που οργανώσει το διάσημο μουσείο για την επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821. Ο τίτλος της έκθεσης είναι «Η Γέννηση της Σύγχρονης Ελλάδας (1675-1919)» και ξεκινά να λειτουργεί από τις 30 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει έως τις 7 Φεβρουαρίου 2022 – σχεδόν ένα χρόνο αργότερα από τον αρχικό προγραμματισμό εξαιτίας της πανδημίας.

Η έκθεση, ανιχνεύει τους πολιτιστικούς, διπλωματικούς και καλλιτεχνικούς δεσμούς μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας τον 19ο αιώνα και δείχνει πώς η ανακάλυψη της ελληνικής αρχαιότητας άλλαξε την ευρωπαϊκή άποψη για τη χώρα μας. Προπάντων το Λούβρο θέλει να προβάλει τις σχέσεις της Ελλάδας με την ευρωπαϊκή και τη γαλλική κουλτούρα, ειδικά μέσω των αρχαιολογικών θεσμών όπως η Γαλλική Σχολή Αθηνών που δημιουργήθηκε το 1846.

Παρούσα στα εγκαίνια της έκθεσης θα είναι και η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη, που είχε για το θέμα αυτό συζήτηση με την κ. Μπριζίτ Μακρόν, κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα όπου συνόδευσε τον σύζυγό της και πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας. Μάλιστα η κ. Μακρόν κατενθουσιάστηκε με το ηπειρώτικο πιρπιρί με μια πόρπη από τη Θράκη που φορούσε η κ. Αγγελοπούλου και της ζήτησε να ξαναφορέσει οπωσδήποτε την ίδια ενδυμασία και τα εγκαίνια της έκθεσης του μουσείου του Λούβρου.