Ένα μέσο νοικοκυριό μέχρι το τέλος του χρόνου δεν θα βιώσει σχεδόν καμία αύξηση στο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας μιλώντας συζήτησης για τη μετάβαση σε νέο ενεργειακό μοντέλο φιλικό προς το περιβάλλον που διεξήχθη στο πλαίσιο του «Thessaloniki Helexpo Forum» με θέμα «Δημιουργώντας την Επόμενη Μέρα».

Ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε στην επιπλέον έκπτωση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος μέχρι 600 κιλοβατώρες τον μήνα, που φέρνουν ΔΕΗ και ιδιωτικοί πάροχοι διευκρινίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο αντισταθμίζονται οι αυξήσεις στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας για το 80% των καταναλωτών.

«Η κυβέρνηση είχε προνοήσει αρκετά νωρίς, είχαμε σχεδιάσει κάποια μέτρα, τα οποία ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός προχθές από το βήμα της ΔΕΘ» τόνισε ο κ. Σκρέκας.

«Πρώτον ερχόμαστε ως κράτος, ως πολιτεία και επιδοτούμε 300 κιλοβάτ ανά μήνα, που είναι η μέση κατανάλωση ενός μέσου νοικοκυριού με 30 ευρώ τη μεγαβατώρα, και με αυτό τον τρόπο έχει ουσιαστικά μία επιπλέον έκπτωση της τάξης του 30% σε τιμές αναφοράς ΔΕΗ. Δεύτερον έρχεται και η ΔΕΗ και θα ζητήσουμε και από τους άλλους παρόχους να κάνουν μία επιπλέον έκπτωση για κατανάλωση μέχρι τα 600 κιλοβάτ ανά μήνα, ώστε να καλύψουμε το 80% των καταναλωτών χαμηλής τάσης στη χώρα» εξήγησε.

Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος ανέφερε ως παράδειγμα ότι ένας καταναλωτής ο οποίος έχει μηνιαίο λογαριασμό 180 ευρώ, μετά την επιδότηση της πολιτείας και μετά την επιπλέον έκπτωση από τη ΔΕΗ θα έχει λογαριασμό 138 ευρώ, δηλαδή περίπου τον ίδιο λογαριασμό που είχε πριν τις ανατιμήσεις.

«Με αυτό τον τρόπο αντισταθμίζουμε τις αυξήσεις για το 80% των καταναλωτών, που είναι συνδεδεμένοι με τη χαμηλή τάση. Η αύξηση που θα δουν οι καταναλωτές θα είναι 1-2 ευρώ το μήνα» ενώ αναφερόμενος στις ανατιμήσεις στο φυσικό αέριο, είπε ότι θα αυξηθεί κατά 20% το επίδομα θέρμανσης.

Επισήμανε ακόμη ότι με αξιοποίηση των πόρων από τα έσοδα από τις δημοπρασίες των ρύπων θα στηριχθεί το Ταμείο για την Ενεργειακή Μετάβαση που ιδρύεται και θα βοηθήσει την ελληνική κοινωνία να ανταπεξέλθει σε αυτή τη διαδικασία.

Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος σημείωσε επίσης ότι έχουν κατανεμηθεί 450 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για δύο προγράμματα που αφορούν πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ανήγγειλε ότι τους επόμενους δύο μήνες θα ανακοινωθεί η πρόσκληση και ο οδηγός τους.

Όπως εξήγησε θα δίνεται η δυνατότητα να προχωρήσουν οι επιχειρήσεις σε επενδύσεις ενεργειακής αναβάθμισης, να αλλάξουν τον εξοπλισμό τους, να αναβαθμίσουν ενεργειακά κτίρια και καταναλώνοντας λιγότερη ενέργεια να έχουν μόνιμη μείωση του κόστους της ενέργειας.

Επιπλέον το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με τη ΡΑΕ και τους υπόλοιπους παράγοντες της αγοράς ετοιμάζει νέα εργαλεία, τα διμερή συμβόλαια μεταξύ καταναλωτών ενέργειας και παραγωγών ενέργειας από ΑΠΕ, έτσι ώστε μέσα από τα «πράσινα διμερή συμβόλαια» να έχουν καθαρή ενέργεια σε προσιτές τιμές και με ορατότητα για πολλά χρόνια μπροστά.

Ο μηχανισμός, όπως είπε, είναι έτοιμος στο υπουργείο θα κοινοποιηθεί στην αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ενέργειας και την Αρμόδια Επιτροπή Ανταγωνισμού στις Βρυξέλλες και στη συνέχεια θα γίνει πράξη και νόμος του κράτους για να μειωθεί σε μόνιμη βάση η μείωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας σε ενεργοβόρους καταναλωτές.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.