Για τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος μίλησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης το πρωί της Δευτέρας (13/9) ανακοινώνοντας επιπλέον εκπτώσεις και δίνοντας διευκρινίσεις για τους ποιους αφορά.

Όπως τόνισε ο υπουργός «επιπλέον έκπτωση στο ρεύμα μέχρι 600 κιλοβατώρες τον μήνα φέρνουν ΔΕΗ και ιδιωτικοί πάροχοι, πέραν της κυβερνητικής στήριξης με 30 ευρώ την κάθε μεγαβατώρα».

«Έχουμε αποφασίσει να στηρίξουμε με 30 ευρώ την κάθε μεγαβατώρα, δηλαδή για κάθε μέσο νοικοκυριό με μηνιαία κατανάλωση 300 κιλοβατώρες ανά μήνα, η επιδότηση στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος θα είναι της τάξης των 9 ευρώ το μήνα. Από ‘κει και πέρα, η ΔΕΗ και οι υπόλοιποι πάροχοι έρχονται με επιπλέον έκπτωση, η ΔΕΗ το έχει ανακοινώσει, με μια επιπλέον έκπτωση που θα κάνει μέχρι 600 κιλοβατώρες το μήνα, για ένα νοικοκυριό, ουσιαστικά θα αντισταθμίσουμε το σύνολο της αύξησης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Το μέτρο θα ισχύσει μέχρι τέλους του χρόνου και θα εμφανιστεί στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος από τον επόμενο μήνα» διευκρίνισε ο Κώστας Σκρέκας επισημαίνοντας πως «η έκπτωση στο ρεύμα αφορά ένα μέσο νοικοκυριό, σχεδόν το 80% των μετρητών της χώρας, οι οποίοι δεν θα δουν αυξήσεις στα τιμολόγιά τους, ενώ το υπόλοιπο 20% θα δει μικρότερη αύξηση ανακοίνωσε ο υπουργός»

«Ήδη αύριο (Τρίτη) έχω συγκαλέσει σύσκεψη με τη ΡΑΕ τη ΔΕΗ και τους υπολοίπους ιδιώτες παρόχους για να τους εξηγήσουμε πώς θα δουλέψει η ενίσχυση και να τους ζητήσουμε να στηρίξουν τα μέσα νοικοκυριά για να μη δουν τις υπέρογκες αυξήσεις. Η ενίσχυση ισχύει για όλους» είπε. 

«Μέχρι τις 300 κιλοβατώρες είναι η ενίσχυση από το κράτος, μέχρι 600 κιλοβατώρες από τη ΔΕΗ και τους υπόλοιπους παρόχους, τώρα αυτό καλύπτει σχεδόν όλα τα μεσαία νοικοκυριά. Ήδη κάποιοι πάροχοι κάνουν εκπτώσεις και απορροφούν κομμάτι της ανατίμησης, που έχει εκτιμούμε έχει χαρακτήρα παροδικό, ήδη βλέπουμε σημάδια αποκλιμάκωσης, βέβαια κανείς δεν είναι σίγουρος» σημείωσε ο Κώστας Σκρέκας.

«Η στήριξη αφορά όλους τους συνδεδεμένους στη χαμηλή τάση επιχειρηματίες ή αγρότες πχ μέχρι το μηνιαίο όριο κατανάλωσης που αναφέρθηκε θα δουν από τον επόμενο μήνα σε διακριτή γραμμή την επιπλέον έκπτωση στο λογαριασμό τους, πόσο θα ήταν αν δεν είχε στήριξη» είπε.

«Η κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα στο ράλι τιμών διεθνών στην ενεργεία, ηλεκτρική και φυσικό αέρια. Η Ελλαδα είναι η πρώτη χώρα που ιδρύει ένα Ταμείο Στήριξης για την ενεργειακή μετάβαση, ώστε να στηρίξουμε όσους θα πρέπει να επωμιστούν ένα κομμάτι του τμήματος της ενεργειακής μετάβασης» τόνισε ο υπουργός Ενέργειας.

Διμερή πράσινα συμβόλαια

Παράλληλα ο υπουργός εστίασε στο όπως είπε «στο σοβαρό πρόγραμμα στήριξης επιχειρηματιών να για ”πρασινίσουν” και να συμβάλλουν στην γενικότερη προσπάθεια απανθρακοποίησης. Ετοιμάζουμε, ανέφερε, ένα σχήμα με διμερή πράσινα συμβόλαια, δηλαδή επαγγελματίες καταναλωτές με παραγώγους πράσινης ενέργειας με συμβόλαια σε πολύ προσιτές τιμές.

Ο Κώστας Σκρέκας επισης ανακοίνωσε ότι θα διατεθούν 450 εκατ. από το Ταμείο Ανάπτυξης «για να βοηθήσουμε επιχειρήσεις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και τουριστικές και εστιατόρια, για να προχωρήσουν σε επενδύσεις εξοικονόμησης ενέργειας, αλλαγή εξοπλισμού με χαμηλότερη κατανάλωση και χαμηλότερο κόστος». 

«Πριν λίγες μέρες είχαμε και την τελική προσφορά για την πώληση των ΔΕΠΑ Υποδομών. 733 εκατ. ευρώ  ένα από τα μεγαλύτερα τμήματα αναλογικά με το δίκτυο έρχεται η Ital Gas με κεφαλαία και εξειδίκευση για να επεκτείνουμε άμεσα τις υποδομές» είπε κλείνοντας.