Τα τελευταία κομμάτια στο παζλ του ανασχηματισμού τοποθετεί σήμερα η κυβέρνηση, καθώς στις 11.30 ανακοινώνονται δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου τα πρόσωπα που θα αναλάβουν την πολιτική ηγεσία του αυτόνομου πλέον υπουργείου πολιτικής προστασίας.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Επικρατέστερος για τη θέση του υπουργού φέρεται ο Κύπριος πρώην επίτροπος για τη διεθνή συνεργασία, την ανθρωπιστική βοήθεια και τη διαχείριση κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος έχει άμισθη θέση συμβούλου του αντιπροέδρου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά. Θεωρείται «αρχιτέκτονας» του rescEU, της μεγάλης πρωτοβουλίας με την οποία αναβαθμίστηκε ουσιαστικά το ευρωπαϊκό σύστημα πολιτικής προστασίας. Το rescEU είναι σήμερα το σημαντικότερο ευρωπαϊκό εργαλείο αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών και άλλων κρίσεων όπως πανδημίες και έχει μετουσιώσει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη σε πράξη.

Τη νέα δομή – όπως όλα δείχνουν- θα ενισχύσει επιχειρησιακός υφυπουργός προερχόμενος από τις ένοπλες δυνάμεις με φαβορί τον πρώην αρχηγό ΓΕΑ, Ευάγγελο Τουρνά. Άλλωστε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε προϊδεάσει τις προηγούμενες ημέρες για μία επιλογή που «επιχειρησιακά θα μπορεί να σηκώσει το πολύ μεγάλο βάρος αυτού του πεδίου». Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο πολύπειρος Πτέραρχος ε.α. -με πάνω 4.000 ώρες πτήσης στα μαχητικά αεροσκάφη- αποδέχθηκε την πρόταση του πρωθυπουργού να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του υφυπουργού στο νεοσύστατο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και θα αναλάβει την ευθύνη για το κομμάτι των πτητικών μέσων Πυρόσβεσης.

Αλλαγή σκυτάλης και στην Πυροσβεστική

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbeast η απόδοση των ευθυνών για τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου θα επεκταθεί και στο σώμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η οποία θα ανήκει πλέον ως δομή στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. Για το λόγο αυτό αναμένονται άμεσα αλλαγές στην ιεραρχία του νευραλγικού αυτού Σώματος. Ιδιαίτερα έμφαση αναμένεται να δοθεί στον τομέα της πρόληψης και για το λόγο αυτό «έρχονται» προσλήψεις χιλιάδων πυροσβεστών, ενώ ήδη έχει εξαγγελθεί η δημιουργία ειδικού σώματος δασοκομάντος, 500 ειδικά εκπαιδευμένων πυροσβεστών, που θα επιχειρούν μέσα στο δάσος πριν η πυρκαγιά φτάσει στο οδικό δίκτυο.

Σε ρυθμούς ΔΕΘ το Μαξίμου

Ο πρωθυπουργός κλείνει έτσι τις εκκρεμότητες με το Μαξίμου να κινείται ήδη σε ρυθμούς Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, καθώς το επιτελείο του πρωθυπουργού διαμορφώνει τις τελικές ρυθμίσεις του πακέτου φοροαπαλλαγών και ελαφρύνσεων που αναμένεται να ανακοινώσει το Σάββατο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.