Στον πρόεδρο της Βουλής Βεγγέλη Μειμαράκη βρίσκεται η λίστα με τα ονόματα των δικαστών προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία της κλήρωσης εκείνων που θα συμμετάσχουν ως μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου το οποίο θα δικάσει τον πρώην υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Πριν από λίγες μέρες το Δικαστικό Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου με οριστικό και αμετάκλητο βούλευμά του παρέπεμψε τον κ. Παπακωνσταντίνου στο Ειδικό Δικαστήριο.

Ο ¨Άρειος Πάγος διαβίβασε στον πρόεδρο της Βουλής κατάλογο με τα ονόματα 35 δικαστών και 9 αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου.

Από την πλευρά του το Συμβουλίου της Επικρατείας διαβίβασε κατάλογο με τα ονόματα 57 δικαστών, εκ των οποίων όμως οι 8 έχουν κώλυμα, καθώς, μεταξύ των άλλων, έχουν μόνιμη απασχόληση σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες (Εθνική Σχολή Δικαστών, Αρχές, κ.λπ.) ή ήταν μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου που χειρίστηκε μέχρι τώρα την υπόθεση,
Η νομική υπηρεσία της Βουλής θα κάνει την τελική επιλογή των ονομάτων των δικαστών που θα μπουν στην κληρωτίδα, αφού προηγουμένως διαγράψει τα ονόματα όσων έχουν κώλυμα σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών.
Στην συνέχεια ο πρόεδρος της Βουλής σε δημόσια συνεδρίαση θα κληρώσει μεταξύ των μελών του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου Επικρατείας, δεκατρία τακτικά και έξι αναπληρωματικά μέλη για τη συγκρότηση του Ειδικού Δικαστηρίου.
Επίσης, στην ίδια συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής θα κληρωθεί ο Εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου και ο αναπληρωτής του. Η κλήρωση του ονόματος του Εισαγγελέα και του αναπληρωτή του θα είναι μεταξύ των μελών της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.

Από το Άρειο Πάγο τακτικά μέλη θα είναι επτά και από το Συμβούλιο της Επικρατείας έξι.

Καθήκοντα προέδρου του Ειδικού Δικαστηρίου θα ασκήσει ο ανώτερος σε βαθμό από τα μέλη του Αρείου Πάγου, ενώ σε περίπτωση ομοιόβαθμων, πρόεδρος θα είναι ο αρχαιότερος των αρεοπαγιτών.

Μόλις κληρωθούν τα ονόματα των μελών του Ειδικού Δικαστηρίου ο κ. Μειμαράκης θα διαβιβάσει στον πρόεδρο του Ειδικού Δικαστηρίου το σχετικό πρακτικό της Ολομέλειας με τα ονόματα των τακτικών και των αναπληρωματικών μελών του.

Ο πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου που θα εκλεγεί μόλις λάβει από τη Βουλή τη λίστα των μελών του Ειδικού Δικαστηρίου πρέπει σε διάστημα από 40 έως 60 ημερών να προσδιορίσει την ημερομηνία της δικασίμου κατά την οποία θα ξεκινήσει η δίκη.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.