«Εθνικά θέματα δεν είναι μόνο τα “εθνικά” αλλά και η οικονομία» είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης στον χαιρετισμό που απηύθυνε στην εκδήλωση του Ινστιτούτου Διπλωματίας, υπογραμμίζοντας ότι δεν κατανοεί πώς υπάρχουν αρχηγοί που δεν συζητούν για το εθνικό θέμα της οικονομίας αλλά λένε “είμαστε ενωμένοι στα εθνικά”».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού στην ομιλία του αναφέρθηκε στο θέμα της μετανάστευσης και των Σύρων προσφύγων, το Κυπριακό και το Σκοπιανό, καθώς και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις ένοπλες δυνάμεις.

Σχετικά με το θέμα της μετανάστευσης ζήτησε ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση και επανέλαβε ότι η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. πρέπει να είναι ευθύνη της Ένωσης, ενώ σχετικά με την ελληνική μεταναστευτική πολιτική αναφέρθηκε σε τέσσερις βασικούς άξονες.

Για το θέμα των Σύρων προσφύγων ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε ότι αφενός μπορούν να ζητήσουν άσυλο από την Ελλάδα που θα τους δοθεί μέσα σε λίγες μέρες και η Πολιτεία οφείλει, να τους στηρίξει στα πρώτα τους βήματα με παροχή στέγης, τροφής και περίθαλψης και αφετέρου κάλεσε πολιτικές και άλλες δυνάμεις να σταματήσουν «την εκμετάλλευσή τους και τις κάλπικες ελπίδες για διαβατήρια και μετάβαση σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες καθώς κάτι τέτοιο είναι πέρα από τις δυνατότητες της Ελλάδας και δεν το επιτρέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία».

Για την Κύπρο τόνισε ότι πρέπει να εκμεταλλευτούμε τη σύγκλιση συμφερόντων μας με τις γειτονικές χώρες- Αίγυπτο, Ισραήλ- ώστε η Κύπρος να γίνει δύναμη σταθερότητας στη Μέση Ανατολή και τάχθηκε υπέρ της επανέναρξης των συνομιλιών για εξεύρεση δίκαιης λύσης του Κυπριακού στο πλαίσιο του ΟΗΕ και της ΕΕ, ενώ ζήτησε την αυστηρή καταδίκη των ενεργειών της τουρκικής κυβέρνησης, όπως έπραξε το Ευρωκοινοβούλιο, καλώντας την Τουρκία να αποφύγει προκλητικές ενέργειες.

Για το ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων αναφέρθηκε στην ενίσχυση της επικοινωνίας των δύο χωρών και ορισμού ενός «Έλληνα ειδικού απεσταλμένου για την Τουρκία» ακολουθώντας το γαλλικό παράδειγμα, ενώ για το Σκοπιανό τάχθηκε υπέρ της εθνικής γραμμής, μία ονομασία για όλες τις χρήσεις, αλλά με σαφέστατο προσδιορισμό που θα τον ξεχωρίζει από την ελληνική Μακεδονία, τονίζοντας ότι «τα Σκόπια πρέπει να επιλέξουν Ευρώπη ή απομόνωση, η Ευρώπη περνάει από την Αθήνα», είπε χαρακτηριστικά.

Για τις ένοπλες δυνάμεις έκανε λόγο για «θέσπιση Συμβουλίου Εθνικής Στρατιωτικής Στρατηγικής με παλαιά και νέα στελέχη του Στρατού» και επανέλαβε τη θέση τού Ποταμιού για «ορισμό μόνιμου υφυπουργού Άμυνας, προερχόμενου από τις ένοπλες δυνάμεις για να υπάρχει σχεδιασμός και συνέχεια».