Τη δύσκολη εξίσωση της ανοσίας του πληθυσμού προσπαθεί να λύσει με κάθε τρόπο η κυβέρνηση διευκολύνοντας τους πολίτες με τη βελτίωση του διαδικαστικού σκέλους στα ραντεβού για «τσίμπημα», εξηγώντας ότι ο εμβολιασμός αποτελεί μονόδρομο για την επιστροφή στην κανονικότητα και επιχειρώντας να καταστήσει ξεκάθαρο ότι το όποιο θολό μήνυμα σε σχέση με την ασφάλεια και την αναγκαιότητα του εμβολίου απαντάται από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα και δεν χωράει αμφισβήτηση.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Την ίδια ώρα, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και οι υγειονομικές αρχές έχουν σταθερά στραμμένο το βλέμμα τους στα νησιά και τους τουριστικούς προορισμούς υπό το φόβο τοπικών εξάρσεων που θα επιβαρύνουν το σύστημα υγείας και θα προκαλέσουν περαιτέρω διασπορά του φονικού ιού στην κοινότητα. Παράλληλα, η διαδικασία του εμβολιασμού με κινητά κλιμάκια δείχνει ότι έχει δυνατή απήχηση στον κόσμο και στις ομάδες που αδυνατούσαν να μεταφερθούν στα εμβολιαστικά κέντρα, αλλά και σε ανθρώπους που ήταν διστακτικοί σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό.

Εν τω μεταξύ, στο «παιχνίδι» μπαίνουν και οι νεότεροι, ηλικίας 12-15 ετών, καθώς τις τελευταίες εβδομάδες και με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, παρατηρείται ραγδαία αύξηση κρουσμάτων στα παιδιά και τους εφήβους. Έτσι σε τρεις ημέρες, την Παρασκευή 30 Ιουλίου ανοίγει η πλατφόρμα για παιδιά άνω των 12 ετών, ώστε να κλείνουν ραντεβού οι γονείς.

Γιατί αποφασίστηκε ο εμβολιασμός των 12-15 ετών

Με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας και την αυξανόμενη συνεχώς διασπορά της μετάλλαξης Delta η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών γνωμοδότησε θετικά για τον εμβολιασμό όλων των παιδιών ηλικίας 12 έως 15 ετών με στόχο:

  • την προστασία της υγείας των ίδιων των παιδιών.
  • τη διατήρηση της δια ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας αλλά και των κοινωνικών δραστηριοτήτων των παιδιών.
  • την προστασία των ευάλωτων ατόμων στο οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον.

Επισημαίνεται ότι ο εμβολιασμός είναι εθελοντικός και είναι απαραίτητη η συγκατάθεση μετά την ενημέρωση των γονέων.

Πώς θα κλείνουν ραντεβού οι γονείς

Το ραντεβού για τον εμβολιασμό των παιδιών θα μπορεί να γίνεται από την πλατφόρμα emvolio.gov.gr με κωδικούς Taxisnet από τους γονείς που ανήκουν στην ίδια οικογενειακή μερίδα με το παιδί. Επιπρόσθετα, το ραντεβού του παιδιού θα μπορεί να κλειστεί στα ΚΕΠ ή στα φαρμακεία, προσκομίζοντας ο γονέας τα ταυτοποιητικά στοιχεία τα δικά του και του παιδιού.

Υπό εξέταση η επέκταση της υποχρεωτικότητας

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχει πέσει στο κυβερνητικό τραπέζι το ενδεχόμενο της επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων, ένα ζήτημα που θα εξαρτηθεί από την πορεία των εμβολιασμών εντός του Αυγούστου και την εξέλιξη της πανδημίας. Ήδη αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τους εργαζόμενους στις δομές φροντίδας ηλικιωμένων, καθώς πρέπει να έχουν κάνει την πρώτη δόση έως τις 16 Αυγούστου αλλά και για τους υγειονομικούς που έχουν ως καταληκτική ημερομηνία την 1η Σεπτέμβριου.

Σε αντίθετη περίπτωση θα αντιμετωπίσουν την αναστολή του μισθού και των ενσήμων, ένα μέτρο που – όπως δείχνουν τα στοιχεία- λειτουργεί ως μέσο άσκησης πίεσης, με αποτέλεσμα να κάμπτονται σταδιακά οι αντιστάσεις των δύσπιστων. Πάντως, οι επόμενες κατηγορίες εργαζομένων που βρίσκονται στο μικροσκόπιο είναι οι εκπαιδευτικοί, προκειμένου να θωρακιστούν εγκαίρως τα σχολεία αλλά και οι ένστολοι, καθώς ήδη στους στρατεύσιμους που εμβολιάζονται εθελοντικά δίνεται bonus πέντε επιπλέον ημερών άδειας. Στο επίκεντρο τέλος, βρίσκονται και οι εργαζόμενοι σε πόστα που έρχονται σε επαφή με το ευρύ κοινό, όπως στα μέσα μαζικής μεταφοράς με στόχο την προστασία του κοινωνικού συνόλου.

Αυστηρό μήνυμα στους αντιεμβολιαστές

Με σκληρή γλώσσα μίλησαν η Μαρία Θεοδωρίδου και ο Μάριος Θεμιστοκλέους για τις συναθροίσεις του αντιεμβολιαστικού κινήματος. Μάλιστα, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας χαρακτήρισε «τσαρλατάνους» τους υγειονομικούς που συμμετέχουν στις εν λόγω συγκεντρώσεις. «Συχνά με ρωτούν τι θα έλεγα σε αυτά τα άτομα. Η αλήθεια είναι όμως πως δεν έχουν αυτιά να ακούσουν και προσπαθούν να πείσουν και εκείνους που θέλουν να εμβολιαστούν για το αντίθετο. Νομίζω πως τους έχουμε δώσει πολύ χώρο για να ακουστούν. Αν υπάρξουν συνέπειες από τις συναθροίσεις αυτές, κάποιοι θα κατανοήσουν πόσο λάθος ήταν, αν καταλήξουν στα νοσοκομεία» επισήμανε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας εστίασε στη συμμετοχή υγειονομικών σε αντιεμβολιαστικές διαδηλώσεις σημειώνοντας: «Κάποιος υγειονομικός είναι υποχρεωμένος να ακολουθεί συγκεκριμένους κανόνες. Είναι υποχρέωση του συντάγματος να τιμωρήσουν τους γιατρούς που αρνούνται αυτούς τους κανόνες. Οι γιατροί που εκπέμπουν μήνυμα παραπληροφόρησης πρέπει να τιμωρηθούν». Κατέληξε δε υπογραμμίζοντας: «Ο αντιεμβολιασμός είναι η θέση κάποιου που είναι τσαρλατάνος, και υποχρέωση της πολιτείας είναι να εφαρμόσει τη νομοθεσία απέναντί του».