Μέσω εφαρμογής θα γίνεται οι έλεγχοι που καλούνται να εφαρμόσουν τα καταστήματα εστίασης, όπως ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, σημειώνοντας ότι αυτή βρίσκεται υπό διαμόρφωση αυτήν τη στιγμή, ούτως ώστε να τεθεί σε λειτουργία από τις 15 Ιουλίου.

«Η ιδέα της εφαρμογής είναι πολύ απλά να διαβάζει το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό» είπε ο κ. Πιερρακάκης μιλώντας στο Mega και πρόσθεσε ότι από την πλευρά του πελάτη, η εφαρμογή «περιλαμβάνει ουσιαστικά αποδεικτικό είτε του ότι έχεις εμβολιαστεί είτε του ότι έχεις νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο είτε του ότι έχεις κάνει τεστ pcr ή rapid, δηλαδή, αυτό που βγαίνει στη δική μας περίπτωση από τα διαγνωστικά κέντρα». Από την πλευρά του καταστήματος, «αυτός που ελέγχει θα περνάει την εφαρμογή πάνω από το πιστοποιητικό που φέρνει ο πελάτης (είτε από το κινητό τηλέφωνο του πελάτη είτε σε χαρτί) και θα βγάζει μία σήμανση που είναι τρία πράγματα: πράσινο, εάν είσαι πλήρως εμβολιασμένος ή εάν έχεις νοσήσει, το κίτρινο θα βγαίνει για το τεστ και το κόκκινο, αν είναι λάθος το έγγραφο ή μη αληθές. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφασίζει αυτός ο οποίος ελέγχει εάν πρέπει να δώσει είσοδο σε αυτόν τον οποίο ελέγχει», ανέφερε ο κ. Πιερρακάκης.

Η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη στα app stores και θα μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιοδήποτε κινητό τηλέφωνο ή τάμπλετ, χωρίς ειδικό εξοπλισμό, τόσο για τους πελάτες όσο και για τους καταστηματάρχες.

Σχετικά με τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών, ο υπουργός σημείωσε ότι «αυτό όλο δεν το αναπτύξαμε αυτοτελώς. Συζητήσαμε πάρα πολύ με την αρμόδια ανεξάρτητη Αρχή για να λάβουμε τις κατευθύνσεις της». Η εφαρμογή «έχει τα ελάχιστα δεδομένα πάνω, δηλαδή, μονάχα τη σήμανση -πράσινο, κίτρινο, κόκκινο- και το ονοματεπώνυμο, τίποτε άλλο. Δεν περιλαμβάνει άλλα δεδομένα (π.χ. ΑΜΚΑ)», αποσαφήνισε.

«Freedom Pass» στο κινητό τηλέφωνο

Σχετικά με το «Freedom Pass», δηλαδή το voucher των 150 ευρώ που δικαιούνται οι πλήρως εμβολιασμένοι νέοι ηλικίας 18 έως 25 ετών, ο υπουργός σημείωσε ότι το μέτρο θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται στις 20 Ιουλίου και την ακριβώς επόμενη εργάσιμη ημέρα, δηλαδή στις 21 Ιουλίου, θα πιστωθούν τα χρήματα σε όσους έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία με τη μορφή προπληρωμένης χρεωστικής κάρτας, την οποία θα λάβουν στο κινητό τηλέφωνο.

Οι πλήρως εμβολιασμένοι νέοι θα μπορούν να μπουν στο gov.gr και με τους κωδικούς taxis να κάνουν την σχετική αίτηση. Ο κ. Πιερρακάκης εξήγησε ότι ακόμα και αν δεν διαθέτουν κωδικούς taxis, αν και «ιδανικά» θα έπρεπε να τους εκδώσουν, ωστόσο, θα μπορούν και πάλι να προχωρήσουν στη διαδικασία. «Θα κάνεις την αίτηση και την επόμενη εργάσιμη ημέρα θα λαμβάνεις την προπληρωμένη χρεωστική κάρτα, η οποία θα έχει φορτωθεί με 150 ευρώ. Τα χρήματα αυτά θα μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει μόνο για συγκεκριμένες κατηγορίες εμπόρων. Είναι στο κινητό σου τηλέφωνο, αυτή είναι η ιδέα», τόνισε, προσθέτοντας πως πρόκειται για μία ευρύτερη αλλαγή, καθώς πλέον το πλαστικό χρήμα περνάει στα κινητά τηλέφωνα.