«Πρόεδρο της Δημοκρατίας από αυτή τη Βουλή δεν ψηφίζω, ανεξαρτήτως της εκτίμησης που έχω στα πρόσωπα –και είναι αρκετά– που μπορούν να υπηρετήσουν το θεσμό του ΠτΔ. Γιατί, όμως; Διότι αυτή η Βουλή είναι Βουλή μειοψηφίας και η επόμενη πρέπει να είναι αναθεωρητική και συντακτική», τόνισε την Παρασκευή ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Γιάννης Δημαράς, σε δηλώσεις του στο Βήμα FM.

Ως προς το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας ΑΝ.ΕΛ.-ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Δημαράς παρατήρησε πως «εάν υπάρχουν προγραμματικές δηλώσεις πριν από τις εκλογές και όχι μετά τις εκλογές, προγραμματικές συμφωνίες, και εάν συμφωνούμε σε 10 πράγματα, έχουμε υποχρέωση απέναντι στο λαό να τις τηρήσουμε. Αν μιλάμε ιδεολογικά, θέλω να σας πω ότι ο δικός μου πολιτικός, κοινωνικός και ιδεολογικός χώρος είναι αυτός που μπορεί να χαρακτηριστεί – αν και δεν μου αρέσουν οι ταμπέλες – κεντρώος ή κεντροαριστερός χώρος.»

Αναφέρθηκε και στην πρόταση Σταθάκη αναφορικά με την προεδρική εκλογή και τον προσδιορισμό της ημερομηνίας των εκλογών, σημειώνοντας: «Πρόσωπα διατυπώνουν αυτήν την πρόταση και δεν είναι πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν με ενδιαφέρει ποια θα είναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και τι θα περιέχει. Με ενδιαφέρει, όμως, να είναι υπεύθυνη και να απευθύνεται στον ελληνικό λαό και στις πολιτικές δυνάμεις. Έτσι ώστε καθένας από εμάς να αναλάβει την ευθύνη του απέναντι στο λαό και στο Σύνταγμα».

Για τη συμμετοχή του στην κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝ.ΕΛ., ο κ. Δημαράς εξήγησε πως «συμμετέχω ως συνεργαζόμενος. Υπάρχουν πρόσωπα ανάμεσα στους ΑΝΕΛ που εκφράζουν διαφορετικές απόψεις από μένα, αλλά η συμφωνία έγινε πριν από τις εκλογές και έχει τηρηθεί στα 14 σημεία που έχουμε θέσει. Εξ αυτού του λόγου, δεν μπορώ να συμπεριφερθώ ανήθικα και να πω ότι οι ΑΝΕΛ δεν έχουν τηρήσει μια συμφωνία, η οποία υπάρχει. Αν κάποια πρόσωπα σήμερα διαφοροποιούν τη θέση τους για οποιοδήποτε λόγο, για μένα είναι σεβαστή η διαφωνία τους και προχωράμε. Με τον κ. Καμμένο συμφωνήθηκε πριν τις εκλογές να υποστηρίξουμε 14 σημεία στη βάση μιας αντιμνημονιακής πολιτικής και αυτό, σας δίνω το λόγο μου, τηρήθηκε απαρεγκλίτως».