«Σήμερα θα εκταμιευτεί μια πρώτη δόση του ποσού των 586, 90 ευρώ για όσους κινδύνεψαν στις 24 Οκτώβρη. Μετά από λεπτομερή καταγραφή θα δώσουν κάτι παραπάνω. Σε καμία όμως των περιπτώσεων δεν θα υπερβαίνει τα 5.869 ευρώ» ανέφερε ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής σε εκδήλωση της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ στο Περιστέρι για τις πρόσφατες πλημμύρες.

Τόνισε ότι ενώ για τις λαϊκές περιοχές της Δυτικής Αθήνας και του Πειραιά «όταν και όποτε δώσουν μετράνε και τα ψιλά» , για τους μεγαλοεπιχειρηματίες «τα δίνουν απλόχερα» και κάλεσε τον λαό της Δυτικής Αθήνας να οργανώσει τον αγώνα του για την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών.

Ο κ. Πρωτούλης είπε ότι τα έργα υποδομών δεν βρίσκουν θέση στους κωδικούς των προϋπολογισμών γιατί δεν είναι ανταποδοτικά, και πρόσθεσε ότι «χρηματοδοτούν ότι φέρνει κέρδος. Ακόμα και όποια έργα υποδομής γίνουν με λεφτά του λαού, θα γίνουν ανολοκλήρωτα ή κάτι θα αφήσουν άφτιαχτο για μεγαλύτερο κέρδος» πρόσθεσε.

Επισήμανε ότι είναι ολοφάνερη η έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδιασμού με τον κατακερματισμό αρμοδιοτήτων μεταξύ Δήμων-Περιφέρειας-Κυβέρνησης να «βολεύει γιατί ο ένας πετάει το μπαλάκι στον άλλο», ενώ ταυτόχρονα οι όποιες παρεμβάσεις αντί να λύνουν μεγέθυναν τα προβλήματα ή τα μετέφεραν παραδίπλα πολλαπλάσια.

«Είναι πρόκληση ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Αττικής. Είναι ο ίδιος προϋπολογισμός Σγουρού που επανακατέθεσε η διοίκηση του ΣΥΡΙΖΑ. Τον ψήφισαν από κοινού ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Σγουρός (ο μνημονιακός Περιφερειάρχης όπως τον έλεγε η Ρένα Δούρου προεκλογικά), ο Μαντούβαλος και στήριξε με την τοποθέτησή του και ο Τζήμερος. Αυτός ο προϋπολογισμός που τον βάφτισαν τον «πρώτο αριστερό προϋπολογισμό στην Αττική», δίνει απλόχερα κονδύλια για έργα βιτρίνας, ζεστό χρήμα στους μεγαλοεπιχειρηματίες, ελάχιστα για αναγκαίες υποδομές για την στήριξη των λαϊκών στρωμάτων που υποφέρουν» είπε ο κ. Πρωτούλης.

Έθεσε το ερώτημα γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ξεκλειδώνει το «πλεόνασμα απραξίας» όπως το ονόμαζε, των 280 εκ. στην Περιφέρεια Αττικής για να δοθεί η αναγκαία ενίσχυση στον κόσμο που υποφέρει εξαιτίας της αδιαφορίας της κυβέρνησης, της Περιφέρειας και των Δήμων.

Ο κ. Πρωτούλης κάλεσε σε οργανωμένη κινητοποίηση του λαού ενόψει του χειμώνα.

«Το 2013 οι εκλεγμένοι του ΚΚΕ στην Περιφέρεια έθεσαν 3 φορές το θέμα λήψης μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας καταγγέλλοντας ότι από τις 81 συμβάσεις για έργα στο διάστημα Ιούλη του 2012 ως Απρίλη του 2013 μόνο δύο αφορούσαν στην αντιπλημμυρική προστασία.

Ο κ. Πρωτούλης πρότεινε ως πλαίσιο διεκδίκησης:

  • Έκτακτη ενίσχυση των Δήμων για την αντιμετώπιση αναγκών και αντιπλημμυρική προστασία.
  • Συνολικός σχεδιασμός αντιπλημμυρικής προστασίας.
  • Έλεγχος και αντιπλημμυρική και αντισεισμική θωράκιση σχολείων, παιδικών σταθμών, νοσοκομείων, ιατρείων.
  • Έκτακτες εργασίες περιορισμού πλημμυρών σε εντοπισμένα σημεία.
  • Πρόσληψη εργαζομένων με σταθερή δουλειά στους Δήμους και επάνδρωση τεχνικών υπηρεσιών με ετοιμότητα άμεσης παρέμβασης.
  • Ένταξη στον προϋπολογισμό της κυβέρνησης και της περιφέρειας όλων των αναγκαίων μέτρων για την σημαντική βελτίωση της κατάστασης με έναρξη από τα αντιπλημμυρικά έργα που ζητούν οι Δήμοι και δεν εντάσσονται στους προϋπολογισμούς, από τις μελέτες που ήδη διαθέτουν.