«Το ΕΣΠΑ και η έξυπνη εξειδίκευση είναι η μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα»

Σ.Θεοδωράκης: Δεν πρέπει να αντιμετωπιστούν επιδερμικά από την κυβέρνηση


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
21:26
31/10/2014
«Το ΕΣΠΑ και η έξυπνη εξειδίκευση είναι η μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα»
4
loading

Μεγάλη ευκαιρία για την οικονομική-παραγωγική μεταμόρφωση της χώρας που δεν πρέπει να χάσει η κυβέρνηση χαρακτήρισε ο Σταύρος Θεοδωράκης το ΕΣΠΑ και η έξυπνη εξειδίκευση.

Μια ευκαιρία, όπως είπε ο κ. Θεοδωράκης, στο συνέδριο «Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα: Το επόμενο βήμα», στο οποίο συμμετείχε σήμερα ως κεντρικός ομιλητής , που δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί από την κυβέρνηση ούτε αργοπορημένα, ούτε «επιδερμικά, υπερ-συγκεντρωτικά και λίγο-πολύ ως ένα τυπικό εμπόδιο που πρέπει να υπερπηδηθεί όσο πιο άκοπα γίνεται, για να αρχίσει να «πέφτει» χρήμα, όπως και στο παρελθόν, χωρίς να αλλάξει κατά βάθος τίποτε».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ποταμιού, για χώρες όπως η Ελλάδα, που «απειλούνται με συντριβή του παραγωγικού τους ιστού, μέσα από κοντόφθαλμα μέτρα σταθεροποίησης», η καινοτομία ξεπροβάλλει ως η μόνη δυνατότητα εξόδου, και για την στήριξή της «ο ρόλος της πολιτείας είναι πολλαπλός, και για χώρες σε ασφυκτικό κλοιό λιτότητας, πιεστικά σημαντικός».

«Στην Ελλάδα, αυτήν την περίοδο, πολλές καινοτόμες δράσεις, που απαιτούν κεφάλαια "βαλτώνουν" λόγω ένδειας χρηματοδότησης», προσέθεσε, τονίζοντας ότι είναι απαραίτητη η εκμετάλλευση των εξωγενών πηγών χρηματοδότησης της καινοτομίας, όπως τα προγράμματα χρηματοδότησης και το ΕΣΠΑ, από το οποίο υπολογίζεται μέχρι το 2020 να απορροφηθούν 15-20 δισεκατομμύρια ευρώ, και σε αντίθεση με τα προηγούμενα, και το οποίο εξαρτάται από την εκπόνηση και εκτέλεση στρατηγικών «έξυπνης εξειδίκευσης» που συνδέονται με περιφερειακή ανάπτυξη- συμμετοχικές-διαδικασίες- «πάντρεμα» του τοπικού παραγωγικού ιστού με τεχνολογικές- καινοτομικές δεξιότητες- συνεχή παρακολούθηση και αξιολόγηση αποτελεσμάτων, και όχι απλώς τήρηση νομότυπων διαδικασιών.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ποταμιού οι «μηχανικές παρεμβάσεις» που πρέπει να προωθηθούν για να πολλαπλασιαστεί η καινοτομία, είναι η επένδυση κονδυλίων στα εργαστήρια των πανεπιστημίων που κάνουν πειραματική έρευνα, η βοήθεια της συνεργασίας του ακαδημαϊκού χώρου με τις τοπικές βιομηχανίες, η ενίσχυση της φοιτητικής επιχειρηματικότητας, ο εξευρωπαϊσμός του θεσμού διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και αδειοδότησης πνευματικών δικαιωμάτων, η απενεχοποίηση της αποτυχίας και ο εκσυγχρονισμός του πτωχευτικού δικαίου, αλλά και η μείωση της γραφειοκρατίας και των εισφορών (ασφαλιστικών και φορολογικών) στην καινοτόμα επιχειρηματικότητα.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωράκη, «ο κομματικός ζυγός στα πανεπιστήμια, στην έρευνα, στην αγορά, στον τραπεζικό δανεισμό, στη γραφειοκρατία, στις προσέθεσε "επιδοτήσεις", έχει μεταβάλει πολλούς από δημιουργούς σε υπαλλήλους» και «αυτό δεν αλλάζει με έναν νόμο, ούτε με ένα μεγάλο ΕΣΠΑ, αλλά απαιτεί τη "μεγάλη συνωμοσία του καλού"».

«Πρέπει να αλλάξουμε προτεραιότητες. Η επιχειρηματική αγωγή προς όφελος των πολλών πρέπει να αντικαταστήσει την επιχειρηματική δράση των καπάτσων», ώστε «να διαμορφωθούν οι βάσεις μιας συλλογικής συνείδησης που πρέπει να "ξανακτίσουμε"», τόνισε ο κ. Θεοδωράκης και κατέληξε:

«Το κέντρο ισορροπίας είναι μπροστά μας. Καινοτομία-επιχειρηματικότητα, στις κοινωνίες με αγορές και όχι στην κοινωνία της αγοράς, μπορούν να λειτουργήσουν μέσα από την συνεργασία των τοπικών κοινωνιών και τις μελετημένες, τολμηρές, απελευθερωτικές πολιτικές των εκλεγμένων κυβερνήσεων».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar Σπυριδων Γαφος

  Μηδέν από μηδέν = μηδέν, που λέγαμε και στο δημοτικό!
  Μπαρούφας το ανάγνωσμα, όπως κάθε τι που λέει ο πομπώδης αλλά κενός περιεχομένου, δημοφιλής νάρκισσος!

 2. avatar Mathitis93

  Μεγάλα λόγια ασήμαντων ασυρματιστών! Άλλου ρίξε τα δίχτυα σου ψαρά! ΟΥΣΤ!

  1. avatar pan

   Αντε ρε πήγαινε σε καμμια κατάληψη και προσκυνά το Νεοπασοκ....Μιλάτε ολοι για τον Θεοδωράκη λες ηταν βουλευτής ολα αυτα τα χρονια...Ολα τα [...] λαμογια της βουλης αλλα και εξω απο αυτην οπως [...]ρίχνουν ολο λάσπη...

   1. avatar Mathitis93

    Η θεία Δάφνη είσαι??????????
    Στις καταλήψεις πάτε όλοι εσείς οι σιχαμεροι ανθέλληνες αριστεροί της ρεμούλας και της παρανομίας.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει