«Με τους Γκαγκαούζηδες μας συνδέουν η ορθόδοξη χριστιανική πίστη και οι ίδιες πολιτιστικές αξίες» τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κυριάκος Γεροντόπουλος στην πόλη Κομράτ, πρωτεύουσα της αυτόνομης περιοχής της Γκαγκαουζίας, όπου έτυχε χθες ιδιαίτερα θερμής υποδοχής από τις τοπικές αρχές ως πρώτη, διαχρονικά, επίσκεψη εκπροσώπου της ελληνικής κυβέρνησης.

Εκεί τον υποδέχθηκαν ο πρόεδρος του τοπικού κοινοβουλίου, Ντμίτρι Κονσταντίνοφ και ο βουλευτής Ιβάν Τοπάλ, ο οποίος είναι από τους θερμούς υποστηρικτές εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας από τους Γκαγκαούζους και έχει βοηθήσει σημαντικά προς την κατεύθυνση αυτή.

Ο κ. Κονσταντίνοφ ευχαρίστησε τον κ. Γεροντόπουλο για την παρουσία του και εξέφρασε την επιθυμία για στενότερη συνεργασία με την Ελλάδα σε διάφορους τομείς.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός εξέφρασε την χαρά του για την παρουσία του εκεί αλλά και για το γεγονός ότι στο Πανεπιστήμιο του Κομράτ και στο Παιδαγωγικό Κολλέγιο διδάσκεται η ελληνική γλώσσα, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα στηρίζει την προσπάθεια αυτή για να αυξηθούν ακόμα περισσότερο οι Γκαγκαούζηδες που επιλέγουν να μάθουν ελληνικά, αλλά και για διεύρυνση της συνεργασίας.

Ο κ. Γεροντόπουλος επισκέφθηκε στη συνέχεια, το Πανεπιστήμιο της πόλης, όπου η πρύτανης Ζινάιντα Αρίκοβα μαζί με τους καθηγητές, τον ενημέρωσαν για το Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού που λειτουργεί εκεί, συναντήθηκε με τους σπουδαστές και τους παρέδωσε βιβλία νεοελληνικής λογοτεχνίας.

Ακολούθως, επισκέφθηκε και το Παιδαγωγικό Κολλέγιο του Κομράτ και ενημερώθηκε από την διευθύντρια κ. Μαρία Τανάσογλου.

Νωρίτερα ο κ. Γεροντόπουλος είχε συνάντηση, στην πρωτεύουσα Κισινάου, με τον υφυπουργό Εξωτερικών και Ευρωπαϊκής Ενοποίησης, Τζούλιαν Γκρόζα, με τον οποίο συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις, τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και θέματα που αφορούν την ευρωπαϊκή προοπτική της Μολδαβίας.

Ο κ. Γκρόζα εξέφρασε τις ευχαριστίες της κυβέρνησης του, γιατί επί της ελληνικής προεδρίας το πρώτο εξάμηνο του 2014, υπογράφηκε η κατάργηση της βίζας για τους πολίτες της χώρας του και μπορούν πλέον να κινούνται ελεύθερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ακολούθησε συνάντηση με τον κυβερνήτη της αυτόνομης περιοχής της Γκαγκαουζίας, Μιχαήλ Φορμουζάλ, ο οποίος τον ενημέρωσε για θέματα που αφορούν στην περιοχή του.

Το βράδυ, ο υφυπουργός συναντήθηκε με το προεδρείο και τα μέλη της Ελληνικής Κοινότητας του Κισινάου και τους ενημέρωσε για τις προσπάθειες που καταβάλλονται προκειμένου να υπάρξει επίσπευση των διαδικασιών απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας. Ανέφερε μάλιστα ότι προσφάτως, κατόπιν δικής του πρωτοβουλίας, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο ΥΠΕΞ με τα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης, προκειμένου να βρεθούν λύσεις στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Επισήμανε επίσης ότι ξανάρχισαν και πάλι τα προγράμματα φιλοξενίας στην πατρίδα νεαρών Ελλήνων του εξωτερικού και κάλεσε όσους ενδιαφέρονται να πάρουν μέρος.