Την τελευταία του πνοή άφησε χθες (26/04), σε ηλικία 101 ετών, ο ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος του κόμματος της ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης. Σε συλλυπητήριο τηλεγράφημά του προς την οικογένεια του πρώην προέδρου της κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων και τον κυπριακό λαό, ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνος Τασούλας, χαρακτηρίζει τον εκλιπόντα ως έναν γνήσιο δημοκράτη, που «υπηρέτησε με πίστη τη χώρα του και τον ελληνισμό».

Στη συλλυπητήρια επιστολή του, που απέστειλε προς τον ομόλογό του του κυπριακού κοινοβουλίου, Αδάμο Αδάμου, ο κ. Τασούλας τονίζει: «Ο Βάσος Λυσσαρίδης υπήρξε μια επιφανής προσωπικότητα η οποία διακρίθηκε για την εντιμότητά, την καλλιέργεια και την ανθρωπιά του. Το όνομά του ταυτίστηκε με τους αγώνες της Κύπρου για ελευθερία και δημοκρατία.

Πνεύμα ανήσυχο και προοδευτικό, ο Βάσος Λυσσαρίδης, στον ένα αιώνα της ζωής του, δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από τα μεγαλύτερα γεγονότα της Κύπρου. Ένας γνήσιος δημοκράτης, γνωστός για την ευθύτητα και την αφοσίωσή του στο καθήκον, υπηρέτησε με πίστη τη χώρα του και τον ελληνισμό.

Η Βουλή των Ελλήνων, συμμετέχοντας στο βαρύ πένθος, εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια και τα αισθήματα συμπάθειας στην οικογένεια του θανόντος και στο φίλο κυπριακό λαό».