Με μεγάλη καθυστέρηση εισάγεται στη Βουλή το νομοσχέδιο το οποίο αφορά στο πολιτικό χρήμα, σε μια περίοδο που οι έλληνες πολίτες δείχνουν να έχουν χάσει κάθε εμπιστοσύνη με το πολιτικό σύστημα. Το νομοσχέδιο φέρει τίτλο «Έλεγχος των οικονομικών των πολιτικών κομμάτων και των αιρετών αντιπροσώπων Βουλής και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» και εισάγεται στην κοινοβουλευτική επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.

Το νομοσχέδιο αλλάζει ριζικά τον μέχρι τώρα τρόπο χρηματοδότησης των κομμάτων, καθώς από τη μια μειώνει την κρατική χρηματοδότηση και από την άλλη απαγορεύει στις τράπεζες να δανείζουν τα πολιτικά κόμματα με εγγύηση μελλοντικές κρατικές χρηματοδοτήσεις.

Ενδεικτικά ορισμένες από τις αλλαγές που επιφέρει το νομοσχέδιο είναι οι εξής:

• Μείωση της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων.

• Καταπολέμηση της ανωνυμίας των χρηματοδοτών, καθώς πλέον τα κόμματα υποχρεώνονται να καταγράφουν σύνολο των χρημάτων που λαμβάνουν αλλά και δίνουν.

• Υποχρεωτική τήρηση έως τριών τραπεζικών λογαριασμών σε έως και τρία διαφορετικά πιστωτικά ιδρύματα προκειμένου τα κόμματα να διαχειρίζονται τα έσοδα και τις δαπάνες τους.

• Τα κόμματα υποχρεώνονται πλέον να έχουν ταμειακές αποδείξεις, τιμολόγια, τραπεζικές επιταγές, εμβάσματα και οποιοδήποτε άλλο μέσο προκειμένου να πιστοποιούν τα πρόσωπα των χρηματοδοτών τους. Το ίδιο θα ισχύει και για τα ιδρύματα ερευνών και μελετών των κομμάτων.

• Για κάθε δικαιούχο χρηματοδότησης, η χρηματοδότηση θα γίνεται σε τραπεζικό λογαριασμό με ονομαστικές καταθέσεις ή με άλλη μέθοδο με την οποία θα μπορεί να ταυτοποιηθεί το φυσικό ή το νομικό πρόσωπο που χρηματοδοτεί. Επί παραδείγματι μπορεί να χρησιμοποιηθούν σύγχρονες μέθοδοι μαζικής χρηματοδότησης από τους πολίτες μέσω κινητών τηλεφώνων σύμφωνα με το Ν. 3783/2009 «Ταυτοποίηση των κατόχων και χρηστών εξοπλισμού και υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας και άλλες διατάξεις».

• Κάθε εισφορά σε πολιτικό κόμμα και συνασπισμό κομμάτων που υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ διενεργείται υποχρεωτικά μόνο μέσω των τραπεζικών λογαριασμών.

• Καταργούνται πλέον τα ανώνυμα κουπόνια που διατίθενται από τα κόμματα, καθώς το νομοσχέδιο αναφέρει ότι: «αφήνει υπόνοιες για παράνομο πλουτισμό και πελατειακές συναλλαγές ιδιωτών-χρηματοδοτών με τα πολιτικά κόμματα και τους συνασπισμούς κομμάτων».

• Σε κάθε κουπόνι θα αναγράφεται υποχρεωτικά το ονοματεπώνυμο, ο ΑΦΜ ή ο αριθμός του δελτίου της Αστυνομικής Ταυτότητας του αγοραστή – χρηματοδότη.

• Η απαγόρευση της χρηματοδότησης προς πολιτικά κόμματα από φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια, επεκτείνεται και στα νομικά πρόσωπα που δεν έχουν την έδρα τους στην ελληνική επικράτεια.

• Απαγορεύεται στις τράπεζες πλέον να δανείζουν τα πολιτικά κόμματα που δικαιούνται κρατική χρηματοδότηση με εγγύηση τις μελλοντικές χρηματοδοτήσεις που λαμβάνουν πέραν του τρέχοντος έτους.