Η επέτειος των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821, κατάφερε να σπάσει το μύθο της εθνικής μας μοναξιάς. Απέδειξε τελικά ότι αυτή η χώρα μπορεί να βγει στο προσκήνιο και να αφήσει πίσω της φοβικά σύνδρομα και αντιλήψεις που την κράτησαν για χρόνια καθηλωμένη.

Γράφει ο Κώστας Κατσαφάδος*

Η Ελλάδα έχει ακόμη προίκα «αφάγωτη» και εάν κινηθεί με σοβαρότητα, μπορεί να δημιουργήσει ένα νέο κύμα φιλελληνισμού και να κτίσει μια νέα προοπτική και πορεία. Ότι το brand Ελλάδα παραμένει ακόμη ισχυρό. Αυτό είναι το όπλο μας, αυτή είναι η δύναμή μας.

Η παρουσία στη χώρα μας υψηλών προσκεκλημένων, η τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, τα μηνύματα του Ρώσου Προέδρου Βλ. Πούτιν, δείχνουν ότι η επιστροφή μας στην διεθνή σκακιέρα, έχει γίνει.

Η διπλωματική μας αναβάθμιση, αποτελεί το «διαβατήριο» ισχυροποίησής μας, σε έναν κόσμο που την επομένη της υγειονομικής κρίσης θα είναι εντελώς διαφορετικός.

Αυτό το «δώρο» που μας έκαναν οι πρόγονοί μας, οι ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης, είναι μεγάλο. Για αυτό και πρέπει να το αξιοποιήσουμε και να κοιτάξουμε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση το μέλλον μας.

Τα μάτια των Μεγάλων Δυνάμεων της εποχής παραμένουν στραμμένα στην Ελλάδα. Από την εποχή του 2004, είχε η σύγχρονη Ελλάδα, να στρέψει θετικά τα βλέμματα του κόσμου πάνω της. Ότι γιόρτασαν σε διάφορα σημεία την Εθνική μας επέτειο, με επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνη της. Έχει συμμάχους, έχει ρόλο και λόγο και πρέπει να κινηθεί με σαφείς προσανατολισμούς.

Η πατρίδα μας 200 χρόνια μετά από την επανάσταση, μπορεί με σημείο αναφοράς ένα σύγχρονο κράτος να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο Έθνος.

Το στοίχημα είναι δικό μας. Και το βάζουμε με τον εαυτό μας. Την επόμενη της «απελευθέρωσής» μας από την πανδημία, θα πρέπει να κεφαλοποιήσουμε την εμπειρία που αποκτήσαμε από αυτήν την πρωτόγνωρη κρίση και να βγούμε πιο δυναμικά μπροστά. Να στηρίξουμε εργαζόμενους και επιχειρήσεις, να αξιοποιήσουμε το Ταμείο Ανάκαμψης.

Να κάνουμε τους Έλληνες να πιστέψουν ξανά στους εαυτούς τους, αλλά και να γίνουν περήφανοι και πάλι που είναι Έλληνες.

Μπορούμε να τα καταφέρουμε και θα τα καταφέρουμε. Αυτό είναι το δικό μας χρέος απέναντι στους Έλληνες του χθες που μας παρέδωσαν μια Ελλάδα ελεύθερη στους Έλληνες του σήμερα και του αύριο.

* Κώστας Κατσαφάδος, Υφυπουργός Ναυτιλίας – Νησιωτικής Πολιτικής και Βουλευτής της ΝΔ στην Α’ Πειραιώς και νήσων