Σε Κάιρο και Λευκωσία μεταβαίνει εκτάκτως σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στον απόηχο των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας και την επιχείρηση δημιουργίας αρνητικού κλίματος, κάνοντας λόγο για συνομιλίες με την Αίγυπτο που αφορούν την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Το ενεργειακό παζλ στην νοτιοανατολική Μεσόγειο, σε συνδυασμό με τον ανταγωνισμό μεγάλων «παικτών» στην περιοχή βρίσκεται στο επίκεντρο, με την ελληνική κυβέρνηση να αναλαμβάνει δράση, εντείνοντας τις διπλωματικές διεργασίες. Η Ελλάδα παρακολουθεί στενά τις πιθανές γεωπολιτικές επιπτώσεις αποφάσεων της Αιγύπτου, την ενδεχόμενη αλλαγή του χάρτη των αγωγών στην Ανατολική Μεσόγειο και τους τρόπους με τους οποίους Αθήνα και Λευκωσία μπορούν να παραμείνουν με ενεργές αξιώσεις εντός του παιχνιδιού.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Sameh Shoukry και με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Ahmed Aboul Gheit. Στη συνέχεια θα μεταβεί στην Κύπρο, όπου θα συναντηθεί με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη και με την κυπριακή ηγεσία. Στη Λευκωσία, πάντως, ο Νίκος Δένδιας θα ασχοληθεί και με το Κυπριακό, καθώς την επόμενη εβδομάδα θα επισκεφθεί την Αθήνα η ειδική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Τζέιν Χολ Λουντ.

Η πρώτη υπουργική σύνοδος του Φόρουμ της ΝΑ Μεσογείου

Στο μεταξύ, αύριο 9 Μαρτίου πραγματοποιείται στο Κάιρο η πρώτη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας των χωρών μελών του Φόρουμ της Νοτιοανατολικής Μεσογείου για το Φυσικό Αέριο (East Med Gas Forum). Ο υπουργός Πετρελαίου της Αιγύπτου Τάρεκ Ελ Μόλλα θα υποδεχτεί την υπουργό Ενέργειας της Κύπρου Νατάσα Πηλείδου, καθώς και τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γιουβάλ Στάινιτζ, ενώ οι υπόλοιποι υπουργοί της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ιορδανίας και της Παλαιστίνης θα συμμετάσχουν μέσω τηλεδιάσκεψης.

Επιχείρηση ισορροπιών με Τουρκία

Οι επόμενες κινήσεις της Άγκυρας βρίσκονται στο μικροσκόπιο της ελληνικής πλευράς, ενόψει και της επερχόμενης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.

Η Τουρκία αρνείται μέχρι στιγμής να ανταποκριθεί στην πρόσκληση της Ελλάδας για την πραγματοποίηση του 62ου γύρου των διερευνητικών επαφών στην Αθήνα και κλιμακώνει την προκλητικότητά της, προχωρώντας σε έρευνες με το «Τσεσμέ» και στη διεξαγωγή της άσκησης «Γαλάζια Πατρίδα». Η ελληνική πλευρά, διατηρεί χαμηλούς τόνους παρακολουθώντας στενά τις κινήσεις του Ερντογάν, εκτιμώντας ότι είναι πιθανό να προχωρήσει το επόμενο διάστημα σε κάποια αιφνιδιαστική κίνηση, δήθεν καλής θέλησης, δηλαδή να συμφωνήσει σε ημερομηνία, πριν από το Συμβούλιο Κορυφής.