Για έναν «πολιτικά επικίνδυνο πρωθυπουργό» έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105.5 FM», με αφορμή την ανακοίνωση των νέων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. «Την Κυριακή που μας πέρασε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωνε ότι διαχειριζόμαστε ικανοποιητικά την πίεση στο δημόσιο σύστημα υγείας», σημείωσε. «Όταν την Κυριακή λέει αυτό και την Τετάρτη καταρρέει το σύστημα υγείας στην Αττική και αναγκαζόμαστε να πάρουμε καινούρια μέτρα, υπάρχουν δύο ενδεχόμενα για τον κ. Μητσοτάκη: ή έχουμε απέναντί μας έναν επαγγελματία απατεώνα ή έναν άνθρωπο ο οποίος είναι εκτός τόπου και χρόνου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νάσος Ηλιόπουλος, αναφέρει το ΑΠΕ.

«Ο πρωθυπουργός είναι επικίνδυνος γιατί δεν καταλαβαίνει ή κάνει ότι δεν καταλαβαίνει ποια είναι η κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και από την πρώτη στιγμή αρνείται να ακούσει την κραυγή των ανθρώπων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή», τόνισε.

«Η κυβέρνηση συνεχίζει να μη συνταγογραφεί τα τεστ, συνεχίζει να μη λαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπιση της διασποράς του ιού στους χώρους εργασίας και τα μέσα μαζικής μεταφοράς», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος, εξηγώντας ότι «η φιλοσοφία των μέτρων που ανακοινώθηκαν χθες είναι ότι η κυβέρνηση τα πηγαίνει καλά, ενώ οι πολίτες συνεχίζουν να είναι απείθαρχοι».

«Η κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει μόνο τις ατομικές μετακινήσεις, χωρίς να κάνει τίποτα για τις μαζικές μετακινήσεις», πρόσθεσε, λέγοντας ότι «με αυτή τη λογική, είναι πρόβλημα αν ένας πολίτης μπει στο αυτοκίνητό του να πάει από άλλη περιοχή στο Πάρκο Τρίτση –για παράδειγμα- αλλά δεν είναι πρόβλημα να μπαίνει σε ένα ασφυκτικά γεμάτο μετρό ή σε έναν εργασιακό χώρο με άλλα 40 άτομα, χωρίς να εφαρμόζεται κανένα μέτρο, τη στιγμή που η επιθεώρηση εργασίας είναι διαλυμένη».

«Αυτή τη στιγμή, τα δημόσια νοσοκομεία πιέζονται πάρα πολύ –ειδικά στην Αττική- και το σύστημα υγείας έχει γίνει μονοθεματικό», τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι «η κυβέρνηση συνεχίζει να αρνείται την επίταξη των ιδιωτικών κλινικών». «Ενώ στη Γαλλία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ο ιδιωτικός τομέας αναλαμβάνει μεγάλο βάρος αυτής της κρίσης, στην Ελλάδα, η ΝΔ αφήνει τους ιδιώτες έξω από αυτόν τον πόλεμο», σημείωσε.

Παράλληλα, επισήμανε ότι «η κυβέρνηση δεν ενισχύει την πρωτοβάθμια φροντίδα, τη στιγμή που σύμφωνα με μελέτη της πνευμονολογικής εταιρείας, αν υπήρχε ενεργή εμπλοκή της πρωτοβάθμιας στην πανδημία, 8 στους 10 ασθενείς Covid-19 δε θα χρειαζόταν καν να φτάσουν στο νοσοκομείο».

Όσον αφορά τον εμβολιασμό, σημείωσε ότι «η κυβέρνηση συνεχίζει να κάνει εμπόριο ελπίδας, βασιζόμενη στο εμβόλιο, ενώ οι επιστήμονες από την πρώτη στιγμή υποστηρίζουν ότι η συλλογική ανοσία θα επιτευχθεί –στο καλό σενάριο- μετά το καλοκαίρι». «Η πανδημία είναι ακόμα μπροστά μας, η ΝΔ όμως κάνει το εμβόλιο άλλοθι για να μην πάρει τα απαραίτητα μέτρα για τη στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος, ασκώντας δριμεία κριτική και για «το πλιάτσικο που γίνεται στα εμβόλια από γαλάζια στελέχη, τα οποία εμβολιάζονται εκτός σειράς» και για «το μπάχαλο με εμβόλια που καταλήγουν στα σώματα ασφαλείας –για παράδειγμα- γιατί δεν υπάρχει ο κατάλληλος σχεδιασμός για να προηγηθούν οι ευπαθείς ομάδες».

Τέλος, στηλίτευσε το γεγονός ότι «μέχρι πριν λίγες μέρες ο κ. Χαρδαλιάς έλεγε ότι το να στερήσεις το δικαίωμα από τους πολίτες να πηγαίνουν σε έναν άλλο Δήμο για βόλτα ή άσκηση, είναι ταξική επιλογή». «Τότε βέβαια υπήρχε και η ανάγκη να καλύψουν την ποδηλατάδα του κ. Μητσοτάκη στην Πάρνηθα», σημείωσε με νόημα ο Νάσος Ηλιόπουλος. Στο ίδιο μήκος κύματος, «η επίσημη απάντηση που έλαβαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σχετικά με το κορονο-γλέντι του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ικαρία, είναι ότι εκεί δεν επιβλήθηκαν πρόστιμα γιατί έγινε στο πλαίσιο άσκησης των καθηκόντων των κυβερνητικών στελεχών», κατέληξε.