Στις αλλαγές που προκρίνει η κυβέρνηση στον τομέα της επικουρικής ασφάλισης εστίασε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης το πρωί της Τρίτης (23/2) ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνος Τσακλόγλου.

«Σκοπεύουμε να μεταβάλουμε το σύστημα επικουρικής ασφάλισης από διανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό. Δημιουργούνται ατομικοί λογαριασμοί που θα μπαίνουν οι εισφορές των ασφαλισμένων και θα επενδύονται» είπε μιλώντας στο Mega.

«Όταν έρθει η συνταξιοδότηση, η σύνταξη θα είναι συνάρτηση των εισφορών που καταβλήθηκαν και των αποδόσεων των επενδύσεων» σημείωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρόγραμμα εκκινεί την 1/1/2022 και αφορά τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας και προαιρετικά τους εργαζόμενους κάτω των 35.

«Το 6% των ασφαλιστικών εισφορών καταβάλουμε για επικουρικές, το ίδιο θα γίνει και με το νέο επικουρικό σύστημα» δήλωσε και επεσήμανε ότι δεν θα υπάρξει καμία μεταβολή στον τρόπο με τον οποίο υπολογίζονται οι συντάξεις των παλαιών συνταξιούχων.

«Οι εργαζόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν τις κινήσεις στο λογαριασμό τους» ανέφερε.

«Όπως βλέπεις το ebanking θα μπαίνεις στον λογαριασμό και θα βλέπεις τις εισφορές και την απόδοση των επενδύσεων. Θα υπάρχει ανά διαστήματα και κάποια έγγραφη ενημέρωση» δήλωσε.

Ψηφιακές συνάξεις

Μιλώντας για τις εκκρεμείς συντάξεις, δήλωσε ότι η λύση θα έρθει… ψηφιακά.

«Δουλεύουμε ταυτόχρονα, ώστε στο μέλλον οι συντάξεις να δίδονται ψηφιακά, προκειμένου να μην επανεμφανιστεί το πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων» είπε.

TAGS