Η πρόσφατη αλλαγή στο υπουργικό σχήμα ανακατάταξε πάλι τις εσωκομματικές ισορροπίες στην κυβερνώσα παράταξη, παρότι οι μεταβολές στα υπουργεία ήταν μόνο δύο – Εσωτερικών και Εργασίας- με πολλές όμως νέες εισόδους σε επίπεδο υφυπουργείων.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Ο πρόεδρος της ΝΔ γνωρίζει ότι πρέπει να κινηθεί ακολουθώντας λεπτούς χειρισμούς σε μία σειρά από κρίσιμα ζητήματα: πανδημία, οικονομία, ελληνοτουρκικά για τα οποία απαιτείται συναίνεση και σύμπνοια για να διασφαλιστεί η ομαλή και παραγωγική πορεία της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα.

Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρώτη συνεδρίαση της γαλάζιας κοινοβουλευτικής ομάδας για το 2021, επισημαίνοντας ότι «Η νέα χρονιά μας βρίσκει επίσης με νέα κυβερνητική σύνθεση και με μία νέα διάταξη δυνάμεων».

Επιχειρώντας να ρίξει τους τόνους και να «πολεμήσει» από τη ρίζα τους τις όποιες γκρίνιες – παράπονα, εξήγησε στα γαλάζια στελέχη: «Θα ήταν λάθος οι αλλαγές αυτές να ερμηνευτούν διαφορετικά από αυτό που πραγματικά είναι. Δηλαδή μία ευκαιρία προσφοράς από όλους, χωρίς ποτέ να ξεχνάτε πως τόσο τους παλιούς όσο και τους νέους συνεργάτες μου τους θεωρώ πάντα μόνιμους συμπαραστάτες μου. Όλα τα στελέχη είμαστε στρατευμένοι στην υπηρεσία της χώρας και της παράταξης και η διαθεσιμότητα και η ετοιμότητά μας, συνεπώς, πρέπει να είναι διαρκής».

Πιστοί βουλευτές και κορυφαία στελέχη

Ο πρωθυπουργός άλλωστε έχει αρκετούς πιστούς βουλευτές, οι οποίοι εργάστηκαν σκληρά στις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ – 5 χρόνια πριν- για την ανάληψη της προεδρίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Δεν λείπουν όμως και τα κορυφαία στελέχη που έχουν ευρύτερο κύρος και απήχηση στη συντηρητική παράταξη και ενδεχομένως να νιώθουν παραγκωνισμένα ή αυτό να αποτελεί προσωπική τους επιλογή.

Κύκλος επισκέψεων στα υπουργεία

Στο υπουργείο Εργασίας, για σύσκεψη με τον νέο υπουργό Κωστή Χατζηδάκη και τους υφυπουργούς Πάνο Τσακλόγλου, Δόμνα Μιχαηλίδου και Μαρία Συρεγγέλα θα βρίσκεται αύριο ο πρωθυπουργός.

Οι επόμενες αλλαγές στο Ασφαλιστικό έχουν ανατεθεί προσωπικά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στον Πάνο Τσακλόγλου και για το λόγο αυτό προετοιμάζεται εντατικά, παρότι η εν λόγω μεταρρύθμιση έχει χρονοδιάγραμμα εξαμήνου. Είχε προηγηθεί επίσκεψη του πρωθυπουργού στο υπουργείο Εσωτερικών, όπου και δεσμεύτηκε να αλλάξει το σύστημα της απλής αναλογικής στην αυτοδιοίκηση.

Ενεργός δίαυλος επικοινωνίας υπουργών – βουλευτών

Ο πρωθυπουργός παρότρυνε όσους ασκούν κυβερνητικά καθήκοντα και ειδικά τα νέα στελέχη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που αναλαμβάνουν θέσεις Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών αλλά και Υφυπουργών να διατηρούν ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με τους βουλευτές.

«Ξέρω πολύ καλά ότι οι υπουργικές υποχρεώσεις είναι πολλές, ο χρόνος είναι λίγος. Όμως οι πρώτες θα μείνουν μετέωρες και ο δεύτερος θα χάνεται άσκοπα αν κινούνται μακριά από τα τοπικά και τα περιφερειακά προβλήματα» είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συμπληρώνοντας ότι γαλάζιοι βουλευτές μεταφέρουν την εικόνα του κυβερνητικού έργου σε κάθε γωνιά της χώρας. Αλλά είναι και εκείνοι που το εμβολιάζουν με τη φωνή των πολιτών, που είναι το πιο πολύτιμο εργαλείο που έχει στη διάθεσή της κάθε κυβέρνηση.

«Τοποτηρητής» ο πρωθυπουργός

Τέλος, ο πρόεδρος της ΝΔ δεσμεύτηκε ότι θα παρακολουθεί στενά τη συνεργασία Υπουργών και βουλευτών, γιατί είχαν καταγραφεί κάποιες αρρυθμίες τους προηγούμενους μήνες και θα προωθεί τις σωστές και στοχευμένες εισηγήσεις των βουλευτών, δεδομένου ότι αποτελούν τους εκφραστές του εκλογικού σώματος της εκλογικής περιφέρειας που εκπροσωπούν.

Παράλληλα, διαμήνυσε στους βουλευτές ότι θα είναι διαθέσιμος για όλους, προκειμένου να συζητείται το εκάστοτε θέμα που τους απασχολεί και να προωθούνται οι σχετικές λύσεις.