Πότε ξεστολίζουμε το χριστουγεννιάτικο δέντρο ή ένα καραβάκι με λαμπιόνια που βρίσκεται και εγγύτερα στις ελληνικές παραδόσεις; Οι γνώμες διίστανται. Άλλοι το πράττουν μετά τη γέννηση του Χριστού, δηλαδή στις 26 Δεκεμβρίου (η αλήθεια είναι πως αυτοί δεν είναι πολλοί). Κάποιοι άλλοι θεωρούν γρουσουζιά να είναι το δέντρο στολισμένο δύο φορές τον χρόνο και σπεύδουν να το βάλουν και πάλι στο πατάρι ή την αποθήκη το αργότερο μέχρι την 31η Δεκεμβρίου.

Αρκετός κόσμος το διατηρεί στο σαλόνι του σπιτιού μέχρι την παραμονή των Θεοφανίων συντασσόμενο με το χριστιανικό δόγμα και τη γιορτή των Χριστουγέννων ως Δωδεκαημέρου (25 Δεκεμβρίου – 5 Ιανουαρίου), ενώ είναι και κάποιοι που το αφήνουν… μέχρι να καθαγιάσουν τα ύδατα και οι Παλαιοημερολογίτες 13 ημέρες αργότερα, μέχρι να το βαρεθούν ή μέχρι να έρθει η Άνοιξη.

Στη Βουλή των Ελλήνων πάντως μέχρι και σήμερα δεν έχουν ξεστολίσει. Στο περιστύλιο του Κοινοβουλίου, μπροστά από την κεντρική πύλη που οδηγεί στην αίθουσα της Ολομέλειας, εξακολουθούν να φιγουράρουν στολισμένα και γεμάτα λαμπιόνια, όπως μαρτυρούν και οι σχετικές φωτογραφίες, τόσο το παραδοσιακό καραβάκι όσο και το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Το ίδιο ισχύει και στα γραφεία όλων των ορόφων του μεγάρου.