Υπό αυστηρούς κανόνες και μέτρα ανοίγουν σήμερα τα εποχικά καταστήματα ένα μήνα μετά την επιβολή του δεύτερου lockdown με τους πολίτες να ασφυκτιούν και τους επιδημιολόγους να επιμένουν ότι οποιαδήποτε χαλάρωση θα φέρει νέα «έκρηξη» κρουσμάτων και ισχυρές πιέσεις στα νοσηλευτικά ιδρύματα, τα οποία αντέχουν μεν αλλά το υγειονομικό προσωπικό βρίσκεται στα όριά του.

Στην παρούσα φάση δεν δικαιολογείται κανένα «στραβοπάτημα» και η κυβέρνηση το γνωρίζει καλά, γι’ αυτό και αναπροσαρμόζει τη στρατηγική της με βάση την μεταβαλλόμενη επιδημιολογική εικόνα της χώρας και ακολουθώντας  συντηρητικές κινήσεις.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Ενδεικτικό της δραματικής κατάστασης είναι ότι ο  ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 101 νέους θανάτους από κορονοϊό και πλέον τα θύματα στη χώρα μας από τον ιό ξεπέρασαν τις 3.000. Ο απολογισμός των τελευταίων επτά ημερών, από τις αρχές Δεκεμβρίου δηλαδή, σοκάρει καθώς κατέληξαν συνολικά 597 συμπολίτες μας. Ανησυχία προκαλεί και ο αριθμός των διασωληνωμένων, καθώς έφτασαν στους 600. Αρνητική «πρωτιά» στον αριθμό των κρουσμάτων διατηρεί η Θεσσαλονίκη, καθώς εκεί εντοπίζονται τα 203 εκ των 904 νέων κρουσμάτων, ενώ στην Αττική καταγραφθήκαν 164 νέες μολύνσεις.

Δειλά δειλά το άνοιγμα της αγοράς

Τον «οδηγό» για το άνοιγμα και άλλων κλάδων θα αποτελέσουν τα εποχικά καταστήματα σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, ενώ το Μαξίμου προχωρά σε μελετημένα βήματα, επειδή δεν θέλει να ακολουθήσει μία περίοδος εναλλαγής καραντίνας – ανοίγματος στην αγορά, μετατρέποντας την οικονομία σε «φυσαρμόνικα», γεγονός που θα έδινε τη χαριστική βολή στους επιχειρηματίες. Όλα θα κριθούν από το αν θα υπάρξει αποκλιμάκωση των κρουσμάτων και αποσυμπίεση του ΕΣΥ, γιατί σε διαφορετική περίπτωση το άνοιγμα θα καθυστερήσει. Πάντως, το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει άρση των μέτρων κλιμακωτά όσο πλησιάζουμε προς την εορταστική περίοδο πάντα με άξονα τα επιδημιολογικά στοιχεία. Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης έχει αναφέρει πως κάθε νέα ομάδα καταστημάτων θα ανοίγει με απόσταση 3-4 ημερών, ενώ αν παρουσιαστούν φαινόμενα συνωστισμού, όλα τα καταστήματα θα ξανακλείνουν.

Το ωράριο και οι κανόνες και το sms

Σημειώνεται πως για να μεταβούμε στα εποχικά καταστήματα στέλνουμε τον κωδικό 2, με τον οποίο μπορούμε να μεταβούμε σε ΚΤΕΟ, συνεργείο αυτοκινήτων, καθώς και στα ανοιχτά μαγαζιά, στην παρούσα φάση στα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα ψιλικών κτλ. Η μετακίνηση μπορεί να γίνει ή συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωση κίνησης ή και χειρόγραφη βεβαίωση.

Η περίοδος λειτουργίας τους θα είναι τις 7 Δεκεμβρίου 2020 ως τις 8 Ιανουαρίου του 2021, ενώ ωράριο λειτουργίας ορίζεται από τις 7 π.μ. ως τις 8:30 μ.μ..

• Ως προς τον πληθυσμό εντός των καταστημάτων:

• Αναλογία ατόμων ανά τετραγωνικά μέτρα, 4/100.

• Άνω των 100 τετραγωνικών μέτρων καταστήματα, ένα άτομο για κάθε 15 τετραγωνικά μέτρα.

• Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας από όλους, προσωπικό εργασίας, επισκέπτες, καταναλωτικό κοινό.

• Η τήρηση της απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των ατόμων και επίσης,

• Συνίσταται η μη χρήση ανελκυστήρων.

Οι επόμενοι «σταθμοί»

Εάν δεν υπάρξει κατακόρυφη άνοδος των κρουσμάτων τότε το επόμενο «κύμα» για την άρση θα αφορά:

• καταστήματα παιχνιδιών, μικρά και μεγάλα

• ανθοπωλεία

• βιβλιοπωλεία και

• κομμωτήρια

Το σίγουρο είναι, ότι όλα θα εξαρτηθούν από το επιδημιολογικό φορτίο και το πώς θα κυμανθούν τα κρούσματα με το σταδιακό άνοιγμα.