Μπορεί η απολογία του ανεξάρτητου βουλευτή Στάθη Μπούκουρα να ήταν επεισοδιακή και ο ίδιος να κατέρρευσε καταγγέλλοντας τη διαδικασία ως «μεροληπτική και απάνθρωπη» ωστόσο κατέθεσε στις ανακρίτριες που χειρίζονται την υπόθεση της Χρυσής Αυγής απολογητικό υπόμνημα το οποίο αριθμεί 40 σελίδες. Στο υπόμνημα του ο προφυλακισμένος βουλευτής επαναλαμβάνει ότι ουδέποτε υπήρχε χρυσαυγίτης ή υποστηρικτής του κόμματος και ότι προέρχεται από τον πολιτικό χώρο του ΠΑΣΟΚ.

«Εγώ ήμουν ένα «ξένο σώμα» αποδεικνύεται και από την μετέπειτα διαγραφή μου από την κοινοβουλευτική ομάδα», λέει χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην ανεξαρτητοποίησή του υπογραμμίζει ότι: «Προτίμησα να έρθω και να απολογηθώ τον Ιανουάριο, έχοντας την ιδιότητα του βουλευτή της Χρυσής Αυγής και να μην δηλώσω την επιθυμία μου να ανεξαρτητοποιηθώ πριν την απολογία μου, διότι σε καμία των περιπτώσεων δεν ήθελα η πράξη μου αυτή, η οποία θα λάμβανε και ως είναι φυσικό τεράστια δημοσιότητα, να επιβαρύνει το κλίμα και να δημιουργήσει αρνητικές εντυπώσεις για τους άλλους δύο βουλευτές του κόμματος που απολογούνταν μαζί με εμένα, τους κκ Γερμενή και Ηλιόπουλο».

Επιχειρώντας να αντικρούσει τις σε βάρος του κατηγορίες ο βουλευτής υποστηρίζει ότι προσήλθαν και κατέθεσαν σε βάρος του «μόνο δύο άνθρωποι από όλη την Κορινθία» τους οποίους έχει μηνύσει για ψευδορκία. Μάλιστα όπως αναφέρει ο κατηγορούμενος στέρησε με την εκλογή του ως βουλευτής της Χρυσής Αυγής, ην έδρα που καταλάμβανε παραδοσιακά στην Κορινθία του κόμμα του ΠΑΣΟΚ.

Για την κατηγορία της κατοχής πυροβόλου όπλου με σκοπό τον παράνομο ανεφοδιασμό της εγκληματικής οργάνωσης

Αρνείται την κατηγορία υποστηρίζοντας πως όπλο είναι καθόλα νόμιμο. Συγκεκριμένα αναφέρει στο απολογητικό του υπόμνημα, πως «οι αρχές εξέδωσαν κανονικά για την καραμπίνα, άδεια κυνηγετικού όπλου, ακριβώς γιατί είναι κυνηγετικό όπλο όπως ορίζει ο σχετικός νόμος και παρότι γνώριζαν ότι κατασκευαστικά η καραμπίνα αυτή πωλείται στα καταστήματα, έχοντας χωρητικότητα 66 και ουχί 3 φυσιγγίων που προβλέπει ο νόμος γα τα σχετικά όπλα στην Ελλάδα, χωρίς να είναι δική μου ευθύνη αυτό».

Όσο για την κατηγορία της μετασκευής του όπλου, επισημαίνει ότι η προσθαφαίρεση του μειωτήρα (τον οποίο αναφέρει ότι χρησιμοποιούσε όταν πήγαινε για κυνήγι, προκειμένου να δέχεται η καραμπίνα μόνο 3 φυσίγγια) να συνιστά «μόνιμη ή μη αναστρέψιμη επέμβαση».

Επίσης τονίζει: «Κατείχα, όπως οι περισσότεροι επαρχιώτες που έχουμε ως χόμπι το κυνήγι και κατοικούμε στα χωριά μας, μια κυνηγετική καραμπίνα. Προς Θεού, είναι δυνατόν να θεωρηθεί ότι την κατείχα με σκοπό να τη διαθέσω σε οργάνωση με σκοπό αυτή να διαπράξει εγκλήματα; Τί είμαι τελοσπάντων, κάποιος επικίνδυνος κακούργος , κανένας εγκέφαλος εμπορίας όπλων; Μια κυνηγετική καραμπίνα κατείχα, οποία είχε χωρητικότητα δυο παραπάνω φυσίγγια, λόγω του ότι δεν είχε τοποθετηθεί ο μειωτήρας φυσιγγίων, επειδή αυτή την είχε στην οικία μου. Μην ισοπεδώσουμε τα πάντα».

Ο Στάθης Μπούκουρας προσκόμισε στις δικαστικές αρχές έγγραφα από το Γενικό Νοσοκομείο Ναυπλίου, σύμφωνα με τα οποία -όπως αναφέρει- πάσχει από κατάθλιψη και λαμβάνει θεραπευτική αγωγή. Για αυτό το λόγο ζητά την αποφυλάκισή του, ισχυριζόμενος ότι «όσο διαρκεί η άδικη προφυλάκισή μου και βρίσκομαι έγκλειστος των φυλακών, το πρόβλημα υγείας μου γιγαντώνεται».

Ο Στάθης Μπούκουρας επέστρεψε στις φυλακές Ναυπλίου όπου κρατείται για σύσταση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης αν και για την κατηγορία της οπλοκατοχής για την οποία απολογήθηκε σήμερα ανακρίτριες και εισαγγελέας αποφάσισαν πως δεν υπάρχει λόγος να κριθεί εκ νέου προσωρινά κρατούμενος.