Σε ερώτηση του βουλευτή του ΜέΡΑ25 Κρίτωνα Αρσένη απάντησε στη Βουλή η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, διαβεβαιώνοντας πως «πάνω από 40.000 τμήματα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης συμμετέχουν στο πρόγραμμα της τηλεκπαίδευσης» αντικρούοντας το επιχείρημα του βουλευτή  ότι ένα μεγάλο ποσοστό μαθητών δεν έχει πρόσβαση στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Η κ. Κεραμέως υποστήριξε ότι έγινε ένα μεγάλο άλμα για την ψηφιοποίηση της εκπαίδευσης από τη σημερινή κυβέρνηση, ενώ έκανε λόγο «για ρεκόρ τηλεθέασης που φθάνει στο 51,6% στις ηλικίες 4-14 ετών που παρακολουθούν την εκπαιδευτική τηλεόραση».

Από την πλευρά του ο κ. Αρσένης, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, που είχε καταθέσει σχετική επίκαιρη ερώτηση υποστήριξε ότι «είναι πολύ μεγάλο το ποσοστό μαθητών που είναι αποκλεισμένοι για κοινωνικούς και οικονομικούς λόγους και δεν έχουν πρόσβαση στην τηλεκπαίδευση», επισημαίνοντας ότι «πολλές φτωχές οικογένειες στη Δυτική Αττική δεν διαθέτουν ούτε τάμπλετ ούτε κινητό ούτε υπολογιστή». «Ένα ποσοστό 30% βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας και δεν έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο», ανέφερε ο κ. Αρσένης.

«Οι μαθητές που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας είναι οι πρώτοι που εξοπλίζονται. Ειδικά στην Δυτική Αττική, δόθηκαν 3.472 φορητές συσκευές μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ και 1.166 μέσω δωρεών ενώ για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση δόθηκαν 2.406 φορητές συσκευές στους διευθυντές των σχολείων, οι οποίοι μπορούν να τις δώσουν σε μαθητές που έχουν ανάγκη», αντέτεινε η κ. Κεραμέως.

«Όλη η εκπαιδευτική κοινότητα μπορεί να κάνει χρήση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Σε κάθε περίπτωση κάποιος που δεν διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό και έχει κινητό μπορεί να συνδεθεί μέσω τηλεφώνου, με μηδενικό κόστος, με την ηλεκτρονική πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης και να παρακολουθήσει τα μαθήματα καθώς οι 4 πάροχοι κινητής τηλεφωνίας συμφώνησαν να παρέχουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους», διαβεβαίωσε η υπουργός Παιδείας.

Για τα χθεσινά επεισόδια

Έντονη ήταν η αντίδραση της κ. Κεραμέως, στις αναφορές του κ. Αρσένη για τα χθεσινά επεισόδια για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου, ο οποίος υποστήριξε ότι τόσο ο ίδιος όσο και η αντιπρόεδρος της Βουλής Σοφία Σακοράφα, επί έξι ώρες, ήταν αποκλεισμένοι στη Βασιλίσσης Σοφίας από δυνάμεις καταστολής των ΜΑΤ που δεν τους επέτρεπαν να μετακινηθούν.

«Παραβιάζεται το Σύνταγμα. Αυτή η κυβέρνηση μετατρέπεται σε καθεστώς και θα έχει τη μοίρα όλων των καθεστώτων», υποστήριξε ο κ. Αρσένης.

«Το αν παραβιάζεται το Σύνταγμα το κρίνουν τα δικαστήρια. Ούτε εσείς ούτε εγώ το κρίνουμε. Και στην προκειμένη περίπτωση το ΣτΕ έχει αποφασίσει απορρίπτοντας αίτημα του δικού σας κόμματος για ανάκληση της απόφασης περί απαγόρευσης συναθροίσεων. Κάνετε αυτή την αναφορά την ίδια ώρα που είχαμε 70 νεκρούς και 400 διασωληνωμένους. Είναι δυνατόν σε μια τέτοια πρωτοφανή υγειονομική κρίση να τίθεται το ερώτημα αν έπρεπε να μετατραπεί σε υγειονομική βόμβα η χώρα;», επισήμανε η υπουργός Παιδείας και κατέληξε:

«Το εγχείρημα της ψηφιακής ολοκλήρωσης είναι πρωτοφανές, είναι τεράστιο, υπάρχουν δυσκολίες και αρρυθμίες εδώ είμαστε όμως. Κάνουμε ένα μεγάλο άλμα, ας μην κάνουμε μικροπολιτική απέναντι σε αυτή την τιτάνια προσπάθεια που γίνεται από τη σημερινή κυβέρνηση. Η χώρα μας τα πάει καλύτερα από άλλες χώρες, δεν εφησυχάζουμε όμως και πρέπει όλοι να είμαστε μια γροθιά γιατί είναι ένας εθνικός αγώνας. Περιμέναμε μια στάση ευθύνης από όλα τα κόμματα της χώρας στον τιτάνιο αγώνα που κάνει όλο το υγειονομικό προσωπικό».