Έτοιμη να δώσει τη μάχη της στην ευρωβουλή είναι η Κατερίνα Μουτσάτσου. Η γνωστή ηθοποιός και τραγουδίστρια που διαμένει μόνιμα τα τελευταία χρόνια στην Αμερική μιλά αποκλειστικά στο newsbeast.gr για τις προτεραιότητές της σε περίπτωση που ο κόσμος την επιλέξει με την ψήφο του.

Συνέντευξη στη Βάσω Ασμανίδου

Η Κατερίνα Μουτσάτσου αποκαλύπτει όλα όσα την έκαναν να συμπαραταχθεί με τον γνωστό οικονομολόγο, Δημήτρη Καζάκη και να κατέβει με το ΕΠΑΜ.

Μάλιστα, αναφέρεται στα βίντεο που ανέβαζε στο YouTube με γνωστότερο το «I am Hellene» για να αποστομώσει εκείνους που σχολίασαν την υποψηφιότητά της.

Μέσα από τη συνέντευξή της στέλνει το μήνυμα στους Ευρωπαίους ότι: «Αγαπητοί κυβερνώντες της ΕΕ, ξεχάσατε τους Ανθρώπους, και είμαστε εδώ για να σας υπενθυμίσουμε ότι δεν μπορείτε να αποφασίζετε χωρίς εμάς. Μας εξαπατήσατε και συνεχίζετε να μας εξαπατάτε, έχετε εισβάλλει στις χώρες μας, στις ζωές μας και προσπαθείτε με κάθε τρόπο να μας αποκόψετε από τον Πολιτισμό και τις ρίζες μας. Και εμείς που νοιαζόμαστε για τη Δημοκρατία, και την πατρίδα μας, ήρθαμε να αναμετρηθούμε μαζί σας» και τονίζει ότι στην περίπτωση που εκλεγεί, θα τραγουδήσει το «Της Δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ».

Ακολουθεί η συνέντευξή της

– Ποια είναι τα σχέδιά σας για την ευρωβουλή;
«Πριν από τα σχέδια, υπάρχει μια πρώτη συγκεκριμένη πράξη που οι υποψήφιοι Ευρωβουλευτές του ΕΠΑΜ, αν εκλεγούν, βάζουν σαν προτεραιότητα, και αυτό είναι η εξ’ ολοκλήρου απόρριψη και κατάργηση των δανειακών συμβάσεων που υπογράφηκαν με τους ξένους δανειστές, οι οποίες ευθύνονται για το καθεστώς κατοχής της Ελλάδας. Η πρώτη δανειακή σύμβαση απεμπολεί την αρχή της Εθνικής Κυριαρχίας και υποθηκεύει τη χώρας μας παραβιάζοντας το Σύνταγμα. Οι συμβάσεις υπογράφηκαν ενάντια στη βούληση της τεράστιας πλειοψηφίας των Ελλήνων, αφού εκατομμύρια απλών πολιτών εξέφρασαν την αντίθεση και την οργή τους, κατ’ εξακολούθηση. Αυτή η πράξη κατάργησης λοιπόν, είναι η απαρχή μιας τομής επί της ουσίας, στο Ευρωκοινοβούλιο. Η παρουσία εκπροσώπων ενός κινήματος σαν το ΕΠΑΜ, θα συνθέτει και θα μεταφέρει, αυτή τη φωνή που αγνοήθηκε και αγνοείται. Είναι μια ευκαιρία για τους Πολίτες της Ευρώπης, να αφυπνιστούν- για όσους δεν έχουν αφυπνιστεί ακόμη- για το τι ακριβώς συμβαίνει, και τι πρόκειται να συμβεί σε όλη την Ευρώπη, όχι μόνο στην “Περιφέρεια” ή τον “Νότο”. Είναι μια ευκαιρία για τους Πολίτες, να καταλάβουν ότι μπορούν να αποκτήσουν βήμα, έτσι ώστε να ανατρέψουν το τερατώδες οικοδόμημα που έχει καταντήσει να είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, που δεν εξυπηρετεί πλέον, παρά μόνο κάποια συγκεκριμένα συμφέροντα».



– Γιατί πιστεύετε ότι πρέπει οι πολίτες να ψηφίσουν Κατερίνα Μουτσάτσου; Τι το διαφορετικό θα φέρετε στο ευρωκοινοβούλιο;

«Όλοι οι υποψήφιοι του ΕΠΑΜ, συμπεριλαμβανομένου και εμού, είναι άνθρωποι που ενώ δεν είναι επαγγελματίες πολιτικοί έχουν βγει μπροστά τα τελευταία χρόνια και δραστηριοποιούνται στον υπέρτατο βαθμό, ο καθένας εκεί που μπορεί να προσφέρει. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για την απλή έκφραση μιας προσωπικής ή συλλογικής δυσαρέσκειας πολιτών, ή διαμαρτυρίας. Όλοι οι άνθρωποι του ΕΠΑΜ- και όχι μόνο οι υποψήφιοι στην Ευρωβουλή- μάχονται και οργανώνονται για να αλλάξουν τα πράγματα στην πράξη από “τα κάτω, με κινητήρια όπλα, τη γνώση και τη συλλογικότητα. Ο καθένας συμβάλλει εκεί που μπορεί, και ανάλογα με τις δυνατότητές του, προσφέρει τις γνώσεις, την εμπειρία, και τα ταλέντα που διαθέτει για να βρεθούν λύσεις στην πράξη. Είναι εντυπωσιακό να βλέπει κανείς το τι έχουν καταφέρει οι άνθρωποι του ΕΠΑΜ μέσα σε λιγότερο από τρία χρόνια, αλλά και τα πόσα πολλά μπορούμε όλοι να καταφέρουμε, δρώντας ενωμένοι. Με αυτό το πνεύμα ταυτίζομαι απόλυτα, και γι’ αυτό και συμμετέχω. Το διαφορετικό λοιπόν που θα φέρει στην Ευρωβουλή μια τέτοια εκλογή- είτε πρόκειται για μένα είτε για κάποιον άλλον υποψήφιο του ΕΠΑΜ- είναι καταρχήν αυτή τη διαφορετική αντίληψη και οπτική: “Αγαπητοί κυβερνώντες της ΕΕ, ξεχάσατε τους Ανθρώπους, και είμαστε εδώ για να σας υπενθυμίσουμε ότι δεν μπορείτε να αποφασίζετε χωρίς εμάς. Μας εξαπατήσατε και συνεχίζετε να μας εξαπατάτε, έχετε εισβάλλει στις χώρες μας, στις ζωές μας και προσπαθείτε με κάθε τρόπο να μας αποκόψετε από τον Πολιτισμό και τις ρίζες μας. Και εμείς που νοιαζόμαστε για τη Δημοκρατία, και την πατρίδα μας, ήρθαμε να αναμετρηθούμε μαζί σας”. Εντάξει, μετά από αυτό, εγώ προσωπικά αν είμαι, θα τους τραγουδήσω και το “της Δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ…”». (γέλια)

– Οι περισσότεροι έμειναν έκπληκτοι με την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς σας. Πώς αποφασίσατε να δοκιμάσετε την τύχη σας και τι ήταν αυτό που σας κέρδισε στον Δημήτρη Καζάκη και το ΕΠΑΜ;
«Όσοι έμειναν έκπληκτοι, δεν γνώριζαν ή δεν είχαν διαβάσει σωστά την προσωπική μου δράση, όχι μόνο τα τελευταία χρόνια αλλά και γενικότερα. Δύο χρόνια πριν, πολύ προτού γνωρίσω ότι υπάρχει το ΕΠΑΜ, ξεκίνησα μια σειρά από βίντεο στο YouTube (συνήθως οι περισσότεροι γνωρίζουν μόνο το πρώτο “I am Hellene”, αλλά υπάρχουν έξι), όπου εξέφραζα όλη αυτή την προβληματική. Τα βίντεο ήταν αποτέλεσμα μελέτης και έρευνας, μέσα από μια προσωπική πειραματική καλλιτεχνική προσπάθεια: τι σημαίνει το να είσαι Έλληνας, πώς δρα στη ζωή μας η τραπεζοκρατία, τι θα πει Ευρωπαίος, τι είναι Πατρίδα κ.λπ. Αμέσως μετά, ακολούθησε η πολιτική σειρά κινουμένων σχεδίων “η Σάρα και η Μάρα” σε ελληνικά και αγγλικά (“Sara and Mara”) η οποία παρουσιάστηκε στην εφημερίδα “Ελευθεροτυπία”, και συνεχίζεται (22 επεισόδια μέχρι σήμερα). Πέραν αυτών όμως, κάποια στιγμή έπεσα πάνω στα κείμενα, και αργότερα τις εκπομπές/συναντήσεις/διαλέξεις στο διαδίκτυο, του Δημήτρη Καζάκη. Ήταν αποκάλυψη: Όχι μόνο έκανε εξαιρετικές οικονομικές, και κοινωνικο-ιστορικές αναλύσεις και έλυνε όλες σου τις απορίες, αλλά είχε και επιχειρήματα βασισμένα σε απτά παραδείγματα, και συγκεκριμένα κείμενα και βιβλιογραφία. Ο Καζάκης μας έδωσε τη δυνατότητα να καταλάβουμε το πως φτάσαμε ως εδώ, άρα και να επιλέξουμε σωστά το πως θα βγούμε από αυτή την τραγική κατάσταση. Επίσης, μας προκάλεσε-και μας προκαλεί συνεχώς- σε διάλογο. Και ενώ όλοι οι άλλοι μας παραθέτουν ως μονόδρομο τη σημερινή καταστροφική πορεία ή μας έχουν αφήσει σ’ ένα “αρτιστικοπολιτικό φλου”, εμείς χάρη στον Καζάκη ξέρουμε όχι μόνο ότι έχουμε επιλογές, αλλά και ποιες είναι συγκεκριμένα. Το πόσο πολύ το κατεστημένο “φοβάται” ανθρώπους σαν κι αυτόν, έχει φανεί από το πόσο μπλόκαραν τα συστημικά ΜΜΕ τον Δημήτρη Καζάκη μόλις κατάλαβαν ότι είχε και τη γνώση και τον τρόπο να πει την αλήθεια, και να δώσει πραγματική ελπίδα στον Έλληνα Πολίτη».

– Τα τελευταία χρόνια ζείτε μόνιμα στην Αμερική και, όπως λένε κάποιοι, απέχετε από τα προβλήματα του τόπου. Ποια είναι η απάντησή σας;
«Θα έπρεπε να πω πως δεν απαντώ σε “ιδιώτες” (ετυμολογία του idiot Αγγλικά), γιατί πρέπει να είσαι “ιδιώτης” για να το πεις αυτό όταν το αποκλειστικό μου αντικείμενο τα τελευταία χρόνια μέσα από όποιο “όπλο” διαθέτω, είναι ακριβώς τα κοινά της χώρας μου. Δεν απαιτώ να ξέρεις τι κάνω ή τη δουλειά μου, αλλά καλό είναι, αν δεν ξέρεις να μη μιλάς. Αλλά ας αφήσουμε τους “ιδιώτες” ή αυτούς που κρίνουν εξ’ ιδίων τα αλλότρια, αφού πρώτοι αυτοί απέχουν στην ουσία από τα προβλήματα της χώρας. Σαν και μένα υπάρχουν εκατοντάδες-χιλιάδες… εκατομμύρια Έλληνες που δεν ζουν εδώ… και μερικές εκατοντάδες-χιλιάδες που φεύγουν τα τελευταία τρία χρόνια από την Ελλάδα, οι οποίοι τυχαίνει να είναι οι πιο μορφωμένοι και οι πιο άξιοι. Από επιλογή είναι; Δεν έχουν δικαίωμα να πονάνε την πατρίδα τους; Δεν έχουν δικαίωμα να μιλάνε; Δεν έχουν δικαίωμα να βοηθούν; Απαγορεύεται; Τι θα πει “απέχω από τα προβλήματα της χώρας;” Θέμα σωματικής απόστασης είναι; Δεν έχω γονείς, αδέλφια, συγγενείς, φίλους… την ίδια μου την περιουσία, και τη ζωή που άφησα πίσω μου; Τι φασισμός είναι αυτός;».

– Πιστεύετε ότι το όνομά σας μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για να σας ψηφίσει ο κόσμος;

«Μακάρι».